• BIST 9882.78
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C

"Kıbrıs, Akdeniz'in ticaret merkezi olabilir"

"Kıbrıs, Akdeniz'in ticaret merkezi olabilir"
İZTO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Demirtaş ile yönetim kurulu üyeleri 2 günlük KKTC gezisini tamamlayarak İzmir'e döndü.

"Kıbrıs, Akdeniz'in ticaret merkezi olabilir"

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Ocak ayında yapılacak Kıbrıs görüşmelerinde adanın iki tarafından işadamları ile Türk ve Yunan işadamlarının katılımıyla ekonomik görüşmelerin yapılacağı bir oturumun organize edilmesi gerektiğini kaydetti.

Gezi kapsamında heyet, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nu ziyaret etti.

Ziyarette Akdeniz'deki ticaret hacminin 9 trilyon dolar olduğunu ve Kıbrıs'ın Akdeniz'in Singapur'u olabileceğini belirten Demirtaş, adanın Akdeniz'in ticaret merkezi haline gelebileceğini belirtti.

KKTC'ye uygulanan ambargo ve izolasyonların adanın her iki tarafına da zarar verdiğini vurgulayan Demirtaş, Kıbrıs'ın bulunduğu coğrafyadaki ülkelere, özellikle de 74 milyonluk Türk pazarına sırt dönmesinin doğru olmadığını kaydetti.

Demirtaş, siyasilerin Kıbrıs sorununu çözmek için görüşmelere devam etmesini, işadamlarının ise siyasi sorunların uzağında ticaret ve ekonomik işbirlikleri için çalışması gerektiğini ifade etti.

KKTC için kalkınma ajansı kurulmasını öneren Demirtaş, turizm, ticaret ve diğer sektörlerdeki şirketlerin altyapılarının güçlendirilmesi için fonlarının sağlanabileceğini belirtti.

Demirtaş, Türkiye yanlarında olduğu için KKTC'li işadamlarının morallerini yüksek tutmaları gerektiğini anlatarak, ''Ocak 2012'de yapılacak Kıbrıs görüşmelerinde Kıbrıslı Türk, Kıbrıslı Rum, Türk ve Yunan işadamlarının katılımıyla ekonomik görüşmelerin de yapılacağı bir oturumun organize edilmesi gerekiyor. Ekonomik oturum konusunda BM Genel Sekreterine öneri yapılması gerekiyor'' ifadelerini kullandı.

Açıklamaya göre, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, müzakere sürecine değinerek, 43 yıldan beri müzakerelerin devam ettiğini, bugüne kadar çıkmış anlaşma metinlerinin Rum tarafınca reddedildiğini, karşı tarafın masaya iyi niyetle oturması halinde mesafe alınabileceğini belirtti. 

Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun, görüşmede, Türkiye'nin gelişmişliğinin müzakere masasında kendilerini de olumlu etkilediğini bildirerek, ''Türkiye yetkililerinin söyleyeceği her cümlenin kendilerine moral açısından karşı tarafa da alternatiflerin azaldığı mesajını verme açısından önemli olduğu'' görüşünü ilettiği kaydedildi.

Ara bölgeye ziyaret

Temaslar kapsamında Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KKTO) Başkanı Günay Çerkez'i ziyaret eden heyet, daha sonra Lokmacı sınır kapısındaki ara bölgeye geçerek 10 günden bu yana barış eylemi yapan gençleri ziyaret etti.

Sosyal paylaşım ağı üzerinden ''Wall Street'i İşgal Et'' eylemini Kıbrıs'ta da uygulamak için örgütlenen gençlerle sohbet eden Demirtaş, eylemleri desteklediğini belirtti.

Demirtaş şunları kaydetti:

''Kıbrıs'ın birleşmekten başka çaresi yok. İki toplumun sırtını birbirlerine dönmemesi gerekiyor. BM himayesinde yapılan görüşmelerin sadece siyasete değil aynı zamanda ekonomiye de odaklanması gerekiyor. Biz de Oda olarak Ege'de on yıldır 'Savaş Uçakları Uçmasın' kampanyasını yürütüyoruz. Kıbrıs'ta da böyle bir kampanyaya ihtiyaç var, bu nedenle ara bölgedeki bu eylemi çok anlamlı ve önemli buluyorum, destekliyorum.''

''Kıbrıs'ta barışı hayal et'' konferansı

Demirtaş, Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) tarafından organize edilen ''Kıbrıs'ta Barışı Hayal Et'' konferansına katılarak bir konuşma yaptı.

Konuşmasında Türk-Yunan ilişkilerinin gelişimi için yaptıkları çalışmaları anlatan Demirtaş, bunun sonuçlarının alınmaya başlandığını, ticaretin 4 milyar doları aştığını ve Türkiye ile Yunanistan'ın ''entegre bir ekonomiye doğru yol aldığını'' belirtti.

Buna karşın 20 yıl öncesinde var olan Kıbrıs, Ege, Azınlıklar ve Batı Trakya ile Ruhban Okulu sorunlarının aynen devam ettiğini anlatan Demirtaş,  şunları kaydetti:

''İtiraf etmeliyiz ki 50 yıldır devam eden siyasi diyaloğun çözüm üretemediğini gördük. Siyasiler görüşmesin demiyorum. Onlar bu görüşmeleri sürdürürken, iş aleminin önündeki engelleri kaldırsınlar.

Türkiye ile Yunanistan arasında izlediğimiz yol ile siyaseti siyasetçilere bırakarak, engelsiz ticaretin önünü açalım. Kıbrıs'ta iç ve dış ticaret, ulaşım, serbest dolaşımın önü açılsın. Bu KKTC'yi tanımak anlamına da gelmez. Sorunların unutulduğu anlamına da gelmez.

Yine müzakereler devam eder. Aksini düşünmek bile istemiyorum. Bölünmüş bir Kıbrıs, giderek ekonomik sorunlarla boğuşur. KKTC için sorun yok. Türkiye var oldukça, biz hep KKTC'nin yanındayız. Kafamızı değiştirelim. Bu iki toplumu ayıranlara odaklanmak yerine, birleştiren ve birleştireceklerin üzerinde duralım.''

Konferansa Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Günay Çerkez ve Kıbrıs Rum Oda Başkanı Manthos Mavromattis'in de katıldığı belirtildi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim