• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Hava araçlarının kontrolü özele açıldı

Hava araçlarının kontrolü özele açıldı
Her yıl Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından yapılan hava araçlarının uçuşa elverişlilik kontrollerini, artık 5 ve üzerinde hava aracına sahip bütün işletmeler yapabilecek.

Hava araçlarının kontrolü özele açıldı

Her yıl Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından yapılan hava araçlarının uçuşa elverişlilik kontrollerini, artık 5 ve üzerinde hava aracına sahip bütün işletmeler yapabilecek.

Üç yılda bir uçuşa elverişlilik kontrollerinin usulüne uygun yapılıp yapılmadığını denetleyecek olan SHGM ise kontrolleri usulüne uygun yapmayan işletmelerin yetkisini alacak, söz konusu hava aracının da uçuşa çıkmasını engelleyecek.
 
19 Ağustos 2004 tarihinde yürürlüğe giren ''Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Bakım Sistemi Yönetmeliği (SHY-M)''nin Avrupa Havacılık Emniyet Ajansı (EASA) tarafından yayınlanan Sürekli Uçuşa Elverişlilik Gereklilikleri (EASA Part M) referans alınarak revize edilmesiyle hazırlanan ''Sürekli Uçuşa Elverişlilik ve Bakım Sorumluluğu Yönetmeliği'' 21 Aralık 2011 tarihinde Resmi Gazete;de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
 
Buna göre, SHGM tarafından her yıl yapılan hava araçlarının uçuşa elverişlilik kontrolleri, artık 5 ve üzerinde hava aracına sahip bütün işletmeler tarafından SHGM'den alınacak uçuşa elverişlilik yetkisi ile yapılabilecek.
 
SHGM'ye başvuracak söz konusu işletmelere verilecek Sürekli Uçuşa Elverişlilik Yönetimi Kuruluşu (SUEYK) belgesiyle işletmeler, ücret karşılığında her yıl hava araçlarının uçuşa elverişlilik kontrollerini yapacaklar. Üç yılda bir hava araçlarının uçuşa elverişlilik kontrollerini usulüne uygun yapıp yapmadıklarını denetleyecek olan SHGM ise uygunsuzluk halinde işletmenin yetkisini elinden alırken, kontrolleri usulüne uygun yapılmayan hava araçlarının da uçuşuna izin vermeyecek.
 
5'ten az hava aracı olan işletmeler ile İşletme Ruhsatı bulunmayan organizasyonlar, yönetmelik gerekliliklerini sağlayarak Sürekli Uçuşa Elverişlilik yetkisi alabilecekler.
 
Sürekli Uçuşa Elverişlilik yetkisi bulunan kuruluşlar, yetkisi kapsamında bulunan hava aracı tiplerinin uçuşa elverişlilik belgelerini uzatabilecek.
 
Hava aracı için düzenlenen Uçuşa Elverişlilik belgesi, ilk verilişte Genel Müdürlük tarafından tanzim edilmek suretiyle, yetkili kuruluş tarafından asgari 2 yıl uzatılabilecek, 3. yılda ise Genel Müdürlük tarafından düzenlenecek.
 
Söz konusu yönetmelik ile uçuş emniyetinin üst düzeyde sağlanması ve uçuşa elverişlilik konusunda daha sıkı tedbirler alınması hedefleniyor.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim