• BIST 8718.11
  • Altın 2241.459
  • Dolar 32.3269
  • Euro 35.1612
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

Global Liman, Londra Borsası’nda halka arz edildi

Global Liman, Londra Borsası’nda halka arz edildi
Global Yatırım Holding liman işletmeciliği faaliyetlerinin yüzde 38.2'ini Londra'da halka arz ederken, halka arz büyüklüğü 230 milyon dolar oldu.

“Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi” Global Liman İşletmeleri A.Ş.’yi bünyesinde barındıran Global Ports Holding Plc, en önemli küresel finans merkezlerinden Londra’da, 2017 yılının en büyük halka arzlarından birini gerçekleştirdi. İngiltere’de kurulu Global Ports Holding Plc’nin hisseleri, Londra Borsası’nda işlem görmeye başladı.

Global Ports Holding’in Londra Borsası’nda halka açılması, Global Yatırım Holding’in Kamuyu Aydınlatma Platformu – KAP’a yaptığı açıklama ile duyuruldu. Yapılan açıklamada arzın toplam büyüklüğünün 177.6 milyon İngiliz Sterlin (230 milyon ABD Doları) ve %10.8’i İngiltere’de yerleşik 3.935 adet bireysel yatırımcıya, %89.2’sinin ise 55 adet kurumsal yatırımcıya tahsis edildiği belirtildi.

Global Ports Holding Avrupa, Karayipler ve Asya ile genişleyecek

Londra Borsası’nda gerçekleştirilen halka arz ile ilgili açıklamalar yapan Global Ports Holding Genel Müdürü Emre Sayın, “Güçlü yatırımcıların teklifimize olan ilgisinden çok memnunuz. İyi çeşitlendirilmiş, benzersiz iş modelimiz ve mükemmel büyüme fırsatlarımız, tanınmış durumda ve şimdi halka arz döneminde oluşturduğumuz stratejimizi sunmak için sabırsızlanıyoruz. Dünyadaki tek bağımsız kruvaziyer liman işletmecisi olarak ilk hamle avantajımızı temel alan Avrupa, Karayipler ve Asya'daki liman operasyonlarımızın kapsamını genişletmeye odaklandık. Bu dönem bizim için çok heyecan verici ve kamuya açık bir şirket olarak yeni hayatımızı dört gözle bekliyoruz” dedi.

“Yeni hissedarlarımızla daha da büyüdük, daha da güçlendik”

Global Ports Holding Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman ise, “Bugün yapılan duyuru, Global Ports Holding için çok önemli ve heyecan verici vizyonumuzu paylaşan yeni hissedarlarımıza hoşgeldiniz diyorum. Onlarla daha da büyüdük, daha da güçlendik. Bu eşsiz işin eş kurucusu olan rahmetli ortağım Gregory Michael Kiez'in asıl tutkusunu gerçekleştirmek için çok çalışan meslektaşlarımıza da ayrıca teşekkür ederim. Borsada işlem gören bir şirket olarak gelişimimizin bir sonraki aşamasını büyük bir inançla bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Global Ports Holding’in Londra’da halka arzına ilişkin Global Yatırım Holding tarafından KAP’a yapılan açıklamada şöyle denildi:

19 Nisan 2017 ve 5 Mayıs 2017 tarihli açıklamalarımıza ek olarak: Roadshow, 11 Mayıs 2017 tarihinde başarılı bir şekilde sona ermiştir. Gelen talebin yeterli olduğunun değerlendirilmesi neticesinde arzın neticelendirilmesi istikametinde karar verilmiştir. Bu çerçevede, Global Yatırım Holding'in liman işletmeciliği faaliyetleri, %89,16 hissesine sahip olduğu ve liman işletmeciliği faaliyetlerini bünyesinde barındıran Global Liman İşletmeleri A.Ş.'nin hisselerinin tamamının Global Yatırım Holding'in dolaylı olarak %89,16'sına sahip olacağı İngiltere'de kurulu olan Global Ports Holding Plc'nin altında toplanacağı şekilde yapılandırılmakta, ve halihazırda Global Liman İşletmeleri A.Ş.'nin hisselerinin %10,84 hissesine sahip olan European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), Global Ports Holding Plc'nin %10,84 hissesine sahip olmaktadır. Neticede arz anında Global Port Holding Plc'nin 55.000.000 hissesinin 49.038.000 adedi dolaylı olarak Global Yatırım Holding'e, 5.962.000 adedi ise EBRD'ye ait olmaktadır.

Arz hisse başına 7,4 İngiliz Sterlini fiyattan gerçekleşmiş olup, sermaye artışı ile 7.826.963 yeni hisse ihraç edilmekte ve bunun yanı sıra Global Yatırım Holding de dolaylı olarak sahip olduğu hisselerden, 3.130.785 adet ek satış opsiyonu hissesi de dahil olmak üzere toplam 13.373.584 adet hisseyi, EBRD ise sahip olduğu hisselerden 2.802.140 hisseyi satmaktadır, arz neticesinde Global Yatırım Holding dolaylı olarak Global Ports Holding Plc'nin asgari %56,77 oranında (ek satış opsiyonunun tamamı kullanılsa) hissesine sahip olmaya devam etmektedir. Arzın toplam büyüklüğü 177,6 milyon İngiliz Sterlinidir (230 milyon ABD Doları) ve arz edilen hisselerin %10,8'i İngiltere'de yerleşik 3.935 adet bireysel yatırımcıya, %89,2'si ise 55 adet kurumsal yatırımcıya tahsis edilmiştir.

Kurumsal yatırımcıların menşei ve yatırım stratejileri aşağıdaki gibidir. Arz edilen hisseler, bu sabah itibarı ile işlem görmeye başlamaktadır. Hem Global Yatırım Holding hem de EBRD'nin kotasyonu takip eden 180 gün boyunca hisse satmama taahhütleri vardır.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim