• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C

Konya Şeb-i Arus'a hızlı trenle girecek

Konya Şeb-i Arus'a hızlı trenle girecek
Konya-Ankara Hızlı Tren Projesi'nde, çalışmaların yoğun şekilde devam ettiği, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, test sürüşleri devam ederken, 17 Aralık Şeb-i Arus için Konya'ya hızlı trenle gidebileceği bildirildi.

Konya Şeb-i Arus'a hızlı trenle girecek

Konya-Ankara Hızlı Tren Projesi'nde, çalışmaların yoğun şekilde devam ettiği, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, test sürüşleri devam ederken, 17 Aralık Şeb-i Arus için Konya'ya hızlı trenle gidebileceği bildirildi.

AK Parti Konya Milletvekili Hasan Angı, yaptığı açıklamada, projenin Konya için büyük önem taşıdığını ancak sadece Konya-Ankara arasını kapsamadığını belirterek, ''Proje Konya'yı Eskişehir, Sakarya, Kocaeli, İstanbul ve Bursa'ya bağlayacak. Sonra İzmir'e, İzmir'den sonra da Antalya'ya, Mersin'e ve sınır ötesine taşıyacak önemli bir proje'' dedi.

Angı, hızlı tren projesi için uzun süre adım atılamadığını ancak 2004'ten itibaren proje detaylarının çalışılıp, alt yapı ihalesinin yapıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Bu yapılan alt yapı ihalesinden sonra projede ciddi mesafeler alındı. Projenin üst yapı ve elektromekanizasyonla ilgili kısmı ihale edildi. Kasım ayı ortalarında ray döşeme, elektrifikasyon ve sinyalizasyonun bitirilip test sürüşlerine geçilmesi hedefleniyor.

Çalışmalar bu doğrultuda süratle devam ediyor. DDY Genel Müdürü Süleyman Karaman, ekibiyle birlikte Konya'ya gelerek, burada süren çalışmaları yerinde inceledi.

Herşey güzel gidiyor. Projede sona gelindi. Bir aksaklık ortaya çıkmazsa, hedeflenen şekilde gerçekleşecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 17 Aralık'ta da test sürüşleri devam ederken, o günde ulaşılan hız sınırı ne olursa o hızda Şeb-i Arus için Konya'ya hızlı trenle gelme imkanı bulacak. Başbakan bunu, Konya'ya verdiği önemin göstergesi olarak yapacak.''

Aralık ayından sonra da test sürüşlerinin devam edeceğini anlatan Angı, 2011 yılının bahar aylarında taşımacılığın profesyonelce yapılacağı bir döneme girileceğini bildirdi.

Proje sonuçlandırıldığında, hızlı trenin Konya'ya ve Türkiye'ye birçok alanda önemli kazanımlar sağlayacağını dile getiren Angı, Başbakan Erdoğan'ın da projenin ''bir an önce bitirilmesi'' için talimatlarının bulunduğunu belirtti.

Türkiye'deki kamu yatırım anlayışıyla bakıldığında bu projenin 25-30 yılda bile bitirilemeyecek projelerden olduğunun altını çizen Angı, Başbakan Erdoğan'ın da sahiplenmesiyle kısa süre içinde projede sona gelindiğini bildirdi.

HIZLI TREN ÜCRETLERİNİN YÜKSEK OLACAĞI DÜŞÜNCESİ

Angı, vatandaşlar arasındaki, hızlı tren ücretlerinin yüksek olacağı, diğer taşıma araçlarına göre daha ekonomik olamayacağı yönündeki yaygın düşüncelerle ilgili soru üzerine de hızlı trenin Ankara-Eskişehir uygulamalarını örnek göstererek, bu düşüncenin doğru olmadığına inandığını bildirdi.

Konya-Ankara hızlı tren hattında tek gidişlerin belki bir miktar yüksek olabileceğini dile getiren Angı, ''Ankara'da oturup Eskişehir'de öğrenim görenler aylık abonman biletlerinin çok sembolik rakamlara geldiğini biliyoruz.

Ulaşımı hangi maksatla kullanacaksanız o tarifeler sizi hava yolu ve kara yoluyla olan rekabetinde avantaj sağlayacak.

Konforlu ve güvenli ulaşım ve ücretlendirme noktasında da bu rekabete uygun fiyatlandırma yapılacak. Konya-Ankara arası taşımacılıkta fiyatların çok anormal olacağını tahmin etmiyorum'' diye konuştu.

MAVİ TÜNELDE DE SONA YAKLAŞILIYOR

Konya'nın gözbebeği konumundaki Mavi Tünel projesine değinen Angı, uzun süreden beri dillendirilen ancak bir türlü hayata geçirilemeyen bu projede de sona yaklaşıldığını bildirdi.

Şehrin ve tarımın ihtiyacı olan suyu havza dışından havzaya aktaracak olan Mavi Tünel ve Bağbaşı Barajı projesinde çalışmaların devam ettiğini dile getiren Angı, şöyle devam etti:

''Projenin 2. ve 3. merhaleleri var. Onların da projeleri tamamlananlar ihale aşamasında. İhaleleri yapılanlar var. Gıdanın dünyada önemi giderek artmakta.

Hem miktar hem kalite açısından bölgede yetiştirilecek ürünlerin önemi ortada. Bu yönüyle sulama projesinin hayata geçirilebilecek olması Konya'yı büyütecektir. Bir taraftan da şehrin 30-40 yıllık su problemlimi çözecek bir proje.''

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim