• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 20 °C

Haybat: Pegasus'a işbirliği teklifi yağıyor

Haybat: Pegasus'a işbirliği teklifi yağıyor
Avrupa'dan İstanbul Sabiha Gökçen'e uçmak isteyen tüm havayolu şirketleri, Pegasus'un kapısını çalıyor...

PEGASUS'A İŞBİRLİĞİ TEKLİFİ...

Avrupa'dan İstanbul Sabiha Gökçen'e uçmak isteyen tüm havayolu şirketleri, Pegasus'un kapısını çalıyor...

Almanya'nın ikinci büyük havayolu şirketi Air Berlin ile yapılan işbirliğinin bunda etkisi olduğunu belirten Pegasus Havayolları Genel Müdürü Sertaç Haybat, Air France başta olmak üzere birçok havayolu şirketinden 'birlikte uçalım' teklifi yağdığını söyledi.

Air Berlin ile ortaklık yaparak uçuş ağını genişletmeyi planlayan Pegasus Havayolu, Avrupa'da adından söz ettirmeyi başardı. Şirket, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na uçmak isteyen tüm yabancı havayollarından işbirliği teklifi alıyor. Pegasus Havayolları Genel Müdürü Sertaç Haybat, Air France gibi diğer havayolları ile işbirliğine gidilebileceğini söyledi.

Haybat, filo yapısını ve uçuş ağını genişleten şirketin projelerini anlattı. Pegasus Havayolları'nın Avrupa'da büyüdükçe adını sıkça duyurmaya başladığını ifadeeden Haybat, Avrupa'daki low cost (düşük maliyetli havayolu şirketi) havayolları arasında yolcu sayısı bakımından 12. sırada bulunduklarını ve kısa sürede bu sıralamada üst sıraya doğru tırmanacaklarını söyledi. Haybat, Sabiha Gökçen Havalimanı'na uçmaya başlayan tüm havayollarının, Pegasus ile işbirliği arayışına girmeye başladığına dikkat çekerek, "Sabiha Gökçen Havalimanı'nın yüzde 55 trafiğine sahip olduğumuzdan bu havalimanının en büyük oyuncusuyuz. Çok geniş iç hat ağımız var. Buraya uçmayı planlayan şirketler, yolcularını iç hatlarda da bağlantı vermek amacıyla bizimle işbirliği arayışına giriyor." dedi.

Haybat, bugüne kadar birçok havayolu şirketinin işbirliği için müracaat ettiğini ifade ederek, Fransız havayolu şirketi Air France'ın da işbirliği talebinde bulunduğunu bildirdi. Fransa'da 3 noktaya uçuş düzenlediklerini dile getiren Haybat, "Air France, yaklaşık 1,5 yıl önce bizimle işbirliği arayışına girdi ve görüşmeler yapıldı. Ancak, Air Berlin ile planladığımız ortak uçuş anlaşması nedeniyle Air France ile işbirliğinin kapsamı konusunda karara varılmadı." diye konuştu.

YOLCU SAYISI EN AZ YÜZDE 15 ARTACAK

Sertaç Haybat, diğer havayolları ile yapılacak ortak uçuş işbirlikteliklerinde rezervasyon sistemlerinin uyuşması konusunda sıkıntı yaşandığını belirterek, Air Berlin ile yürütülen test çalışmalarının bu ayın sonuna doğru tamamlanacağını ve ağustos-eylül gibi ortak uçuşların başlayacağını söyledi. Air Berlin ile yapılacak işbirliğinin yolcu sayısını yaklaşık yüzde 15 artıracağını ifade eden Haybat, Air Berlin ile ortak uçuş işlemi tamamlandıktan sonra diğer havayolları ile işbirliklerinin de önünün açılacağını bildirdi.

Haybat'ın verdiği bilgiye göre, iki şirket arasındaki anlaşmayla ilk etapta Türkiye-Almanya arasındaki Pegasus uçuşlarında Air Berlin kodu kullanılacak. Air Berlin de, bu uçuşları satmaya başlayacak. Daha sonra Air Berlin, Pegasus iç hat uçuşlarını da kullanarak kendi kodu ile iç hatlarda misafirlerini dağıtacak. Pegasus da, Air Berlin'in Almanya ötesi uçuşlarını kullanarak yolcularını ABD'ye kadar uçuracak. Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan Pegasus kodu ile New York'a bilet alınabilecek. Ortak uçuşlar başladıktan 3-4 ay sonra, Pegasus'un İstanbul-New York hayali de gerçekleşecek. Aynı şekilde Pegasus'un Tiflis gibi Ortadoğu uçuşlarında da Air Berlin kodu konacak. Air Berlin bileti alanlar, Pegasus ile Almanya'dan Tiflis'e uçabilecek.

SABİHA GÖKÇEN'E PARALEL PİST GEREKLİ

Pegasus Havayolları Genel Müdürü Haybat, Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki en büyük sorunun, İstanbul'un hava sahası olduğunu söyledi. "Hâlâ Sabiha Gökçen Havalimanı'nın ayrı bir trafik kontrolü yok." diyen Haybat, aynı merkezden hem Atatürk hem de Sabiha Gökçen Havalimanı trafiğinin yönetilmeye çalışılması nedeniyle ciddi sıkıntı yaşadıklarını bildirdi.

Haybat, her iki havalimanı geliş yollarının ayrıştırılması gerektiğine ve bu yönde çalışma yürütüldüğüne işaret ederek, "Ayrıca Sabiha Gökçen Havalimanı'na paralel pist yapılması ve mevcut pistin de Kategori II'ye getirilmesi gerekiyor." şeklinde konuştu. Haybat, Pegasus Havayolları'nın ortağı İzair'ın filosunda 7 uçak bulunduğunu dile getirerek, İzair'e 2 Boeing 737-800 ilave ettiklerini söyledi. İzair'ın gelecek yıl kiralama süresi sona eren 3 Airbus 319 ile 2 Airbus 320 uçağını iade edeceğini belirten Haybat, verimliliği artırmak amacıyla Türkiye'de ilk kez uygulanacak proje geliştirdiklerini belirtti ve ekledi: "İzair ve Pegasus'un tüm operasyonunu paralel hale getirmeyi amaçlıyoruz. Aynı tip uçak, aynı kurallar, aynı operasyon. Pegasus ve İzair'daki kabin ve uçuş ekiplerinin birbirinin uçaklarında kullanılmasını planlıyoruz. SHGM ile görüşüyoruz. Onlar da olumlu yaklaşırsa bunu gerçekleştireceğiz."

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim