• BIST 8770.09
  • Altın 2238.51
  • Dolar 32.3377
  • Euro 35.0943
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Karşıyaka tramvayını 563 bin 889 yolcu kullandı

Karşıyaka tramvayını 563 bin 889 yolcu kullandı
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde Mavişehir-Alaybey arasında seferlerini sürdüren tramvayı kullananların sayısı günlük 30 bine çıktı. Toplam yolcu sayısının ise 9 aylık süreçte 4 milyon 563 bin 889'a ulaştığı belirtildi.

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde Mavişehir-Alaybey arasında seferlerini sürdüren tramvayı kullananların sayısı günlük 30 bine çıktı. Toplam yolcu sayısının ise 9 aylık süreçte 4 milyon 563 bin 889'a ulaştığı belirtildi. Belediye yetkilileri, Karşıyaka'daki başarının, Üçkuyular - Halkapınar arasında hizmet vermeye başlayacak olan Konak tramvayında da yakalancağını söyledi.

Kentte 63 yıl önce kullanılan tramvay, trafik sorunuyla başa çıkmak için bir kez daha hizmete alındı. İlk tramvay seferleri, Karşıyaka'da, Mavaşiher - Alaybey semtleri arasında 11 Nisan 2017 tarihinde yapılmaya başlandı. Karşıyaka tramvayında normal işletime geçilen 1 Temmuz 2017 tarihine kadar 'Gözünüz tarmvayda olsun" sloganıyla tanıtım ve bilgilendirme faaliyetleri sürdürüldü. Güzergah üzerindeki 25 ilk ve orta dereceli okulda binlerce öğrenciye, eğitimciye tramvay kuralları anlatıldı. Çocuklar üzerinden de ailelere ulaşılması sağlandı. Bu eğitimlerde çocuklar hem tramvayı öğrendi hem 'Tramvay Dostu' sertifikası aldı hem de verilen maket ve armağanlarla mutlu oldu. Böylece tramvayın, çocukların hafızasında kalıcı yer etmesi sağlandı. Karşıyaka Çarşısı, İskele çıkışı ve Bostanlı Pazaryerinde stantlar kuruldu, tramvay tanıtılıp, nostaljik çan sesi ile farkındalık yaratıldı. Tramvay duraklarında kurulan stantlarda yolculara dikkat edilmesi gereken kurallar anlatıldı, güzergah üzerindeki çok sayıdaki gıda dağıtıcısı esnafa bilgilendirme yapıldı, motorlu kuryeler için özel hazırlanmış broşürler verildi. Tramvay hattına kontrolsüz girilmemesi, yayaların yaya geçitlerinden geçiş yapması, sürücülerin sinyalizasyon ışıklarına dikkat etmeleri, güzergah boyunca kırmızı çizgi ile belirlenen noktalarda geçişlerin kontrollü olması gibi hususlar özellikle vurgulandı. Tüm duraklarda yer alan yolculuk kuralları, afiş metni yolcuların dikkatine sunuldu. Bu faaliyetler sayesinde tramvayda, sadece yolcular değil tüm vatandaşlar, sistemin işleyişi ve kurallarıyla ilgili bilgilendirildi.

TRAMVAY EMRİNİZDE

Karşıyaka'da 06.00'da başlayan tramvay seferleri, gece saat 24.00'e kadar 10 dakikada bir sefer yaptı. Sabah ilk seferden itibaren gün içinde işe, okula, gezmeye gidenlerin öncelikli ulaşım tercihi olan tramvayda, önümüzdeki dönemde sefer aralıklarını 7.5 dakikaya indirmek için de planlamaların şimdiden yapıldığı öğrenildi. Kent içi yolcu taşımacılığında, tramvay sayesinde yeni düzenlemeye geçildi. ESHOT otobüs seferlerinin yanı sıra, Karşıyaka ve Bostanlı iskeleleri ile İZDENİZ aktarması yapılan tramvayın, İZBAN ile de bağlantısı sağlandı. Ataşehir Tramvay durağından, İZBAN Mavişehir istasyonuna her tramvay seferi ile bağlantılı hat getirildi. Böylece yaygın erişim ve aktarma imkını olan tramvay, Karşıyaka'da yolcu hareketliliğinin de artmasını sağladı. Hizmet verdiği güzergahta daha önce yapılan toplam yolculuk sayısı da yaklaşık iki katına çıktı. Mavişehir - Alaybey arasında seferlerini 9 aydır sürdüren tramvayı ilk günlerde 8-10 bin kişi kullandı, şimdilerde ise günlük 30 bine çıktı. Tramvayı kullanan toplam yolcu sayısı ise 9 ayda 4 milyon 563 bin 889'a ulaştı. Belediye yetkilileri, Karşıyaka'daki yakalanan başarının, önümüzdeki günlerde Üçkuyular - Halkapınar arasında hizmet vermeye başlayacak olan Konak tramvayında da yakalanacağını ifade etti.

63 YIL ÖNCE KULLANILIYORDU

İzmir'in tarihsel kimliğinde önemli yeri olan 'tramvay' Karşıyaka hattıyla, 63 yıl aradan sonra İzmirliler'in hayatına girdi. İzmir'de,1884 yılında Konak-Göztepe arasında atlı tramvaylar hizmet vermeye başladı. 1931'de raylar üzerinde artık elektrikli tramvaylar boy gösterdi. İzmir'in Elektrikli Tramvayları 1954 yılına dek kentin tek toplu ulaşım araçları olarak hem Karşıyaka hem Güzelyalı güzergahlarında kentlilere hizmet verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim