• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Hatay Erzin Limanı için düğmeye basılıyor

Hatay Erzin Limanı için düğmeye basılıyor
Geçen yıl Osmaniye’deki 1 milyar dolarlık tesislerini devreye alan Tosyalı Holding, 500 milyon dolarlık bölümünü bu ay başlamak üzere, 2015’e kadar toplam 3.5 milyar dolarlık yatırımı gündemine aldı.

Erzin Limanı yatırımı için düğmeye basılıyor

Geçen yıl Osmaniye’deki 1 milyar dolarlık tesislerini devreye alan Tosyalı Holding, 500 milyon dolarlık bölümünü bu ay başlamak üzere, 2015’e kadar toplam 3.5 milyar dolarlık yatırımı gündemine aldı.

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Böylece Türkiye’nin 2.5 milyar dolarlık ithalatını daha ortadan kaldırmamız söz konusu olacak” dedi. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, 2015 yılına kadar yapısal çelik, boru, enerji ve limana toplam 3.5 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını belirterek, “Hedefimiz 2015’te sıvı çelik üretim kapasitemizi 5 milyon tona çıkarmak. Bu noktaya ulaştığımızda başta yapısal çelik olmak üzere, Türkiye’nin bizim sektördeki ürünlerde gerçekleşen 2.5 milyar dolarlık ithalatın önüne set çekeceğiz” dedi. Tosyalı, 2010 yılında toplam üretimlerinin yüzde 85 artışla 2.5 milyon tona ulaştığını, ihracatlarının 400 milyon doları, toplam cirolarının da yüzde 133 artışla 1.6 milyar doları bulduğunu vurguladı.

Osmaniye’ye ek yatırım

Bir yıl önce 1 milyar dolarlık yatırımla üretime başlattıkları Osmaniye Yassı Çelik Üretim Tesislerini 500 milyon dolarlık ek yatırımla entegre hale dönüştüreceklerini vurgulayan Fuat Tosyalı, şunları söyledi:

“Bu ay başlatacağımız yatırımla Osmaniye tesislerimizdeki toplam alanımız 1 milyon metrekareye çıkacak. Böylece dünyada tek seferde yapılan en büyük çelik boru yatırımı olan tesisimizle birlikte ülkemizin çelik boru ithalatının tamamını karşılayabilecek. 15 ayda tamamlayacağımız bu projeye bu ay içinde başladık. Sadece bu tesisle yılda 1 milyon 250 bin ton boru üretimi hedefledik. Bin kişi ilave istihdam oluşturacağız. Yatırımın toplam harcaması 500 milyon doları bulacak.”

Pazar payı yüzde 27

Dikişli boruda yüzde 27 pazar payına sahip olan Tosçelik’in, bu yatırım tamamlandığında rakipleriyle arayı açarak payını yüzde 45’e çıkaracağını dile getiren Tosyalı, şöyle konuştu:

“Yine Türkiye’de şiddetle ihtiyaç hissedilen yapısal çelikte bugüne kadar Türkiye’de üretilmeyen birçok ürünü de üretecek bir yatırım planımız var. Yıllık 2 milyon ton kapasiteli olacak bu yatırımla, yapısal çelik alanında Türkiye’nin dışa bağımlılığını tamamen ortadan kaldıracağız. Bu yatırımla hızlı trenlerde kullanılan raydan, büyük yapılarda kullanılan çok kesitli çelik yapı profillerine, sıvı çelikten nihai ürünlere kadar, çok büyük bir kompleksi Türkiye’ye kazandırmayı hedefledik. Ayrıca 5 yıllık perspektife baktığımızda; şu an için 2 milyon ton sıvı çelik üretimimize, yurt dışında geliştirdiğimiz proje ile 1 milyon ton kapasite daha ekleyeceğiz. Bu yatırımla birlikte sıvı çelikte üretim kapasitemizi 5 milyon tona çıkaracağız.”

Kuzey Afrika planı

Fuat Tosyalı, yurtdışına dönük ilk yatırım planlarını şöyle açıkladı: “Kuzey Afrika tarafında yıllık 1 milyon ton inşaat demiri üretecek çelik yatırıma başlıyoruz. Bu yatırım miktarı 500 milyon dolar olacak. Bunlarla beraber 2015 yılı itibariyle Tosyalı Holding olarak yıllık 5 milyon ton sıvı çelik üretir durumda olacağız. 2 milyon ton Osmaniye’de, 2 milyon ton yapısal çelik tarafında, 1 milyon tonu da yurt dışında olmak üzere 5 milyon ton sıvı çelik üreten bir grup olmayı hedefliyoruz.”

Tosyalı Holding 2015’e kadar nereye ne kadar yatıracak

Osmaniye’ye boru yatırımı: 500 milyon dolar
Yapısal çelik üretimi: 1 milyar dolar
Kuzey Afrika’da inşaat demiri üretimi: 500 milyon dolar
Termik ya da doğalgaz çevrim santralı: 1.3 milyar dolar
Erzin Limanı: 150 milyon dolar

3 bin kişi daha işe alacak

Fuat Tosyalı, bir soru üzerine, 3 bin kişilik mevcut istihdam rakamlarının nasıl büyüyeceğini şöyle anlattı:

Bu ay başlayacağımız boru tesisleri 1000 kişiye doğrudan iş kapısı açacak. Yapısal çelik üretimi işinde 2 bin kişiye daha iş olanağı çıkacak. Liman ve enerji işinde o kadar emek yoğun işler söz konusu değil ama ikisinin toplamı 300 kişiyi bulabilir.

Kendi kaynağımız var, kredi de alırız

Fuat Tosyalı, “2015’e kadar 3.5 milyar dolarlık yatırım için kaynağı nereden sağlayacaksınız?” sorusuna, “Kendi özkaynaklarımız var. Bir bölümünü özkaynakla karşılayacağız. Ayrıca, kredi kullanacak gücümüz de var” yanıtı verdi.

Bin megavatlık elektrik üretimi hazırlığı yapıyor

Kendi maliyetlerinin birinci sırasında ham madde, ikinci sırasında enerjinin geldiğini anlatan Fuat Tosyalı, “Enerjiyle ilgili olarak grubumuz enerji alım satım lisansı aldı. Şu an yoğun bir şekilde enerji alım satımı yaparak sektöre girdik. İskenderun ile Osmaniye bölgesinde uygun bir alanda bin megavatlık bir enerji yatırımına bu yıl içinde başlayacağız. Aylık enerji tüketimimiz 10 milyon doların üzerinde. Bu da 240 megavatlık bir enerjiye tekabül ediyor. 2015’e kadar yapılacak yatırımlarımız sonrasında da 240 megavatlık elektrik kullanımı gündeme gleecek. Yani, yaklaşık 500 megavatın üzerinde kendi tüketimimiz olacak. Gerisini de satarız” dedi. Tosyalı, “Enerjide ortaklık düşünüyor musunuz?” sorusuna, “Diğer işlerimizde ortaklık düşünmüyoruz. Enerjide gündeme gelebilir. Bu yönde teklifler var, değerlendiriyoruz” yanıtı verdi.

Erzin Limanı yatırımı için düğmeye basacağız

Hatay’daki Erzin Limanı’na ilişkin de bilgi veren Fuat Tosyalı, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu yıl Erzin Liman yatırımına da başlayacağız. Bu yatırım Doğu Akdeniz’in en önemli limanlarından biri olacak. Gerek kendi üretimimizin uluslararası pazara sevkiyatı ve ham madde lojistiğini, gerekse çevre illerimizin uluslararası pazarlara açılımını sağlayacak büyüklükteki Erzin Limanı’dır. Doğu Akdeniz’in en büyük deniz üslerinden biri olacak liman yatırım projemiz ile ilgili gerekli tüm izinler 2010 sonu itibariyle tamamlandı.”

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim