• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Kombassan'ın hedefi borsada büyümek

Kombassan'ın hedefi borsada büyümek
Kombassan Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Aydemir, 2011'de borsaya kotasyon için başvurduklarını, işlemlerin yılın ikinci yarısında tamamlanacağını söyledi.

1989 yılında kurulan 72 bin ortaklı Kombassan, yeniden atağa kalktı. Geçtiğimiz yıl borsaya kotasyon için başvuruda bulunan şirketin işlemlerinin yılın ikinci yarısında tamamlanması bekleniyor. Kombassan Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Aydemir, amaçlarının ortakların çıkarlarını korumak olduğunu söyledi.

Aydemir, 1989 yılında 'Anadolu ve Avrupa'da çalışan Anadolu insanlarının tasarruflarını değerlendirerek Anadolu'da yatırıma dönüştürmek' amacıyla kurulan Kombassan'ın hedeflerini ve borsaya kotasyon işlemlerini Yeni Şafak'la paylaştı. 1990'lı yıllarda onlarca şirkete, binlerce çalışana sahip olduklarını anlatan Aydemir, 2000'lerin başında büyük bir güç olduklarını söyledi.

Buna karşın 2000'li yılların başında yaşanan ekonomik ve politik sıkıntılardan önemli ölçüde etkilendiklerini anlatan Aydemir, 'Biz herkesten daha fazla etkilendik. 28 Şubat'ın ardından teşvikler verilmedi. Yasal haklarımızı alamadık. Yatırım kararlarında verimli kararlar veremedik. Petlas ve Faisal Finans gibi önemli şirketlerimizi elimizden çıkardık, yapabileceğimiz işleri yapamaz hale geldik' diye konuştu.

2012 HEDEFİ 1,15 MİLYAR TL CİRO

Bu sürecin ardından 2007'de yönetim değişikliğine gittiklerini ifade eden Aydemir, oluşan yeni yönetimin öncelikle yeni bir yol haritası çizerek, bir eylem planı yaparak öncelikler belirlediğini söyledi. Aydemir, bugün yurtiçi ve dışında 18 şirket ve 30 işletmeyle faaliyet gösterdiklerinin altını çizerek, şöyle devam etti: '2011'de 1 milyar TL'nin üzerinde ciroya ulaştık. 6 bine yakın çalışanımız var.

Dolaylı olarak da 15 bin kişiyi istihdam ediyoruz. Toplam 72 bin ortağımız bulunuyor. Bu yıl 1 milyar 150 milyon lira ciro ve bunun yüzde 10'u civarında da karlılık hedefliyoruz. 2011'de ilk binde Kombassan Kağıt, Muratlı Karton, Divapan, Komyapı, Kompen ve Komgıda şirketimiz yer alıyor.'

ORTAKLAR İÇİN DEVRİM OLACAK

2007'de yeni yönetimin benimsediği önceliklerin başında hisse senetlerinin borsada alınır satılır hale gelmesini sağlamak olduğunu söyleyen Aydemir, 'Bu çok büyük bir değişim, ortaklar için devrim olacak. 72 bin ortak önce kayıt yaptıracak, ardından borsaya kote olacak.

Böylece hissesini elinde tutanlar açıkladığımız kar payını yasal zemin içinde alabilecek' dedi. Halen incelemelerin devam ettiğini ve kotasyonun yılın ikinci yarısında yapılacağını anlatan Aydemir, Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) çok yakın bir zamanda iznin çıkmasını beklediklerini söyledi.

Şirkete dava açanların davalarından vazgeçmeleri halinde, kotasyon işlemi yaptırabileceğini ifade eden Aydemir, 'En büyük hedefimiz ortaklarımıza kar payı dağıtmak. Biz, ortakların hakkını verme yolunda hızla ilerleyen bir şirketiz. Yönetim olarak en büyük önceliğimiz ortaklarımızı sahiplenmek ve korumak. Borsaya kotasyonda hisselerini düşürmeden daha atılımcı politikalarla yükseltmek istiyoruz. Karları yükselterek, herkesi önere etmeyi amaçlıyoruz ' şeklinde konuştu.

HEDEFTE ENERJİ SEKTÖRÜ VAR

Aydemir, gıda ve hayvancılık, kağıt-karton, inşaat ve yapı elemanları, makine ve turizm sektöründe büyümeyi hedeflediklerini belirterek, enerji sektörüne girmeyi planladıklarını açıkladı. 2011'de 72 milyon lira yatırım yaptıklarını anlatan Aydemir, 'Bu yıl 53 milyon lira yatırım hedefliyoruz.

Divapan'da yeni üretim hattı, Rulmenti'de Hindistan'a yeni tesis, Kombassan Kağıt'ta makine yenileme, Kompen'de makine ve teknoloji yenileme, Kongaz'da Burdur'a yeni LPG tüp dolum tesisi, Hisar'da Niğde'ye yeni bir kalsit üretim tesisi, Komgıda'da Karaman'a hayvancılık tesisi yatırımı planlıyoruz' dedi.

Rulmenti Latin Amerika'da yatırım planlıyor

Kombassan Yönetim Kurulu Üyesi Aydemir, Vaslui Eyaletinin en büyük, Romanya'nın rulman üretiminde ikinci en büyük firması olan S.C. Rulmenti Barlad'ın Hindistan'da yeni bir tesis için çalışmalara başladığına dikkat çekerek, şunları söyledi: 'Romanya, Macaristan ve ülkemizde Düzce'deki tesislerinde KRS, URB, URBD, FRB ve ART markaları ile üretim yapan S.C. Rulmenti SA'nın ilk etapta 10 milyon dolar yatırım yapılan Hindistan'daki rulman fabrikasında toplam yatırımın konjonktüre uygun olarak daha da büyütülmesini hedefliyoruz.

2013 yılında faaliyete geçmesi planlanan işletme, Çin'de yıllık 3 milyar doları bulan rulman pazarında önemli bir pay almayı hedefliyor. Üretiminin yüzde 97'sini ihraç eden S.C. Rulmenti Barlad SA bu yatırımın ardından Güney Amerika kıtasında Brezilya, Arjantin ya da Şili'de yatırım yapmayı planlıyor.

Beş yıl içinde Singapur'a da bir fabrika kurmayı planlayan S.C. Rulmenti Barlad SA, 2023'te ise 1 milyar dolar ciro ve dünyanın 10 ayrı noktasında üretim yapan bir grup olmayı hedefliyor.'

Dava açanlarla çözüme az kaldı

Muzaffer Aydemir, 2000'li yıllardaki krizin ardından 72 bin ortağın yaklaşık yüzde 2'sinin dava açtığına dikkat çekerek, 'Biz, bunu karşılayacak güçteyiz. Bu konuda belirli anlaşmalar yapılıyor, çözülüyor. Avrupa'da kaybettiğimiz, kazandığımız davalar var ama Türkiye'de kaybettiğimiz dava yok.

Kotasyon sürecine bunu çözmüş olarak gireceğiz. İMKB'yle beraber geçmişte yüzde 2'lik sıkıntılar böylece sona ermiş olacak. Çözüm noktasına geldik. Çok fazla gürültü koparılacak bir şey değil' dedi. Aydemir, dava açan ortaklara paralarını ödememe nedenini ise 'Dava açmayan ortaklara haksızlık olacaktı. Yüzde 2'si ödense geri kalanın hakkı ne olacak? Hakkaniyet diye bir şey var' dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim