• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C

İlk yerli savaş uçağı için düğmeye basıldı

İlk yerli savaş uçağı için düğmeye basıldı
Erdoğan, Koşaner ve Gönül'ün katılımıyla gerçekleşen Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısından sürpriz bir karar çıktı.

Türkiye, yerli savaş uçağı için düğmeye bastı

 

Savunma Sanayi İcra Komitesi Toplantısı'nda dün bir araya gelen Başbakan Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, savaş uçaklarının üretimi için Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) ile sözleşme imzalama kararı aldı.

Kavramsal tasarım yapılması için yapılacak sözleşme görüşmelerinin ardından Türkiye'nin ilk milli savaş uçağının üretimine başlanacak. Tamamen Türk mühendislerinin tasarlayacağı savaş uçaklarının 2020'de Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın envanterine girmesi hedefleniyor.

Toplantının ardından açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Gönül, "İlk Türk savaş uçağını üretiyoruz. Bunu dünyada yapabilen 5 ya da 6 ülke var" dedi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın 2020'li yıllardan sonraki jet eğitim uçağı ve muharip uçak ihtiyacının karşılanacağını belirten Gönül, "F-4 uçaklarının görev süreleri bitiyor. Bu uçaklar F-16 ve F-35'lerin yerine geçecek" diye konuştu. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ve birkaç ülkenin ortak üretimiyle geliştirilen F-35 projesi, Türkiye'nin yurtdışıyla ortak olarak yürüttüğü son proje olacak" dedi.

TASARIMA 20 MİLYON DOLAR

Cumhuriyet'in 100. yılına yetişecek uçakların 2 yıllık tasarım aşaması için Savunma Sanayi Müsteşarlığı, 20 milyon dolar bütçe ayırdı. Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar "Bunu kısa vadeli bir proje olarak düşünmeyin. Türkiye'nin elinde 400'e yakın muharip uçak var. Önce F-4'ler daha sonra F-16 Block 30'ların ayrılmasından sonra yerli uçaklar yavaş yavaş bunların yerine geçecek" diye konuştu.

HELİKOPTER İHALESİ UZADI

Savunma Sanayi İcra Kurulu'nun dünkü toplantısında, TSK, bazı kurum ve kuruluşların helikopter ihtiyacını karşılamak üzere açılan Genel Maksatlı Helikopter İhalesinin karara bağlanması bekleniyordu. Ancak, fiyatlar uygun bulunmadığı için ihale sonuçlanmadı. ABD'li Skorsky ile İtalyan Agusta Westland firmalarının yarıştığı ihalede 109 adet genel maksatlı helikopter alınması planlanıyordu. Gönül, "Teklifler birçok noktada uygun görülmedi. En önemli neden fiyatlar. Görüşmeler, yine 2 firmayla devam edecek" dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim