• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C

Geleceğin İHA'lar nasıl olacak?

Geleceğin İHA'lar nasıl olacak?
Atatürk Havalimanı Genel Havacılık apronunda devam eden İstanbul Airshow, üçüncü gününde İnsansız Hava Aracı ve sistemlerine yönelik bir panel düzenlendi.

Atatürk Havalimanı Genel Havacılık apronunda devam eden İstanbul Airshow, üçüncü gününde İnsansız Hava Aracı ve sistemlerine yönelik bir panel düzenlendi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından düzenlenen İHA paneli, Genel Havacılık hangarında gerçekleştirildi.

Panelde konuşmacı olarak STM Proje Yöneticisi Cengiz Karaağaç, SHGM İHA Sistemleri Koordinatörü Mahmut Samet Sayın, İHA uzmanı Mehmet Öztekin ve Kapadokta Üniversitesi Öğretim Üyesi Rifat Benveniste katıldı.

Panelin açılışında İHA ve İHA sistemleri ile ilgili geniş bir sunum gerçekleştiren Cengiz Karaağaç, önemli detaylar aktardı. İHA'ların kullanım alanının her geçen gün büyüdüğünü ifade eden Karaağaç, "AB'de 15 bine yakın İHA operatörü var ve bu sayı her geçen gün artıyor" dedi.

"İHA'LAR HEM İYİ NİYETLE MAALESEF HEM DE KÖTÜ NİYETLE KULLANILABİLİYOR"

İHA'ların kolay ulaşılabilir hava araçları olduğuna dikkat çeken Cengiz Karaağaç, "İHA pazarı sürekli gelişen ve büyüyen bir pazar konumda. Bugün 24 saatten fazla uçarak sivil hava sahasını kullanan insansız hava araçları mevcut. Ancak bildiğiniz gibi bu araçlar sadece iyi niyetle kullanılmıyor. 200 TL'ye bile elde edebildiğiniz İHA'lar, bazen terör örgütleri tarafından bazen de kötü niyetli kişiler tarafından kullanılabiliyor.

Öngörülen tahminlere göre İHA pazarında sivil ve ticari alanda yüzde 20 askeri alanda ise yüzde 5 artış bekleniyor. Geleceğe yönelik tahminlerde büyük kargoların da İHA’lar tarafından taşınması bekleniyor. Zaten halihazırda bazı firmalar küçük kargolarını İHA’larla taşımaya başladı bile.

“İHA KULLANIMINDA EĞİTİM ÇOK ÖNEMLİ”

İnsansız hava aracı sistemlerinde eğitim konusuna dikkat çeken Karaağaç, “İHA kullanırken bu işin eğitimini almış olmak son derece önemli. Çünkü bu konuda emniyet, kişi güvenliği ve özel hayat son derece önem taşıyor. Eğitimsiz ya da kötü niyetli kullanımda güvenlik riskinin yanı sıra insanların özel hayatı da ortaya serilebiliyor.

Ayrıca İHA sistemlerinde siber güvenlik gibi çok önemli bir husus dikkat çekiyor. Yolcu uçaklarına yapılan herhangi bir saldırıda pilotun müdahalesi söz konusu olabilirken, İHA sistemlerinde böyle bir saldırı hüsranla sonuçlanabiliyor” dedi

İHA talimatları konusunda da açıklamalar yapan Karaağaç, “Talimatın çıkarılarak uygulama noktasında dünyada 10 ülkeden biriyiz. Bu konuda oldukça hızlı ilerliyoruz ifadelerine yer verdi.

Yerdeki pilot kontrolü de olmadan yapay zekaya sahip İHA’lar üzerinde çalışmaların devam ettiğine dikkat çeken Cengiz Karaağaç, geleceğin İHA sistemleriyle ilgili çoklu uçuş sistemi ve tasarruf yöntemleriyle ilgili birçok çalışma yapıldığının altını çizdi.

Karaağaç’ın ardından İHA sistemleriyle ilgili diğer konuşmacılar da başta güvenlik ve gizlilik olmak üzere önemli hususlara yer verdi. (Airporthaber)

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim