• BIST 9548.09
  • Altın 2491.141
  • Dolar 32.4988
  • Euro 34.583
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C

İran, Hindistan ve Afganistan Çabahar Antlaşmasını imzaladı

İran, Hindistan ve Afganistan Çabahar Antlaşmasını imzaladı
Uluslararası deniz taşımacılığı ve petrol ticaretinin önemli kesişme noktasında bulunan İran'ın güneydoğusundaki Çabahar Limanı'yla ilgili anlaşma İran, Hindistan ve Afganistan tarafından imzalandı.

İran'ın güneydoğusundaki Çabahar Limanı'ndan Afganistan ve Orta Asya'ya uzanan, transit taşımacılıkta kullanılacak kara ve demir yolu bağlantısı yatırımlarını içeren "Çabahar Antlaşması" İran, Hindistan ve Afganistan tarafından imzalandı.

Başkent  Tahran'da  İran  Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani,  Afganistan Cumhurbaşkanı  Eşref Gani Ahmedzai ve  Hindistan Başbakanı Narendra Damodardas Modi'nin katıldığı törenle üç ülke arasında Çabahar Antlaşması imzalandı.

İmza töreni sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan  İran  Cumhurbaşkanı Ruhani, "Bugün, üç ülke için önemli ve tarihi bir gündür. Çabahar transit yoluyla,  Hindistan'ı  Afganistan, Orta  Asya ve Kafkasya bölgesi ülkelerine bağlayacak. Antlaşma metni, sadece ekonomik bir antlaşma değil, bölge imkanlarının bölgenin kalkınması için kullanılmasına yönelik siyasi bir metindir." ifadelerini kullandı.

Hindistan Başbakanı Modi konuşmasında, güvenli ulaşımın sağlanması hedefiyle üç ülkenin bir araya geldiğini belirtti.

Modi, "İrtibat ve bağlantı insanlığın vazgeçilmez ihtiyaçlarındandır. Biz, bugün bunu gerçekleştirdik. Güvenli ulaşımı sağlayacak yolların yapımı hedefi doğrultusunda biraraya geldik. Gerçekleştirilecek koridor bölgenin ekonomik yönden gelişmesine katkı sağlayacaktır. Bugünkü görüşmelerimiz ilişkilerimizde yeni bir dönemin başlangıcı olacaktır." açıklamasında bulundu.

Afganistan  Cumhurbaşkanı Ahmedzai, Çabahar Antlaşması'nın tüm bölge ülkelerinin yararına olduğunu söyledi.

Ahmedzai şunları kaydetti: "Asya dünyanın en fakir kıtalarından biridir. Biz liderler halklarımızın ve devletlerimizin ekonomisini geliştirmek zorundayız. Çabahar'dan başlayan ilişkilerimiz ekonomik alanda olduğu gibi tüm alanlarda gelişecektir. Tüm bölge ülkeleri bu paya sahiptir. Orta  Asya,  Avrupa,  Çin ve Rusya hepsi bu ortak görüşün ve paydanın içerisindedir."

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim