• BIST 9878.43
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Libya'daki Türkler mahsur kaldı

Libya'daki Türkler mahsur kaldı
Libya'daki Türk vatandaşlarını almak için İstanbul'dan yola çıkan THY'ye ait bir uçak Libya'daki yetkililerle bağlantıya geçemediği için geri dönüyor.

Libya'daki Türk vatandaşlarını almak için İstanbul'dan yola çıkan THY'ye ait bir uçak Libya'daki yetkililerle bağlantıya geçemediği için geri dönüyor.

Libya'daki Türk vatandaşlarını almak için İstanbul'dan yola çıkan THY'ye ait bir uçak Libya'daki yetkililerle bağlantıya geçemediği için geri dönüyor. Uçağın Libya semalarında bir saat bekletiliği öğrenildi. Atatürk Havalimanı'nda 3 uçağın Libya'da gitmek için hazır bekletildiği bildirildi.

Öte yandan, havayoluyla tahliyelerin mümkün olmaması üzerine hükümet vatandaşların Mısır üzerinden tahliyesini düşünüyor.Bu nedenle bölgeye 4 uçak ve 2 gemi gönderilecek.

BEKLETİLİYORLAR

Kaddafi'ye karşı ayaklanmaların en şiddetli yaşandığı Bingazi'de mahsur kalan Türk vatandaşları, yaşananları ve durumlarını NTV'ye anlattılar. Son bilgi, yaklaşık 3 bin Türk vatandaşanın 'Biz kardeşiz' diyen isyancılar tarafından hangar gibi bir yerde bekletildikleri şeklinde oldu.

Tunus ve Mısır'ın ardından isyan ateşinin en fazla hissedildiği yer artık Libya. Kaddafi karşıtlarının ayaklandığı ülkede, en yoğun çatışmalar ise Bingazi'de yaşanıyor. Son olarak muhalifler ile Kaddafi yandaşlarının başkent Trablus'da da çatıştığı haberleri gelirken, Türkiye'yi en fazla ilgilendiren konu ise bu ülkedeki vatandaşları.

Türklere ait şantiyelerin basıldığı, işçilerin saldırıya uğradığı haberleri gelirken, bir başka sıkıntı da Bingazi havaalanında yaşanıyor.

Türk yetkililerden şu ana kadar 581 kişinin Türkiye'ye getirildiği açıklaması gelirken, Bingazi havaalanındaki durumu NTV yayınına bağlanan Türk vatandaşları anlattı.

En taze bilgileri, Bingazi havaalanında mahsur kalan Erdinç Şimşek verdi:

"Havaalanına geldiğimizde ciddi çatışmalar vardı ve mermiler başımızın üstünden geçiyordu. Yaklaşık 1.5 saat süren sessizlikten sonra 1-2 kişi geldi ve 1500 kişilik bir grubun havaalanına doğru yürüdüğünü ve önlerine çıkan her şeyi yıktıklarını söyledi. Bizi koruyan 40-50 kadar asker vardı ve sürekli bir çatışma hali söz konusuydu. Birden ateş kesildi; öldürüldüler mi bilmiyoruz. Daha sonra muhalif güçlerden 2 kişi Bingazi'de yönetimi ele geçirdiklerini ve diğer yerlerde de aynı şeyin olduğunu söyledi.

Bizimle sorunları olmadığını, kardeşleri olduğumuzu belirttiler. Bize yemek vereceklerini ve sabah da Türkiye'ye göndereceklerini söylediler. Fakat daha sonra binaları ateşe verdiler ve bizi de hızlı bir şekilde dışarı çıkardılar. Yaklaşık 1.5 km yürüdükten sonra, hacıların sevki için kullanılan hangar gibi bir binaya getirdiler. Yaklaşık 3 bin civarında Türk var ve hepimiz burada bekliyoruz..."

Ahmet Gökşen / Bingazi havaalanı:

Erdinç Şimşek'ten yaklaşık 1 saat önce önce NTV yayınına bağlanan Gökşen de, "İsyancılar ele geçirdikleri havaalanını yangına verdiler. Herkesi tahliye ediyorlar ve hiçbir şey yapmıyorlar. Ekmek ve su dağıttılar, bize 'kardeşiz' dediler. Şu an dışarıya çıkartıldık ve herkesi Bingazi'nin merkezine doğru yönlendiriyorlar. Burada asker yok, her tarafı isyancılar ele geçirmiş durumda.Şu an havaalanında yangın başladı. 3 bine yakın Türk var ve herkesin sağlık duurmu iyi. Bingazi merkeze 15 km kadar yol var ama tam olarak nereye gittiğimizi de bilmiyoruz..." şeklinde konuştu.

LİBYA TOPLANTISI

Bu arada, Libya'daki Türk vatandaşlarının durumunu ele almak üzere 7 kurumun üst düzey yetkilileri Dışişleri Bakanlığı'nda toplandı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla gerçekleşen toplantıda Genelkurmay Başkanlığı, Başbakanlık Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Ulaştırma Bakanlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Denizcilik Müsteşarlığı ve Türk Kızılayı'nın üst düzey yetkilileri katılıyor.

Türk vatandaşlarının tahliyesi için Türk Büyükelçiliği'ne destek sağlamak üzere Dışişleri Bakanlığı'nca yarın Bingazi'ye 5 kişilik bir ekip de gönderilecek. Bingazi Havaalanı'nda Türkiye'ye getirilmeyi bekleyen vatandaşların gıda ihtiyacının karşılanması için Kızılay tarafından hazırlanan bin 500 kişilik kumanyanın da buraya ulaştırılacağı belirtildi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim