• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

İzmir kruvaziyer liman ihalesi 7 Eylül’de

İzmir kruvaziyer liman ihalesi 7 Eylül’de
İzmir Limanı Mülki İdare Amiri Vali Yardımcısı Şükrü Kara, yeni kruvaziyer limanı yapımıyla ilgili ihaleye 7 Eylül'de çıkılacağını söyledi.

İzmir Limanı Mülki İdare Amiri Vali Yardımcısı Şükrü Kara, yeni kruvaziyer limanı yapımıyla ilgili ihaleye 7 Eylül'de çıkılacağını, yeni limanla birlikte İzmir'in dünyanın sayılı limanlarından biri haline geleceğini söyledi.

İzmir Alsancak Limanı'na gelen dört kruvaziyer gemiyle bir günde gelen 11 bini aşkın yolcu ve mürettebat şehri girdi. Sabah erken saatlerde yanaşan Carnival Breeze ile 4 bin 70, Norvegian Spirit ile 2 bin 400, Zenith ile 800 ve Aegean Paradise ile 550 yolcu geldi. Tek seferde 4 bin 70 yolcu getiren Carnival Breeze, İzmir'e bugüne kadar en çok yolcu getiren gemi olarak kayda geçti. Turistlerin bir bölümü, Selçuk ilçesindeki Efes antik kentine gitmek için İzmir'den ayrılırken önemli bir kısmı da şehiriçi turlara katıldı.

İzmir'in dörtten fazla gemiyi ağırlayabilecek bir şehir olduğunu belirten İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, "Bir, iki, üç, dört yetmez, beşe, altıya, hatta on gemiye kadar yolu var; biz de onu istiyoruz. İzmir hiç de uzak olmayan bir gelecekte Akdeniz'in kruvaziyer limanları şampiyonu olacak. Bunun için elbette yeni liman gerekiyor, onun için de ihale süreci ilerliyor ama şu anda gördüğümüz ilgi, büyük potansiyelimiz, on gemi gibi büyük hedeflerimiz, yeni limanın da yetmeyeceğini gösteriyor. Bir limanla bu sayılara ulaşamayız, bu nedenle bir liman değil, iki yeni liman istiyoruz." dedi. Yoğun bir gün olmasına, limanın elde olmayan fiziki zorluklarına rağmen İzmir'in, turistleri mutlu etmeye son derece açık bir şehir olduğunu söyleyen Demirtaş, "Bu yoğun günü de başarıyla geçirdik. Geçtiğimiz yıl 504 bin turist ağırlamıştık, bu yıl 650 bin turiste ulaşacağız. Bugün gelen dört gemi de İzmir'in her geçen gün kruvaziyer turizminde nasıl geliştiğinin son güzel kanıtı." şeklinde konuştu.

'KRUVAZİYER ŞİRKETLERİNİN GÖZÜ İZMİR'DE'

Akdeniz'de ve dünyada kruvaziyer şirketlerinin gözünün İzmir'de olduğunu, suya indirilen yeni gemilerini hemen İzmir seferlerine koyduklarını belirten İZTO Başkanı Demirtaş, birçoğunun da tekrar veya ilk defa İzmir seferlerine başladığını söyledi: "Bunun son örneği de bugün gelen Carnival Cruise Line'ın Carnival Breeze isimli gemisi. Carnival Corporation altındaki Carnival Cruise Line, 2008'de bölgeden çekilme kararı almıştı. Şimdi dört yıl sonra Avrupa'ya geri dönerken İzmir'i de hemen sefer programına aldılar. Breeze, aynı zamanda şirketin en yeni ve gözbebeği olan gemisi. Avrupa'da yıllar sonra bu ilk seferleri. 3 Haziran'da Venedik'ten başladı, İzmir'den sonra da çeşitli kentlere uğrayarak Marsilya'da sona erecek. Son derece lüks, kabin fiyatları bin 500 ile 3 bin 500 dolar arasında değişen, 4 bin 630 kişilik dev bir gemi. Carnival Cruise Line'ın seferleri, önümüzdeki yıl da artarak devam edecek."

İzmir Limanı Mülki İdare Amiri ve Vali Yardımcısı Şükrü Kara ise önceki yıllarda da dört gemiyi aynı gün ağırladıklarının olduğunu ancak bu yolcu sayısının ilk defa yakalandığını belirtti. Bu sezon içinde dört geminin birden yeniden geleceği günler olacağını ve limanda geçen yıl görülen hareketliliğin devam ettiğini belirten Vali Yardımcısı Kara, "Geçen yıl 507 bin rakamına ulaşmıştık, bu sene üstüne çıkacağız. Avrupa'da yaşanan, dünyayı saran ekonomik kriz İzmir'e uğramadı. Bundan dolayı çok memnunuz." dedi. Kara, yeni kruvaziyer limanı yapımıyla ilgili ihaleye 7 Eylül 2012'de çıkılacağını, yeni limanla birlikte İzmir'in dünyanın sayılı limanlarından biri haline geleceğini belirtti.

İzmir Alsancak Limanı İşletme Müdürü Turan Yalçın da Türkiye'nin ve İzmir'in güvenilir olmasının ilgiyi arttırdığını vurgulayarak, "Bir dönemler bir yolcu gemisine bile hasret kaldığımız limanımıza, artık günde dört gemi yanaşabiliyor. Ulaştırma Bakanlığımız'ın ayakbastı parasını yolcu başına 2 dolardan 1 dolara indirmesi, bu ilginin artışında önemli bir unsur. Biz olaya ticari bakmıyor, gelen misafirlerimize iyi bir hizmet vermek için çabalıyoruz. Amaç, turizmden bu kent esnafının para kazanması. Kruvaziyer limanının özelleştirilmesi ve genişletilmesiyle gemi sayısı da hızla artacak. Alsancak Limanı, aynı anda altı geminin yanaşabileceği bir kapasiteye ulaşacak. Turistler, ülkemizi yakından takip ediyor. Bugün dünyanın sayılı gemileri, önce İzmir'e uğrayıp ardından İstanbul'a ve farklı ülkelere gidecek." diye konuştu. Yalçın, 17 Temmuz 2012'de hepsi dev boyutlarda dört gemi beklendiğini, bunun için yolcu limanının yanısıra yük limanının açılması seçeneğinin değerlendirildiğini söyledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim