• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Libya tezkeresinin "ucu açık" bırakıldı

Libya tezkeresinin "ucu açık" bırakıldı
Libya’daki iç karışıklığın giderilmesi için, 4 gemi ile bir denizaltı gönderilmesine imkan veren tezkerenin ‘’Ucu açık’’ bırakıldı. Tezkere, Libya’ya hava ve kara kuvvetlerinin de gönderilmesine olanak tanıyor.

Libya tezkeresinin "ucu açık" bırakıldı

Libya’daki iç karışıklığın giderilmesi için, 4 gemi ile bir denizaltı gönderilmesine imkan veren tezkerenin ‘’Ucu açık’’ bırakıldı. Tezkere, Libya’ya hava ve kara kuvvetlerinin de gönderilmesine olanak tanıyor.

Libya’daki iç karışıklığın giderilmesi için, 4 gemi ile bir denizaltı gönderilmesi kararına olanak tanıyan tezkerenin ‘’Ucu açık’’ bırakıldı. Tezkere ile, Libya’ya sadece deniz kuvvetlerinin değil, gerektiği taktirde, hava ve kara kuvvetlerinin de gönderilmesi mümkün bulunuyor. Türkiye, hava operasyonlarının kontrolünün tamamen NATO'ya devredilmesi durumunda F-16’lardan oluşan bir filoyu da devreye sokabilecek. Ancak bu filo, hava bombardımanları gibi aktif göreve katılmayacak, deniz güçlerini korumak ve silah ambargosunu denetlemek için devriye uçuşu yapacak.

GABYA VE YAVUZ

Tezkerenin benimsenmesinin ardından Libya’ya giden 4 gemi, deniz güvenliğini sağlayacak. Denizaltı ise denizaltı güvenliğinden sorumlu olacak. ‘’Gabya’’ sınıfından olan üç gemi, Gelibolu, Gemlik, Gaziantep, ‘’Yavuz’’ sınıfından olan dördüncü gemi ise, ‘’F-243 Yıldırım’’ adını taşıyor. Çanakkale isimli ‘’Gür sınıfı’’ denizaltı ise Gölcük tersanesinde yapılmıştı. 4 bin 100 ton ağarlığındaki üç gemide, güdümlü mermiler, SAM ve Harpoon füzeleri, Phalanx nokta savunma silahı, Rapid Fire top,4 adet 12.7 mm makineli tüfek, 6 adet torpido bulunuyor. 3 bin tonluk Yıldırım gemisinde de, 16 SAM, 8 Harpoon füzesi ile bir helikopter bulunuyor.

ÇOK BOYUTLU KATKI

TBMM'de benimsenen ve Libya’ya asker gönderilmesini öngören tezkeredeki "Çok boyutlu katkı" ifadesinin de deniz kuvvetlerinin yanı sıra hava ve kara birliklerini de kapsadığı belirtildi. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de, Meclis’in seçim nedeniyle yakında kapanacağını hatırlatarak, ek ihtiyaçların doğması ihtimali karşısında, tezkerede esnek bir dil kullanıldığını vurguladı. İleride hava ve hatta kara kuvvetlerinin de bölgeye gönderilmesi gerekirse, tezkeredeki ifadeler buna izin veriyor.

TBMM’de benimsenen tezkerenin tam metni şöyle:

"Libya'da 15/2/2011 tarihinde başlayan olaylar neticesinde ortaya çıkan şiddet ortamının sona erdirilebilmesini teminen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından alınan 26/2/2011 tarihli ve 1970 sayılı Karar ile 17/3/2011 tarihli ve 1973 sayılı kararda kayıtlı hüküm ve çağrıları dikkate alarak ve mezkûr kararlar çerçevesinde Libya'da istikrar ve güvenliğin yeniden tesisine yönelik uluslararası çabalara çok boyutlu katkıda bulunmak üzere, lüzum, sınır, kapsam, şekil, yöntem ve zamanı Hükümetçe takdir ve tespit edilmek kaydıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesi ve bununla ilgili gerekli düzenlemelerin Hükümet tarafından yapılması için Anayasanın 92 nci maddesi uyarınca TBMM’den bir yıl süreyle izin istenilmesi, Bakanlar Kurulu'nca 23/3/2011 tarihinde kararlaştırılmıştır."

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim