• BIST 8718.11
  • Altın 2246.154
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1959
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C

Hava araçları sigortası yönetmeliği yayımlandı

Hava araçları sigortası yönetmeliği yayımlandı
Hazine Müsteşarlığınca, hava araçlarında yolcu, bagaj, yük ve postada oluşabilecek zararlara karşı yaptırılması gereken sigortaya ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Hazine Müsteşarlığının, hava araçları için yolcu, bagaj, yük ve posta mali sorumluluk sigortasına ilişkin yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Yönetmelik ile; yolcu, yük ve posta taşımaları yapan taşıyıcıların, yolcuya, bagaja, yüke ve postaya verebilecekleri zararlara karşı yaptırmaları gereken sigortaya ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Devlet hava araçları, orman yangınları ve zirai mücadele amaçlı uçuşlarda kullanılan hava araçları, ticari olmayan amaçlarla ve uluslararası sınırlar ihlal edilmemek kaydıyla uçuş eğitimi vermek amacıyla ülke içinde gerçekleştirilen uçuşlarda kullanılan, balon, planör ve çok hafif hava araçları yönetmelik kapsamı dışında tutuldu.

Taşıyıcının sorumlulukları

Taşıyıcı, yolcunun ölümü veya herhangi bir bedensel zarara uğramasına neden olan kazadan sorumlu olacak. Hava aracında veya biniş-iniş esnasında meydana gelen kazayla bagaj, yük veya postanın taşınması sırasında, hava aracında, havaalanında veya havaalanı dışına inilmesi halinde, muhafaza ve nezareti altında bulunduğu süre içinde yolcunun kaybı veya zarara uğramasından da sorumlu tutulacak. Aynı şekilde yolcu, bagaj, yük ve posta taşımasında yaşanan gecikme dolayısıyla uğranılan zarar taşıyıcının sorumluluğunda bulunacak.

Taşıyıcı, sorumluluklarına karşı savaş, terör, uçak kaçırma, sabotaj, kanun dışı müsadere ve halk hareketleri risklerini de teminat altına alacak şekilde sigorta yaptıracak.

Maruz kalınacak kâr ve iş gücü kaybı dahil tüm dolaylı zararlar, bu sigortanın kapsamı dışında tutulacak. Taşıyıcı, gerçekleştirdiği her bir uçuşta geçerli sigorta poliçesi bulunduracak ve bunun sürekliliğini sağlayacak.

Asgari teminat tutarları

Yolcunun ölümü ya da bedensel yaralanması halinde taşıyıcının asgari sigorta yükümlülüğü yolcu başına 250 bin özel çekme hakkı (SDR) olacak.

Ticari olmayan ve azami kalkış ağırlığı 2 bin 700 kilogramdan daha aşağı hava araçlarıyla yapılan uçuşlarda yolcu başına asgari sigorta teminatı 113 bin 100 SDR, yolcu taşımacılığında gecikmeden dolayı taşıyıcının asgari sigorta yükümlülüğü yolcu başına 4 bin 694 SDR olarak belirlendi.

Balon, planör ve çok hafif hava araçlarıyla yapılan uçuşlarda yolcu başına asgari sigorta teminatı tutarlarının yüzde 50'si oranında uygulanacak.

Ticari uçuşlarda, kayıp, zarar ve gecikme riskleri için bagajla ilgili asgari sigorta yükümlülüğü yolcu başına bin 131 SDR, yük ve postayla ilgili asgari sigorta yükümlülüğü kilogram başına 19 SDR olacak.

SDR nedir?

Özel çekme hakkı (SDR), IMF tarafından yaratılan özel bir uluslararası rezerv aracıdır.

Dolar, euro, yen ve sterlin ile hesaplanan SDR, kurlara bağlı olarak günlük olarak değişim gösterir.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim