• BIST 9886.95
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

Kıbrıs'ın hava sahası mayın tarlası gibi

Kıbrıs'ın hava sahası mayın tarlası gibi
Kıbrıs’ın kuzeyi ve güneyindeki hava trafik kontrolörlerinin aralarında iletişim olmaması, dünyanın en popüler turist destinasyonu olan Akdeniz’deki hava trafiğini tehdit ediyor.

Kıbrıs'ın hava sahası mayın tarlası gibi

Kıbrıs’ın kuzeyi ve güneyindeki hava trafik kontrolörlerinin aralarında iletişim olmaması, dünyanın en popüler turist destinasyonu olan Akdeniz’deki hava trafiğini tehdit ediyor.

Associated Press’in ele geçirdiği ve uluslararası havacılık yetkilileri tarafından hazırlanan gizli raporlarda, Kıbrıs Rum Kesimi ve KKTC trafik kontrolörlerinin pilotlara zaman zaman aynı anda çelişkili direktifler verdiği, bunun da “yüksek bir kaza riski”ne yol açtığı belirtildi.

Ajansın haberinde Türkiye ve Mısır’ın hava sahaları arasına sıkışıp kalan Kıbrıs hava sahasında yakın zamanda dört büyük kazanın eşiğinden dönüldüğü ifade edildi.

Kıbrıs Rum Yönetimi Sivil Havacılık Bakanlığı’ndan bir yetkili, AP’ye yaptığı açıklamada, bu olaylardan birinin Ekim 2008’de gerçekleştiğini ve bir Airbus 330 ile bir kargo uçağının neredeyse havada çarpışmak üzereyken kazanın son anda atlatıldığın söyledi.

Elde edilen gizli belgelerden birinde ise Haziran-Ekim 2006 döneminde gerçekleşen diğer üç olayda hava araçlarının birbirlerine çok yakın geçtiği ve çarpışma önlem sistemlerinin bile devreye girdiği belirtildi.

Haberde uluslararası havacılık yetkililerinin sadece Güney Kıbrıs’ta bulunan Lefkoşe Hava Kontrol Merkezi’ni tanıdığı ancak Kıbrıslı Türk hafa trafik kontrolörlerinin de yetkileri dışında pilotlarla kontak kurduğu ve bu durumun adadaki çetrefilli siyasi durumu bilmeyen bazı pilotlar için kafa karıştırıcı olduğu hatırlatıldı.

Bir felaketi önlemek için iki taraftaki hava trafik kontrolörlerinin birbirlerinin konuşmalarını dinlemeleri gerektiği ifade edilen haberde görüşlerine yer veriler KKTC Dışileri Bakanlğı Genel Direktörü Ayda Soylu, “Evet uçuş güvenliğini tehdit eden bir durum olduğunu söyleyebiliriz. Ancak her şey kontrol altında ve hiç kimse olayı bir kazaya yol açacak düzeye getirmiyor” dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim