• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

İstanbul Boğazı'na 10 marina yapılacak

İstanbul Boğazı'na 10 marina yapılacak
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından boğazda 10 farklı noktaya yapılması planlanan ve ‘Tekne Park’ adı verilen projenin ilk etabında ‘Tarabya’ ve ‘İstinye’ye yapılacak marinalar için onay çıktı.

İstanbul Boğazı'na 10 marina yapılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından boğazda 10 farklı noktaya yapılması planlanan ve ‘Tekne Park’ adı verilen projenin ilk etabında ‘Tarabya’ ve ‘İstinye’ye yapılacak marinalar için onay çıktı.

Deniz ulaşımından yeterince faydalanamayan İstanbul’a 10 marina yapılması için ilk adım atıldı. İstanbul Boğazı’nda çevre kirliliğini ve düzensizliği önlemek için, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 10 farklı bölgeye marina yapılmaya karar verildi. “Tekne Park” adı verilen projenin ilk ayağında Tarabya ve İstinye’ye yapılması planlanan marinalar için İBB Meclisi’nden onay çıktı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Başkanlığı’nı yaptığı Yüksek Koordinasyon Kurulu’ndan imzaların çıkmasından sonra 161 tekne kapasiteli İstinye ile 222 tekne kapasiteli Tarabya Marina’larının inşaatına başlanacak.

Marina yani yüzer iskelelerden oluşan Tekne Parklar deniz taşıtlarının park edilmesindeki düzensizliği gidermeyi amaçlıyor. Tekne Parklar öncelikli olarak tekne yat ve deniz taşıtların yoğun olarak bulunduğu Tarabya ve İstinye’de hayata geçirilecek. Daha sonra kademeli olarak Paşabahçe, Sarıyer, Büyükdere, Beykoz, Kanlıca, Çubuklu ve Göksu ile Beşiktaş’ta Bebek ve Arnavutköy’de de faaliyete geçecek. İstinye ve Tarabya koylarında yaklaşık 400 yat kapasiteli projenin hayata geçmesinin ardından diğer noktaların da faaliyete geçmesiyle birlikte yaklaşık 5 bin dolayında yat ve teknenin paklandırılması hedefleniyor.

12 milyon dolara malolacak

İBB Meclisi’nde onaylanan Tarabya ve İstinye yüzer iskeleleri yaklaşık 12 milyon dolara mal olacak. Marinaların yapımında çevreye zarar vermeyecek teknolojiler kullanılacak ve kıyılardan uzak olarak inşa edilecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ‘nin iştiraki İSPARK tarafından işletilecek tekne parklarda ofis hizmetleri (genel enformasyon hizmeti, meteoroloji bilgileri, haberleşme vb.) genel hizmetler ( su , elektrik, tuvalet ve duş, telefon, TV yayınları vb.) ve güvenlik hizmetleri (emniyetli bağlama sistemi, kameralı kontrol, güvenlik elemanları ,yangın ikaz ve söndürme sistemleri vb.) verilecek. “Tekne Parkları” kullanan vatandaşlara ve işletmecilere sunulacak. Tekne Parklardan kısa süreli bağlanmak isteyen denizciler yararlanabileceği gibi haftalık aylık ve yıllık olarak ta abonelik hizmeti de verilecek.

Yapı izinleri alınıyor

İstanbul’a 10 marina projesinin temeli 2007 yılına dayanıyor. 3 yıl önce İBB, İTÜ’ye belediye sınırları içindeki kıyıların kullanımıyla ilgili bir araştırma yaptırdı. ‘Boğaziçi Kıyılarının Planlanması’ adı verilen çalışma sonucunda 10 marina yapılmasına karar verildi. Bu çalışmaları ise İSPARK koordine etti. İlk etapta hazırlanan İstinye ve Tarabya Marinaları’nın projeleri önce Anıtlar Yüksek Kurulu’nun görüşüne sunuldu. Kurulun olumlu görüşünün ardından İBB Meclisi’nin onayını alındı. Proje şimdi Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın başkanlığında toplanacak olan Yüksek Koordinasyon Kurulu’nun onayına sunulacak. Kuruldan onayın çıkmasından sonra da ihale süreci başlayacak. Ulaştırma Bakanlığı DLH Kontrollüğünde yapılacak inşaat sonrasında da proje hayata geçmiş olacak.

Koç ve Doğuş talip

10 marina tamamlandığında, İstinye ve Tarabya’ya büyük ve orta ölçekli tekne ve yatlar, Paşabahçe’ye de orta ve küçük ölçekli yatlar demir atacak. Yaklaşık 5 bin yat ve teknenin bekletileceği yüzer iskele işletmesi için İBB, Koç Holding, Doğuş Grubu ve Jefi Kamhi gibi kişi ve kuruluşlar görüşmelerde bulundu. Yüzer iskelelerde, yer ve ihtiyaca göre sosyal donatı alanları olacak. Bunların arasında helikopter pisti, iş görüşmelerinin yapılacağı mekanlar, mini kafeteryalar, restoranlar da bulunacak.

Başkan destekliyor

İstanbul’a yapılacak marinalar için ilk açıklama 2008 yılında İBB Başkanı Kadir Topbaş tarafından yapılmıştı.

İSPARK’ın yeraltı otoparklarını inceleyen Topbaş, marinalar için şu açıklamayı yapmıştı:

“İstanbul Boğazı’nda 10 marina kurma çalışmasına başladık. Marmara Denizi sahilinde de marinalar yapacağız. Sahil bandında gelişi güzel bağlanmış, sahille halkımızın temasını kesen teknelerin hepsinin marinalarda olması gerekir. Ucuz ve nitelikli hizmet vereceğiz.”

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim