• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

İnşaat sektörüne petrol tehdidi

İnşaat sektörüne petrol tehdidi
Türkiye İnşaat Sektörü İşverenler Sendikasının (İNTES) raporunda, emtia fiyatlarının düşmesi ile petrol ihracat eden ülkelerdeki ekonomik darboğaz, inşaat sektörünü tehdit eden unsurlar arasında yer alıyor.

 İNTES'in, nisan ayı inşaat sektör raporunda sektörün en güçlü yanı  yatırım potansiyeli yüksek ülkelere coğrafi yakınlık ve lojistik üstünlük olarak  gösterildi. Raporda, müteahhitlerin uluslararası ihale ve iş deneyimi, güncel  ekipman kullanması, deneyimli teknik personele ve yeterli yerli malzemeye sahip  olması da sektörün güçlü yanları olarak sayıldı. Sektörün başlıca zayıf yönleri  ise müteahhit sayısının fazlalığı, işçilik maliyetlerinin yüksek, sertifikalı  işçi sayısının az, finansman altyapının zayıf olması olarak sıralandı.  Ar-Ge  faaliyetlerinin yetersizliği, özel ya da devlet kaynaklı finansman ve sigorta  imkanlarının  kısıtlılığı ve devlet desteği eksikliği de zayıf yönler arasında  yer aldı.

Başta petrol olmak üzere emtia fiyatlarındaki gerilemeye işaret edilen  raporda, fiyatlarının düşmesi ile petrol ihracat eden ülkelerdeki ekonomik dar  boğazlar sektörün gelecek dönemde karşılaşacağı tehditler arasında gösterildi.  Bunun yanı sıra dünya ekonomisindeki dalgalanmaların doğrudan doğruya Türkiye  ekonomisini etkilemesi nedeniyle geleceğe ilişkin olumsuz öngörülerin oluşması,  kamu ihale mevzuatı ve uygulamalarının çözümleyemediği aşırı düşük tekliflerin  sektör karlılığını engellemesi, Orta Doğu'daki karışıklıklar ile AB  ekonomilerindeki dalgalanmalar, diğer tehdit unsurları olarak sıralandı.

"Yeni pazar arayışlarımız devam ediyor"

Sektördeki gelişmelere ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde  bulunan İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu, son dönemde inşa edilmekte  olan büyük projelerin toplumun refah düzeyinin yükselmesine katkı sağladığını  söyledi. Koloğlu, "Tüm metro ve demiryolları yatırımlarını Türk müteahhitleri,  mühendisleri ve işçileri ile yapıyoruz. Keza Türkiye'nin tüm havalimanlarını  yapıyor ve işletiyoruz. Yurt dışında know-how'ı ihraç ediyoruz. Köprülerimiz,  karayollarımız herkesin kıskanacağı seviyeye geliyor, dünya literatüründe yer  buluyor." dedi.

Kalkınma planlarında hükümetin inşaat sektörünü itici güç olarak  kullanmaya devam edeceğine işaret eden Koloğlu, "Zira enerji arz güvenliğimizi  temin edecek yatırımlar, Türkiye'nin bir ulaştırma üssü olmasını sağlayacak  projeler, kentsel dönüşüm projeleri devam edecektir. Öte yandan özel sektör  inşaat yatırımlarında da prestijli konut projeleri gerçekleştirilecektir."  ifadelerini kullandı.

Küresel düzeydeki olumsuzluklara karşın inşaat sektörünün yurt dışında  2015 itibarıyla yatırım değeri 20,5 milyar dolar olan 179 proje üstlendiğini  anlatan Koloğlu, şunları kaydetti:

"Sektör olarak yeni pazar arayışlarımıza devam ediyor, mevcut  pazarlarımızda gücümüzü artırmaya çalışıyoruz. Yurt dışı müteahhitlik  hizmetlerimiz önemli bir istihdam potansiyeline sahiptir. Ancak yurt dışında  çalışan işçi sayımız giderek azalmaktadır. Tercihimiz elbette Türk işçileriyle  çalışmaktır. Ancak yüksek maliyetler ve yaşanan hukuki sorunlar inşaat  sanayicilerini yabancı işçilerle çalışmaya zorlamaktadır. Yurt dışı müteahhitlik  hizmetlerinde artık devletimizden daha çok destek görüyoruz. Ancak hem müşavirlik  hem de müteahhitlik hizmetlerine yönelik teşviklerin arttırılması, Çinli ve  Hintli firmalar gibi inşaat sektöründe rekabet gücü yüksek firmalarla yarışta  avantaj sağlayacaktır. Hükümetimizin ortaya koyduğu 2023 hedefleri ve güçlü  ekonomiye geçiş sürecini inşaat sektörünün geleceği açısından önemli görüyoruz.  Ülke ekonomisinde yaşanacak büyümede inşaat sektörünün her zaman olduğu gibi, bu  yeni dönemde de önemli bir payı olacağı açıktır."

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim