• BIST 8728.76
  • Altın 2241.165
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1608
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C

Fırat Yemeniciler: İdarenin yanlış tutumu yüzünden, fabrikalar durma noktasına geldi

Fırat Yemeniciler: İdarenin yanlış tutumu yüzünden, fabrikalar durma noktasına geldi
Poliport Genel Müdürü Fırat Yemeniciler, Poliport Limanı'nda bulunan kara tanklarından sızan yakıt nedeniyle meydana gelen deniz kirliliğiyle ilgili Deniz Haber Ajansı'na özel açıklamalarda bulundu.

Poliport Genel Müdürü Fırat Yemeniciler, İzmit Körfezi'nde ortaya çıkan deniz kirliliği nedeniyle Poliport Limanı'nda kimyasal tanker yanaşmalarına izin verilmediğini kaydederek, Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürlüğü'nün yanlış tutumdan vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

12 Ocak 2017 tarihinde Poliport Limanı'ndaki kara tanklarında transfer yapılırken, belli bir miktar yakıtın denize karışarak kirliliğe neden olduğunu ifade eden Poliport Genel Müdürü Fırat Yemeniciler, anında yetkililerin bilgilendirilmesiyle birlikte denize bariyer çekilerek yakıt kirliliğinin kontrol altına alındığını söyledi.

Ancak bu olaydan 24 saat sonra Poliport Limanı'na 20 mil uzaklıkta Tüpraş, EVYAPPORT ve diğer limanlarda deniz kirliliğinin ortaya çıkmasıyla birlikte, İzmit Liman Başkanlığı ve Çevre Bakanlığı'na bu kirliliklerle ilgili numuneler alınması gerektiğini resmi yazıyla bildirdiklerini söyleyen Fırat Yemeniciler, ilk gelen sonuçlarda Poliport tanklarında bulunan ürünlerin dışında, başka bir petrol türevinin deniz kirliliğine neden olduğunun ortaya çıktığını belirtti.

Poliport Genel Müdürü Fırat Yemeniciler şunları kaydetti; "İzmit Körfezi'ndeki deniz kirliliğinin Poliport Limanı'ndan kaynaklandığını kesinlikle kabul etmiyoruz. 12 Ocak 2017 tarihinde Poliport Limanı kara tanklarından bizim ilk belirlememize göre çok az miktarda bir yakıt denize karışarak kirliliğe neden oldu. Biz anında İzmit Liman Başkanlığı ve Çevre İl Müdürlüğü'ne haber vererek deniz kirliliğini kontrol altına aldık. Ancak bir gün sonra 28 noktada tespit edilen deniz kirliliğinin Poliport Limanı'ndan kaynaklandığını düşünmüyoruz. Batı rüzgarlarının olduğu gün nasıl olurda, Poliport'tan sızan yakıt 20 mil doğuda bulunan limanlara ulaşır. Ayrıca, Harikalar Plajı ve diğer limanlardan toplanan ilk numunelerde CST2200 ürünlerinin olduğu ortaya çıktı. Bizim liman tanklarımızdan sızan ürünler CST600'dür" diye konuştu.

İDARE YANLIŞ TUTUMDAN DÖNMELİ

Poliport Limanı'na sefer yapan gemilerin demirde beklediğini ve Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürlüğü'nün gemilerin Poliport Limanı'na yanaşmasına izin vermediğini söyleyen Poliport Genel Müdürü Fırat Yemeniciler; "İdare bu yanlış tutumdan döneceğini umut ediyorum. Şu anda Türkiye'nin en büyük fabrikalardan birinin ürünleri, gemi yanaşamadığı için beklemek zorunda kalıyor. Bu fabrika durma noktasına geldi. Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşlarına mal teslim edemiyoruz" dedi.

İzmit Liman Başkanlığı'ndan, deniz kirliliği ile ilgili teminat istenmesine tepki gösteren Poliport Genel Müdürü Fırat Yemeniciler, "Poliport Limanı'ndan kaynaklanan bir kirliliği tabiki üsleneceğiz. Bu konuda gerekli sigortalarımız bulunuyor. Ancak bizden kaynaklanmayan bir kirliliğin tazminini neden üslenelim. Daha Kaza Raporu ortaya çıkmadı. Kaza Bilirkişi Heyeti oluşmadan böyle bir istek kabul edilemez. İdare bize 'Deniz Kirliliğini üslenmezseniz, Poliport'a gemi yanaştırılmayacak' diyor. Bu yanlış tutumu kabul etmiyoruz" diye konuştu.

Deniz Haber Ajansı'nın kirlilikle ilgili Poliport Limanı sorumludur diye bir rapor çıkarsa ne gibi tavrınız olacak sorusuna cevap veren Poliport Genel Müdürü Fırat Yemeniciler; "Kaza Raporu'nda İzmit Körfezi'nde ortaya çıkan deniz kirliliğinin Poliport Limanı kaynaklı olduğunun tespit edilmesi halinde, deniz kirlilliğinin tazmininin kesinlikle üsleneceğiz" diyerek sözlerine tamamladı.

Haber: Recep CANPOLAT / Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim