• BIST 9887.85
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

Foça'da deniz temizlik çalışmaları yapıldı

Foça'da deniz temizlik çalışmaları yapıldı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın desteğiyle Türkiye'nin gözde turizm merkezlerinde deniz kirliliği konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapan BADİM dalgıçları, sezonun son temizliği için Foça sularına daldı.

Foça'da deniz temizlik çalışmaları yapıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın desteğiyle Türkiye'nin gözde turizm merkezlerinde deniz kirliliği konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapan BADİM dalgıçları, sezonun son temizliği için Foça sularına daldı. 

24 Eylül 2011 sabahı başlayan çalışmaları Foçalılar ve kenti gezmeye gelenler ilgiyle izledi. Başkent Dalış ve İlkyardım Merkezi'ne mensup beşi bayan 10 dalgıç, Foça Küçük deniz kıyılarında dip temizliği yaptı. Bir saat gibi sürede çıkarılanların çokluğu ve çeşitliliği görenleri şaşırttı. Günün 24 saati yaşayan bir yer olan Demokrasi Meydanı ve restoranlar önündeki sulara herkesin gözü önünde bu kadar çöp atılmış olmasına kimseler inanmak istemedi. 

Çok sayıda kırık ve kırılmamış cam şişe, pet şişeler, bira kutuları, oltalar, tabak kırıkları, ayakkabı, gözlük gibi bilinen şeylerin yanında demir çemberler, mangal, masa, aydınlatma lambası, nargile gibi ilginç atıklar da çıkaran dalgıçlar günün en ilginç çöpü olarak buldukları asker miğferini seçti. Özel Çevre Koruma Kurulu tarafından koruma altına alınan bölgelerde planlanan bir çalışma kapsamında Foça'ya geldiklerini anlatan BADİM ekibi başkanı dalgıç Erhan Öztürk, altı yıldır sualtı ve kara temizliği yaptıklarını belirterek şöyle konuştu:

"Geçen hafta Saros'u temizledik. Bu yılın son noktası olarak Foça'ya geldik. Amacımız sadece temizlik yapmak değil. Zaten kısa sürede tamamen temizlemek mümkün değil. İnsanları eğitmek, bilinçlendirmek için çalışıyoruz. Pankartlar astık, broşürler dağıttık. Bu broşürlerde bahsettiklerimizi de denizden çıkararak canlı olarak gözlerinin önüne koyuyoruz. Neler attıklarını gösteriyoruz. Çıkanları iki gün boyunca sergiliyoruz." 

Böylece görsel olarak eğitim vermiş olduklarını anlatan Öztürk, şunları söyledi: "Hatta buralarda yaşayanları kendi aralarında tartışır hale getiriyoruz. Temiz bir çevreye herkesin sahip çıkmasını, kirletmemesini ve kirletenlere herkesin engel olması fikrini yerleştirmeye çalışıyoruz. Beş dalgıç su altında diğer beş dalgıç arkadaşımız da kıyı temizliği yapıyorlar. Bugüne kadar diğer yerlerde yaptığımız çalışmalarda aklınıza gelebilecek her türlü ev eşyası, buzdolabı, çamaşır, bulaşık makinesi dahil atıkla karşılaştık. Beş yıllık sürede Hisarönü Körfezi, Gökova Körfezi, Söğüt, Datça Bozburun, Köyceğiz Gölü, Ekincik ve Göcek Koyu'nda temizlik çalışması yaptık."

Yeşilden Maviye adlı bir belgesel hazırladıklarını anlatan Öztürk, sözlerine şöyle devam etti:

"Hem sualtı temizliği ile ilgili hem de bölgenin tanıtımıyla ilgili. Havadan, karadan ve su altında çekim yapıyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na beşer dakikalık bölümler halinde veriyoruz. Onlarda hem televizyon kanallarında yayımlatarak hem de İngilizce alt yazılı olarak turistlere vererek bu bilinçlendirme ve tanıtma çalışmalarına destek sağlıyorlar." 

Foça'da turistik amaçlı olarak bulunduğunu ve çıkarılan çöpleri dehşetle izlediğini belirten Norveç'li bayan gazeteci Tuula Sulheim ise gördüklerine inanamadığını söyledi. Norveç'te böyle bir şey olmayacağını, olamayacağını anlatan Sulheim, sözlerine şöyle devam etti:

"Bunu görünce çok kötü oldum. Bu kızlar Ankara'dan gelmiş, neden Foça'lılar kendi temizliklerini yapmıyor. Neden her şeyi denize atıyorlar. Bizim çocuklarımız ilkokulda tabiat dersinde bunu öğreniyorlar. Kanunlarda da cezalar çok ağır. Foçalılar bir taraftan termik santral havayı kirletmesin diye mücadele ediyorlar, diğer taraftan denizini kirletiyorlar. Foça için en önemli şey denizin temizliği olmalı. Bunun içinde mücadele etmeliler."

21.jpg

23.jpg

www.DenizHaber.Com.tr 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim