• BIST 9016.2
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

İleri tarihli elektrik ticareti yapılabilecek

İleri tarihli elektrik ticareti yapılabilecek
Gün öncesi ve gün içi piyasalarla spot elektrik ticaretinin yapıldığı Türkiye'nin enerji borsası EPİAŞ'ta, ileri tarihli elektrik ticareti de yapılabilecek.

Resmi Gazete'de dün yayımlanan Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile "İleri Tarihli Fiziksel Teslimatlı Elektrik Piyasası"nın kurulmasının önü açıldı.

AA muhabirinin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) yetkililerinden aldığı bilgiye göre, söz konusu düzenlemeyle elektrikte gün öncesi piyasası ve gün içi piyasasının yanı sıra "İleri Tarihli Fiziksel Teslimatlı Elektrik Piyasaları" da EPİAŞ tarafından işletilecek.

Söz konusu piyasanın işletilmesi için gerekli yönetmeliğin hazırlanması ve yazılım altyapısının kurulması amacıyla EPDK, EPİAŞ ve piyasa katılımcıları hazırlıklara başladı.

İşlemlerin kontrat vadeleri ve yük tipi bazında yapılacağı piyasa, sürekli ticaret metoduna göre işletilecek. Kontratlar aylık, çeyrek dönemlik ve yıllık olabilecek. Piyasa derinliğine bağlı olarak haftalık anlaşmalar da sağlanabilecek.

Piyasa Katılımcılarına "Hedging" İmkanı

Piyasa katılımcıları işlem yapacakları "Lot" sayısını, yapılmak istenen ileri tarihli ticaret büyüklüğüne göre kendileri ayarlayacak.

Spot elektrik piyasalarında kendi portföylerini dengeleyebilen ve fiziksel optimizasyon yapabilen piyasa katılımcıları, bu yeni piyasayla fiyat riskinden korunma (hedging) ve geleceğe yönelik fiyat beklentilerini görme imkanı bulacak. Vadeli işlemler organize piyasalarda ve tezgah üstü piyasalarda ikili anlaşmalar yoluyla yapılabilecek.

Yetkililer, tezgah üstü piyasalarda daha önce de piyasa katılımcılarının vadeli işlem yapabildiklerini ancak tezgah üstü piyasalarda yapılan işlemlerin detaylarının diğer katılımcılara duyurulmadığı için geleceğe yönelik fiyat keşfi fonksiyonunun gerçekleşmediğini ifade etti.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim