• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Köpek balıklarının saldırısı uzaydan önlenecek!

Köpek balıklarının saldırısı uzaydan önlenecek!
Ülkemizde pek görülmese de dünya üzerinde her yıl onlarca insan köpek balıklarının saldırısına uğruyor. Avustralya’nın en büyük GSM operatörlerinden birisi olan Optus YES hem köpek balıklarının hem de insanların hayatlarını koruyacak çözümü buldu.

 

Katil köpek balığı Jaws‘ın insanlara saldırması ve sörf yapan insanları sörf tahtalarıyla birlikte yemesi çocukluğumuza kazınmış birer anı olarak durmaktadır.

Her yıl yaşanan köpek balıklarının insanlara saldırması ritüeli insanların köpek balıklarını katletmesiyle sonuçlanan bir sona doğru gidiyordu. Hayvan hakları örgütleri bu katliama dur dediler ve köpek balıklarının insanlara saldırmasının önüne geçmenin farklı yolları aranmaya başlandı. Deniz kenarlarına çekilen setlerin köpek balıklarını engellemesi istenmiş ama bu girişimler pek yeterli olmamıştı.

En sık Avustralya’da yaşanan bu durum ülkenin en büyük 2. GSM Operatörü Optus YES‘i harekete geçirdi ve elektronik bir şamandıra yoluyla kıyıya yaklaşan köpek balıklarının daha önceden fark edilmesi sağlandı. Şamandıranın içinde ve en altta bulunan sonar taraması ile köpek balıkları tespit ediliyor ve GPS sinyalleri ile uydulara bilgi aktarılıyor. Bu bilgi kıyıda görevli can kurtaran ekibine iletiliyor ve denizde olan kişilerin uyarılması sağlanıyor.

Clever Buoy adıyla öncelikle Avustralya’da daha sonra özellikle pasifik ülkelerinde kullanılmaya başlayan bu harika buluş Cannes 2015‘te ödül kazanarak vahşi hayvanların da korunmaya ihtiyacı olduğunu bizlere bir kez daha göstermiş oldu. Optus YES’in geliştirdiği Clever Buoy‘un nasıl çalıştığını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim