• BIST 8983.9
  • Altın 2282.65
  • Dolar 32.2607
  • Euro 35.0338
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C

İBB, Hastane-İmes Metro Hattı İçin Düğmeye Bastı

İBB, Hastane-İmes Metro Hattı İçin Düğmeye Bastı
İBB Raylı Sistemler Daire Başkanlığı Raylı Sistemler Projeler Müdürlüğü, Ümraniye ile Sancaktepe’den geçen Hastane – İmes Metro Hattı için harekete geçti.

İBB Raylı Sistemler Daire Başkanlığı Raylı Sistemler Projeler Müdürlüğü, Ümraniye ile Sancaktepe’den geçen Hastane – İmes Metro Hattı için harekete geçti.

İBB Raylı Sistem Daire Başkanlığı, Ümraniye ve Sancaktepe ilçe sınırları içinde kalan Hastane ve İMES İstasyonları arasında, toplam 3 istasyondan oluşan Sarıgazi – Türkiş Blokları Metro Hattı’nı kurmayı planlıyor. 5.1 km uzunluğundaki hattın maliyeti 990 milyon TL olarak hesaplanıyor.

İsim karışıklığı önleniyor

Ulaşımda daha kalıcı çözümlere ve yeniliklere gidilmek amacıyla planlanan Sarıgazi – Türkiş Blokları Metro Hattı Projesi avan proje aşamasında yeni güzergah alternatifleri çalışılarak yeniden değerlendirilerek üzerinde çalışılan alternatiflerden biri olan ve halihazırdaki Hastane İstasyonu ile İMES İstasyonu’nu bağlayan güzergah alternatifi seçildi.

Yenidoğan – Sarıgazi – Hastane Metro hattının (1. Aşama) uzatması olacak olan bu hat, bahsedilen hattın son istasyonu olan Hastane İstasyonu sonrasında başlayıp ihale kapsamında kesin projeleri hazırlanacak olan ara iki istasyonu takiben iş kapsamının son istasyonu olan İMES’te tamamlanacak. (2. Aşama),

İsmi Hastane – İmes Metro Hattı olacak

Söz konusu metro hattı, ulaşım planlarına işlendiği şekilde, yapım aşamasında olan Dudullu Bostancı Metro Hattı’nın Türkiş Blokları İstasyonu ile entegre sağlamak yerine, proje çalışmaları kapsamında yapılan güzergah revizyonu ile bir istasyon daha kuzeyde kalan İMES istasyonu ile entegrasyonu sağlayacak.

Rapor içerisinde karışıklığa sebep olmamak amacıyla, “Yenidoğan -Sarıgazi-Hastane Metro Hattı”nın (1. aşama) uzatması olacak bu hat, “Hastane-İMES Metro Hattı” (2. aşama) olarak adlandırılacak. Yine bu proje kapsamında, İMES İstasyonu’nu takiben ara iki istasyon ile Soyak Yenişehir’e ulaşan ve burada Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metro Hattı ile entegrasyonu sağlayacak bir uzatma hattının (3. Aşama) avan projeleri de hazırlandı.

2022’de hizmette

Projeye konu olan ve Sarıgazi- Türkiş Blokları Metro Hattı Projesinin inşaat dönemine 2019’da başlanması ve hattın 2022 yılında faaliyete alınması planlanıyor. Hat, İstanbul Metropol Bölgesinin Anadolu Yakasında yer alacak. Proje ile 2038 yılında günlük 228.923, yıllık ise 83.556.993 yolcu taşınacak.

imes hastane  

Hatlar

“Yenidoğan – Taşdelen – Sarıgazi (Hastane) – İMES – Soyak Yenişehir Metro Hattı”, doğu-batı doğrultusunda uzanmış olup, yapımı devam etmekte olan kuzey-güney doğrultusundaki;
Dudullu–Bostancı Metro Hattı ile İMES istasyonunda, Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metro Hattı ile de Soyak Yenişehir istasyonunda entegre olarak, Öte yandan yine doğu-batı doğrultusunda uzanan; Üsküdar – Ümraniye – Çekmeköy – Sancaktepe Metro Hattı ile yapımı planlanan Kadıköy–Sultanbeyli Metro Hattı arasında kalan bölgedeki toplu taşıma altyapısını oluşturacak.

Bu sayede koridorlar arasında aktarma olanakları sağlanacak.

3 istasyonlu

  1. İstasyon Esenkent
  2. İstasyon Dudullu OSB
  3. İstasyon İMES

Kesin projeleri 2017 yılında yapılan hattın tamamının genel özellikleri:

  1. Etap, Yenidoğan-Taşdelen- Sarıgazi (Hastane) (İnşaatı devam eden hat) Hat uzunluğu – 6,8 km.
  2. Etap, Hastane – İMES (Projeye konu olan hat) Hat uzunluğu – 5,1 km.
  3. Etap, İMES – Soyak Yenişehir (Ön proje aşamasında) Hat uzunluğu – 3,8 km.

Yenidoğan – Taşdelen – Sarıgazi (Hastane) – İMES – Soyak Yenişehir metro hattı tüm etapları ile birlikte 2022 yılında faaliyete geçeceği planlanmış olup, 1. Etap’ın 2019 yılında açılması planlanıyor.

imes hastane  

İstasyonlar nerelere konumlanacak?

İstasyon 1

Esenkent Kurtuluş ve Şah Cihan Caddesi üzerinde Teletaş Tesisleri olarak bilinen bölgede, özel mülkiyet sınırları içerisinde konumlandırıldı. İstasyonun bulunduğu bölge 3-4 katlı yapılaşmanın ile sanayinin yer aldığı bir bölge. Metro Hattı’nın ilk durağı olan aç&kapa tip bir istasyondur. Hatlar arası açıklık 14,7 metre olup peron boyu 100 metre. İstasyon ray kotu +131.158’dir ve yüzeyden ortalama 26 metre derinde konumlanmaktadır.

İstasyon 2

Dudullu Organize Sanayi Bölgesi içerisinde, OSB Organize 1. Cadde ve OSB Organize 3. Cadde kesişiminde otopark yapısı üzerinde konumlanmıştır. Metro Hattı’nın ikinci durağı olan şaft tipi bir istasyondur. Hatlar arası açıklık 54 metre olup peron boyu 100 metre’dir. İstasyon ray kotu +104.814 ‘dür ve yüzeyden ortalama 42 metre derinde konumlanmaktadır.

İstasyon 3

İMES Sanayi Sitesi içerisinde sitenin E kapısına bakan Mehmet Şen caddesi üzerinde konumlanmıştır. Metro Hattı’nın üçüncü durağı olan şaft tipi bir istasyondur. Hatlar arası açıklık 54 metre olup peron boyu 100 metre’dir. İstasyon ray kotu +96.598’dir ve yüzeyden ortalama 47 metre derinde konumlanmaktadır.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim