• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Hafif ticarî araçta vergi indirimi yok

Hafif ticarî araçta vergi indirimi yok
Yılın ilk dört ayında hafif ticarî araç satışlarında yaşanan düşüş, sektör temsilcilerini endişelendiriyor.

Hafif ticarî araçta vergi indirimi yok

Yılın ilk dört ayında hafif ticarî araç satışlarında yaşanan düşüş, sektör temsilcilerini endişelendiriyor. Sanayi Bakanı Nihat Ergün, otomotivde ÖTV'nin yeniden ele alınabileceğini ifade ederken Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kesinlikle bir vergi indirimi kararı olmadığını söyledi. Babacan, "İnsanlar binek otomobil istiyorsa, ticarî araç alıp da binek otomobil gibi kullanmayacak." dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, binek otomobil ile hafif ticari arasındaki vergi farkını daraltmak amacıyla hafif ticari araçlara getirilen yüzde 5'lik bir vergi artışının devam edeceğini söyledi. Babacan, Uluslararası Finans Enstitüsü ve Akbank tarafından tertip edilen 'İstanbul'u Önemlli Bir Finans Merkezine Dönüştürmek' konulu konferansa katıldı. Babacan, konferanstan ayrılırken gazetecilerin gündeme dair sorularını cevapladı. "Seçilmiş alanlarda vergi indirimi yapılabileceğini dillendirdiniz. Bu anlamda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de otomotivde ÖTV'nin yeniden ele alınabileceğini ifade etti. Bu seçili alanlar ne olabilir?" sorusuna Babacan, şu karşılığı verdi: "Bizim, bu vergilere dair indirim yapabileceğimizi belirttiğimiz alanlar İstanbul Finans Merkezi eylem planında işaret ettiğimiz konular. Orada 'Eğer günün birinde bütçe imkanlarımız müsait olursa o zaman şu şu alanlarda vergi indirimi söz konusu olabilir' dedik. Ama bugün için verilmiş bir karar yok."

Hafif ticariler ile ilgili ÖTV konusunda yüzde 5 vergi artırımı uyguladıklarını hatırlatan Babacan, "Bunun temel sebebi binek otomobil ile hafif ticariler arasındaki vergi uçurumu idi. Yani vergi çokluğundan dolayı binek otomobil yerine insanların hafif ticarilere yönelimi ve hafif ticari olarak alınan araçların esasında binek otomobil olarak kullanılmasıydı. Binek otomobil ile hafif ticari arasında vergi makasını daraltmak amacıyla bunu getirdik. Hafif ticari diye satılan taşıtların kimileri esasında binek otomobil gibi kullanılıyordu. Satışlara bakıyoruz. Gelinen aşamada hafif ticariden ve binek otomobile kayışlar olabilir. Bu, arzuladığımız ve hedeflediğimiz bir şey. İnsanlar binek otomobil talep ediyorsa binek otomobil alacak. Yoksa hafif ticari alıp koltuk koyup da binek araç gibi kullanmayacak. Sektörün tümüne bakıp olan biteni izleyeceğiz. Belki ileride gerekirse adımları atacağız ama bugün için verilmiş bir karar kesinlikle yok. Herhangi bir sektörle ilgili vergi inecek ifadeleri satışı durdurur. Sektör temsilcilerinin ve ilgililerin vergi konusunda temkinli olmaları gerekiyor. Verginin ineceği lafı yayıldığında satışlar daralır. İnsanlar, 'Vergi insin ondan sonra araç alayım' der. Yani, bugün yeni bir değerlendirme söz konusu değil. Mevcut vergi oranları devam ediyor." dedi. Gazetecilerin, "Akaryakıt vergileri de seçilmiş alanlar arasında mı?" sorusunu ise Babacan, "Hayır kesinlikle yok. Akaryakıt, dışa bağımlı olduğumuz ve döviz ödediğimiz bir konu. Dolayısı ile akaryakıt vergileri adına değişiklik gündemimizde yok." diye cevapladı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Yeni bir Sermaye Piyasaları Yasası getiriyoruz. İçinde yepyeni unsurlar ve kavramlar var. Ayrıca İMKB'nin yeni yapılandırılması, anonim şirket haline gelmesi ile ilgili unsurları da o yasanın içerisine koyacağız. Yani İMKB değil de İstanbul Borsası diyebileceğimiz daha büyük bir çatı, kuruluş haline gelmesi... Özelleştirmeden sonra halka arzı söz konusu olabilecek.'' dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim