• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Göztepe-Kazlıçeşme 15 dakikaya inecek!

Göztepe-Kazlıçeşme 15 dakikaya inecek!
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı törenle 'İstanbul Boğazı Karayolu Geçiş Projesi'nin temeli bugün atılıyor. Söz konusu proje sayesinde Kazlıçeşme ile Göztepe arasındaki mesafenin 15 dakikaya inmesi planlanıyor.

Göztepe-Kazlıçeşme 15 dakikaya inecek!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı törenle 'İstanbul Boğazı Karayolu Geçiş Projesi'nin temeli bugün atılıyor. Söz konusu proje sayesinde Kazlıçeşme ile Göztepe arasındaki mesafenin 15 dakikaya inmesi planlanıyor.

Cankurtaran Sahili ile Haydarpaşa arasında inşa edilecek 'İstanbul Boğazı Karayolu Geçiş Projesi'nin tamamlanmasıyla Kazlıçeşme ile Göztepe arasında halen 100 dakikaya varan seyahat süresinin 15 dakikaya kadar indirilmesi hedefleniyor. İstanbul Boğazı'nda alternatif ve hızlı bir karayolu geçişi sağlamak amacıyla, halen yapım aşamasında bulunan Marmaray projesinin 1,8 kilometre kadar güneyinde inşa edilecek proje mevcut iki köprünün trafik yüklerini paylaşarak İstanbul'a daha dengeli ve hızlı bir şehir içi ulaşımı kazandıracak.

'Yap-işlet-devret' modeliyle hayata geçirilen proje yaklaşık 1,1 milyar dolarlık bir yatırımla 55 ayda tamamlanması bekleniyor. Ulaştırma Bakanlığı Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü'nün (DLH) bu proje için 'Yap-işlet-devret' modeliyle açtığı uluslararası ihaleyi Türk-Kore Ortak Girişimi 30 Haziran 2008 tarihinde kazanmış ve daha sonra Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. ismini almıştı. Proje, Asya ile Avrupa arasında doğrudan ulaşım kolaylığı ve hızlı bir geçiş güzergahı yaratacak. Azalan seyahat süresi ve artan güvenilirlik gibi önemli ekonomik ve fiziki faydalar sağlayacak olan proje, yakıt tüketimi, sera gazı ve diğer emisyonlarda ve gürültü kirliliğinde azalmalara katkıda bulunacak. İstanbul, doğal güzelliğini ve siluetini hiç etkilemeyen, ekolojik dengeleri gözeten, deniz yaşamına zarar vermeyen, çevre dostu bir ulaşım altyapısına kavuşacak. Proje Avrupa yakasında Atatürk Havalimanı ile Anadolu yakasında Sabiha Gökçen Havalimanı arasındaki en pratik güzergah olacak. Tünelin iki havalimanı arasında sağlayacağı entegrasyonun İstanbul'un uluslararası hava ulaşımındaki konumuna önemli katkıda bulunması bekleniyor.

Toplam uzunluğu 14,6 kilometre olan güzergahta tünel, deniz tabanının en derin olduğu noktada eksi 61 metreden ve 25 metre örtü kalınlığının altından geçecek. Deniz tabanının altındaki bölüm 3,3 kilometre uzunluğunda olacak. İki katlı olarak inşa edilen tünelin Boğaz geçişi bölümünde, deniz tabanının altındaki kaya katmanları TBM (Tünel Açma Makinesi) teknolojisiyle aşılacak. Proje 13,7 metre TBM kazı çapı ile dünyada 6. sırada yer alıyor. İki yıldır süren kapsamlı çalışmalarla çevreye ve topluma etkisi değerlendirilen projenin tasarımında, tüm güvenlik önlemleriyle birlikte deprem güvenliği de ön planda tutuldu. Richter ölçeğine göre 7,5 şiddetindeki sarsıntılara dayanıklı olarak tasarlanan tüneli, olası tsunami dalgaları da etkilemeyecek.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim