• BIST 9079.97
  • Altın 2324.319
  • Dolar 32.3625
  • Euro 34.9486
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 14 °C

İstanbul’a 2 yeni metro hattı geliyor

İstanbul’a 2 yeni metro hattı geliyor
İstanbul’a 2 yeni metro hattı geliyor. Rumeli Hisarüstü-Aşiyan Füniküler Hattı ve Vezneciler-Sultangazi metro hatlarının 2019’da hizmete açılması planlanıyor.

İstanbul’a iki yeni metro hattı için düğmeye basıldı. Rumeli Hisarüstü-Aşiyan Füniküler Hattı ve Vezneciler-Sultangazi metrosu ihaleye çıkmaya hazırlanıyor. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Şubat ayı toplantısında Rumeli Hisarüstü-Aşiyan Füniküler Hattı ve Vezneciler-Sultangazi Metrosu'nun yapımına ilişkin plan değişikliği teklifleri, gündeme geldi. Mecliste, iki projenin binlik ve 5 binlik planları oy birliğiyle kabul edildi.

RUMELİ HİSARÜSTÜ-AŞİYAN FÜNİKÜLER HATTI 2019’DA RAYLARDA

2019 yılında hizmete alınması planlanan Rumeli Hisarüstü-Aşiyan füniküler hattı 800 metre hattan oluşuyor. Çift yönde saatte 6 bin yolcu taşıma kapasitesine sahip olan hat tamamlandığında İstanbullular, Hisarüstü’nden 2,5 dakikada Aşiyan sahiline ulaşacak. Söz konusu hatla Zincirlikuyu, Levent, Etiler ve Ulus semtleri, raylı sistemle denize bağlanacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Avrupa Yakası Raylı Sistem Müdürlüğü, 2 Mart’ta Rumeli Hisarüstü-Aşiyan Füniküler Hattı’nın inşaat, elektromekanik ve araç alım ihalesine çıkacak. Hemen yapımına başlanacak hattın 2 yılda tamamlanması planlanıyor.

Taksim-Kabataş arasındaki füniküler hattının bir benzeri olan proje, halatlı demiryolu sistemi olarak biliniyor. Çekme ve germe halatından oluşan ve vagonları çepeçevre dönen çekme halatına bağlanan sistem, çift yönlü olarak tünel içinde ray üzerinde hareket ediyor.

Hisarüstü-Aşiyan Füniküler Hattı, Hisarüstü İstasyonu ile Boğaziçi Üniversitesi ana giriş kapısı yanında inşa edilecek. Hat, Boğaziçi Üniversitesi arazisinin altından geçerek İstanbul Boğazı sahilinde Aşiyan Parkı’nda yapılacak istasyonda denizle buluşacak.

VEZNECİLER SULTANGAZİ ARASI 19 DAKİKAYA İNECEK

Mecliste Vezneciler-Edirnekapı-Eyüp-Gaziosmanpaşa-Sultangazi raylı sistem projesine ilişkin 1/5000-1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği teklifi, oy birliğiyle kabul edildi. Fatih, Eyüp, Gaziosmanpaşa ve Sultangazi ilçelerini yer altından birleştirecek metro hattına ilişkin proje, 2019 sonrasında hizmete girecek. 12,3 kilometrelik hat 15 istasyondan oluşacak. Vezneciler Sultangazi metro hattı ile iki semt arası 19 dakikaya inecek.

Vezneciler Gaziosmanpaşa metro güzergahı şöyle olacak; 

1.    Vezneciler 
2.    Saraçhane 
3.    Fatih Camii 
4.    Edirnekapı 
5.    Ayvansaray
6.    Eyüp Sultan
7.    Rami Kışlası
8.    Gaziosmanpaşa
9.    Şemsipaşa
10.     Küçükköy
11.     Yenimahalle
12.     Esentepe
13.    Sultangazi 
14.    Cebeci 
15.     Mescid-i Selam 

MARMARAYA ENTEGRE OLACAK

Vezneciler-Sultangazi Metrosu, Hacıosman-Yenikapı Metrosu’na Vezneciler istasyonunda bağlanacak ve bu sayede Marmaray’a da entegre olacak.

Proje ayrıca tünel kazıları yüzde 75 tamamlanan Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro hattına Yenimahalle İstasyonu’nda, planlanan Kazlıçeşme-Söğütlüçeşme Metrosu'na Gaziosmanpaşa İstasyonu’nda ve yine planlanan İncirli-Söğütlüçeşme Metro Hattı’na Edirnekapı İstasyonu’nda entegre edilecek. 

Avrupa yakasının doğu-batı aksındaki ilçeleri yer altından birbirine bağlayacak olan Vezneciler-Sultangazi Metro Hattı, Edirnekapı'da metrobüse entegre olarak E-5 aksı üzerinden, Avrupa ve Anadolu yakasına hızlı ve güvenli erişim imkanı sağlayacak ve şehir içi karayolu trafiğini rahatlatacak.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim