• BIST 9909.34
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 28 °C

Hamdi Topçu, THY'nin hedeflerini açıkladı

Hamdi Topçu, THY'nin hedeflerini açıkladı
Hamdi Topçu, uçak siparişlerinden sponsorluklara, THY Teknik'ten yeni hatlara kadar pek çok konuda çarpıcı açıklamalarda bulundu

Dünya havacılık şirketleri krizle boğuşurken yolcu sayısından kârına, filosundan istihdamına kadar birçok alanda rakiplerinin önüne geçen Türk Hava Yolları (THY) global bir şirket olma vizyonunda son hızla ilerliyor. Sabah gazetesine konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, uçak siparişlerinden sponsorluklara, THY Teknik'ten yeni hatlara kadar pek çok konuda çarpıcı açıklamalarda bulundu.
 
* Şu anda uçak sayısı nedir?

 THY'nin filosunda 52 uçak vardı. Bugün sayı 213'e çıkmış durumda. 2020'de 350-400 arası bir filoya sahip olacağız. Şu anda teslimini beklediğimiz 278 uçak var. Türkiye'nin ekonomik ve siyasi istikrarı, bölgesel lider olma yolunda attığı adımlar bize güç veriyor. Arkamıza bu rüzgârı aldık ve kendimizi 2023 vizyonuna uyarladık.
 
ZARAR ETTİĞİMİZ HAT YOK 110 ÜLKEYE UÇACAĞIZ

 * Boeing ve Airbus'a sipariş ettiğiniz 278 uçağa ne kadar ödediniz?

 Sipariş verdiğimiz uçakların liste değeri yaklaşık 38 milyar doları buluyor. Bunun üzerinden bir indirim aldık. Asıl fiyatı açıklayamam.
 
* Uçakların finansmanını nasıl sağladınız?

 10 yılda alınan hiçbir uçakta devlet garantisi yoktur. Bunların tamamı THY'nin bilançosuna verilen kredilerdir. Finansman sorunumuz yok. ABD ve Avrupa Eximbank üzerinden bunları finanse ediyoruz.
 
* Zarar ettiğiniz hat var mı?

 10 yılda açtığımız hiçbir hattı kapatmadık. Son dönemde 34 yeni hat açtık doluluklar yüzde 78'lerde. Son açtığımız Houston hattında ilk hafta doluluk oranları yüzde 93'e ulaştı. Altıncı ayda muhtemelen bu hatta bilet bulunmayacak. Bugün İstanbul'dan 221 noktaya uçuyoruz. Dünyada ülke sayısı bakımından birinci, şehir bakımından ise 4'üncü sıradayız. 6'ncı ay sonunda Avrupa'da uçmadığımız ülke kalmayacak. Şu anda 99 ülkeye uçuyoruz. Bu sayıyı yılsonunda 110'a çıkaracağız.
 
FUTBOL VE GOLFTE YENİ SPONSORLUKLAR GELECEK

 * Yeni spor sponsorlukları olacak mı?

 Barcelona ve Manchester'le sponsorlukları uzatmama kararı aldık. Futbol ve golf alanında yeni sponsorluklarımız olacak.
 
* Yılda kaç pilot alıyorsunuz?

 Yılda 600 pilota ihtiyacımız var. Bunların bir kısmını açtığımız okul ve üniversitelerle kendimiz karşılamak istiyoruz. Şu anda 300'e yakın yabancı pilot çalıştırıyoruz.
 
ÜÇÜNCÜ ÜLKELERE GİREBİLİRİZ

 * THY Teknik global bir şirkete mi dönüşüyor?

 THY Teknik olarak üçüncü ülkelerde bakım tesisleri kurabiliriz. Görüşme aşamasında olduğumuz ülkeler var. Know-how ihraç edeceğiz. THY Teknik dünyaya açılmak istiyor.
 
* Lufthansa'yla görüşmeler sürüyor mu?

 Lufthansa'yla karşılıklı görüşmelerimiz henüz başlamadı. Kendi içimizde çalışıyoruz. Kazan-kazan prensibi içinde ileride görüşülebilir.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim