• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Garanti Bankası'na İspanyol ortak

Garanti Bankası'na İspanyol ortak
Garanti Bankası ile İspanyol BBVA, General Electric'in hisselerinin devri konusunda anlaştı.

Garanti Bankası'na İspanyol ortak

Garanti Bankası ile İspanyol BBVA, General Electric'in hisselerinin devri konusunda anlaştı.

GE’nin Garanti Bankası'ndaki yüzde 20.85 oranındaki hisselerinin yeni sahibi İspanyolların büyük bankası İspanyol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, S.A (BBVA) oldu. Hisse devrinin açıklanmasının ardından IMKB'de Garanti Bankası hisselerindeki değer artışı yüzde 3'e ulaştı. İMKB'de saat 11.50 itibari ile 1.2 milyar lira civarında işlem hacmi gerçekleşirken, Garanti Bankası hisseleri bunun yaklaşık 600 milyon lirasını oluşturuyor.

Doğuş Grubu, Garanti Bankası'nın çıkarılmış sermayesinin yüzde 6,29'una karşılık gelen toplam 264.188.400 nominal lira değerinde Garanti Bankası hissesini İspanyol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, S.A (BBVA) satmak üzere hisse devir sözleşmesi imzalandığını duyurdu.

BBVA, ayrıca GE Arastırma ve Müşavirlik Ltd'e (GE) ait ve Türkiye Garanti Bankası A.Ş'nin çıkarılmış sermayesinin yüzde 18,60'ına karşılık gelen toplam 781 milyon 200 bin nominal TL değerde Garanti Bankası hissesini de satın almak üzere GE ile anlaşmaya vardı. Yapılan anlaşma gereği, BBVA, 3 yıl boyunca Garanti Bankası hisselerini üçüncü şahıslara satamayacak.

Garanti Bankası'ndan Kamuyu Aydınlatma Platformu'na gönderilen yazıya göre, satışa konu hisselerin toplam bedelinin 2 milyar 62 milyon dolar olarak belirlendi. Hisse devrini takiben Doğuş Grubu'nun Garanti Bankası'ndaki payı yüzde 24,89 olacak.

ŞAHENK: ÜLKEYE ÖNEMLİ BİR SERMAYE GİRDİSİ SAĞLAYACAK

Garanti Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ferit F. Şahenk, Doğuş Holding ve BBVA'nın, Garanti Bankası'nda ortaklık için anlaşmalarına ilişkin, “BBVA ile güçbirliğimiz, küresel finans sisteminin ekonomik krizin yaralarını iyileştirmeye çalıştığı bir süreçte, ülkemize önemli bir sermaye girdisi de sağlayacak” değerlendirmesini yaptı.

Garanti Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada, Doğuş Holding A.Ş'nin, Avrupa'nın “önde gelen” bankacılık gruplarından ve İspanya;nın “en büyük” ikinci bankası Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A (BBVA) ile Türkiye Garanti Bankası A.Ş'nin hisselerinin bir kısmının satın alınması konusunda anlaşmaya vardığı vurgulandı.

BBVA'nın, 1 Kasım 2010 tarihinde imzalanan hisse devir sözleşmesine göre, Garanti Bankası;nın çıkarılmış sermayesinin yüzde 6,2902'sine denk gelen toplam 264 milyon 188 bin 400 nominal TL tutarındaki hisseyi, 2 milyar 62 milyon dolar karşılığında satın alacağı yinelenen açıklamada, BBVA'nın ayrıca, Garanti Bankası;nın çıkarılmış sermayesinin yüzde 18,60'ına tekabül eden 781 milyon 200 bin nominal TL tutarındaki hisseyi satın almak üzere General Electric ile de anlaşmaya vardığı duyuruldu.

Düzenleyici kuruluşların onayından sonra eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek hisse devir işlemlerini takiben, Doğuş Grubu ve BBVA, Garanti Bankası'nda yüzde 24,8902'lik hisseleriyle eşit olarak yer alacaklar.

Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit F. Şahenk, bankanın Yönetim Kurulu Başkanı, Ergun Özen ise bankanın Genel Müdürü olarak görev yapmayı sürdürecek.

Ortaklığın ilk 5 yılında, eşit ortaklık prensibiyle hareket edilecek. Garanti Bankası;nın Yönetim Kurulu;nun 4 üyesi Doğuş Holding, 4 üyesi ise BBVA tarafından önerilecek. Garanti Bankası Genel Müdürü, Doğuş Holding tarafından önerilecek ve Yönetim Kurulu;nda 9. üye olarak yer alacak. 6. yıldan itibaren BBVA, bankanın yüzde 1 hissesini temsil eden payı, Doğuş Holding;den alma hakkına sahip olacak. BBVA söz konusu yüzde 1;lik hisseyi aldığı takdirde ve Doğuş yüzde 15;in altına inmediği sürece, Yönetim Kurulu;nun 6 üyesi BBVA, 3 üyesi Doğuş Holding tarafından önerilecek, Genel Müdür;ün mutabakatla belirlenmesine devam edilecek. Sermaye artırımı, temettü dağıtımı, bütçe ve iş planlarının onaylanması gibi hususlar dahil olmak üzere bankanın temel işleyişinde hayati öneme sahip kararlar, Doğuş Grubu;nun mutabakatıyla alınacak.

BBVA: BÜYÜYEN PİYASALARDA OLMAK İSTİYORUZ

Garanti Bankası'nın çıkarılmış sermayesinin yüzde 24,9'unu satın alan İspanyol bankası Banco Bilbao Vizcaya Argentaria'nın (BBVA) Başkanı Francisco Gonzalez, büyük güçle büyüyen piyasalarda olmak istediklerini, Türkiye'nin de bunlardan biri olduğunu belirtti.

BBVA'dan yapılan yazılı açıklamada, Garanti Bankası'nın çıkarılmış sermayesinin General Electric'e ait yüzde 18,6'sı ve Doğuş Grubu'na ait yüzde 6,3'ünün satın alınmasıyla ilgili taraflarla anlaşmaya varıldığı bildirildi. Garanti Bankası'nın yüzde 24,9'unun satın alınmasının toplam 4 milyar 200 milyon avroya mal olduğu, bankanın ortak yönetimi konusunda da Doğuş Grubu ile anlaşma sağlandığı ifade edildi. BBVA, büyüme ve genişlemeyle mevcut durumdaki sermayesini 5 milyar avro büyüttüğünü de açıkladı.

Bu arada, BBVA Başkanı Francisco Gonzalez, Garanti Bankası'nın yüzde 24,9 hissesinin satın alınmasıyla ilgili olarak “BBVA, büyük güçle büyüyen piyasalarda olmak istiyor ve Türkiye de, Garanti gibi lider bir banka aracılığıyla, şüphesiz bunlardan biridir” açıklamasını yaptı.

BİLGİN: HİSSELERİN BÖLÜNMEMESİ SEVİNDİRİCİ

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'de hisse devrine yönelik yaptığı açıklamada, "Bankacılıkta ortakların yüzde 10'un üzerinde bir paya sahip olması bir güvencedir. Bu anlamda Garanti Bankası hisselerinin küçük paylara bölünmemiş olması sevindirici bir gelişme. Garanti Bankası'nda iki muhattabımız vardı aynı kalması bizi memnun etti" dedi.

İSPANYA'NIN İKİNCİ BÜYÜK BANKASI

Doğuş Holding A.Ş'nin, Türkiye Garanti Bankası hisselerinin bir kısmının satın alınması konusunda anlaşmaya vardığı Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A (BBVA), İspanya'nın ikinci büyük bankası konumunda bulunuyor.

Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A, çok ortaklı ve tek bir hakim hissenin bulunmadığı bir kuruluş olarak biliniyor.

Güney Amerika, Meksika, ABD, Portekiz ve Çin'de faaliyet gösteriyor.

Toplam varlıkları yaklaşık 557 milyar avro olan bankanın 105 binin üzerinde çalışanı bulunuyor ve sahip olduğu 7 bin 362 şubeyle, 47 milyon müşterisine hizmet veriyor.

BBVA'nın piyasa değeri, 30 Eylül 2010 itibarıyla 37.1 milyar avro seviyesinde bulunuyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim