• BIST 8718.11
  • Altın 2247.714
  • Dolar 32.332
  • Euro 35.1694
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C

İlk elektrikli uçağın test uçuşu gerçekleştirildi

İlk elektrikli uçağın test uçuşu gerçekleştirildi
Norveç, pazartesi günü ilk iki kişilik elektrikli uçağını test etti.

Elektrikli otomobil piyasasının dünyadaki en büyük müşterisi Norveç,  pazartesi günü ilk iki kişilik elektrikli uçağını test etti. Oslo Havalimanı etrafında test uçuşunu gerçekleştiren uçak, Slovenyalı Pipistrel tarafından üretildi.

Yeni havacılık kurallarının yeşil ışık yakması durumunda helikopter, 2025'te yolculu seyahatlerine başlayacak.

Alpha Electro G2 adlı uçağın ilk yolcuları ise Ulaştırma Bakanı Ketil Solvik-Olsen ve ülkenin birçok havalimanı işletmesini elinde tutan Avinor'un başındaki isim Dag Falk-Petersen oldu.

Elektrikli uçaklarda kilonun önemli bir sorun olması nedeniyle Solvik-Olsen ve Falk-Petersen, uçuş öncesi çok sıkı bir diyete girmişti.

Uçağı kullanan Falk-Petersen, yolculu uçuşların hepsinin 2040'da kadar elektrikli uçaklarla yapılması gerektiğini vurgulardı.

Solvik-Olsen ise Boeing ve Airbus gibi uçak devlerinin elektrikli üretime ağırlık verdiğini, bu nedenle batarya fiyatlarının düştüğünü, bu durumunda hükümet hedeflerine ulaşmada kolaylık sağladığını aktardı.

Tesla, Nissan Leaf, Volkswagen Golf gibi markaların elektrikli otomobillerinin tüketicisi Norveç, söz konusu araçların alımını teşvik etmek için vergi indirimleri, otoban fiyatlarından muaf tutulma ve ücretsiz park alanları gibi uygulamalara yönelmiş durumda.

Dünyanın ilk elektrikli uçağı Temmuz 2015'te Manş Denizi'ni geçmişti. Fransa'nın efsanevi pilotu Louis Bleriot da 1909'da Manş Denizi'ni fosil yakıtlı bir uçakla geçen ilk kişiydi. Mayıs 2018'de ülkede satılan otomobillerin yüzde 56'sı ya elektrikli ya da hibritti. 2017'nin aynı döneminde bu oran yüzde 46'dıydı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim