• BIST 9909.39
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 28 °C

Libya'dan tahliyede en başarılı "Türkiye"

Libya'dan tahliyede en başarılı "Türkiye"
Libya'daki tarihin en büyük tahliye operasyonu, Batı medyasında geniş yankı buldu. Gazeteler, 'En başarılı' tahliye çalışmasını yürüten Türkiye'yi överken, bir tek kişiyi bile tahliye edemeyen hükümetlerine tepkiliydi.

Libya'dan tahliyede en başarılı "Türkiye"

Libya'daki tarihin en büyük tahliye operasyonu, Batı medyasında geniş yankı buldu. Gazeteler, 'En başarılı' tahliye çalışmasını yürüten Türkiye'yi överken, bir tek kişiyi bile tahliye edemeyen hükümetlerine tepkiliydi.

Times: Türkler yaptı biz yapamadık

İngiliz gazetelerinin çoğunun bugünkü manşetlerinde yine Libya'daki gelişmeler var. Times gazetesi, Libya'dan vatandaşlarını tahliye eden ülkeler arasında en çarpıcı girişimin Türkiye'den geldiğini yazdı. İngiliz hükümetinin eleştirildiği belirtilen habere eşlik eden bir haritada ise bugüne dek ülkelerin Libya'daki vatandaşlarını tahliye etmek için neler yaptıkları gösteriliyor. Bu haritaya bakılırsa 250 Türk Libya'nın Tobruk kentinden alınarak, Mısır'ın İskenderiye kentine götürüldü, oradan da yurtlarına döndü. 3000 Türk de iki feribotla Bingazi kentinden alınıp Marmaris'e taşındı. Marmaris'te bir aşevi ve seyyar hastane kuruldu, Türk vatandaşlarının memleketlerine götürülmeleri için ilçeye otobüsler getirildi. Times'ın bugünkü manşeti de "Merhamet uçuşları fiyaskosu".

Gazete, 170 İngiliz vatandaşının çöldeki kamplarda mahsur kaldığını ve silahlı çetelerce tehdit edildiklerini belirtip yardım çağrısı yaptıklarını aktardı. Times "Çölde savunmasız" başlıklı başyazısında, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'un, Libya'daki İngiliz vatandaşlarının tahliyesi ihtiyacı karşısında çok yavaş haraket ettiğini belirtti.

Daily Telegraph: İngiltere tek vatandaşını tahliye edemedi

Daily Telegraph ise ilk sayfasındaki Libya haberinde, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın bu ülkedeki kurtarma operasyonunu hızlandırdığını bildirdi. Gazete de operasyonun bugüne dek ağır ilerlediğini kabul ediyor. Daily Telegraph, başbakanın Körfez ülkelerine yaptığı geziyi kesip, İngiltere'de bazı hükümet yetkilileriyle temasa geçtiğini, İngiliz vatandaşlarının kurtarılmalarının hızlandırılmasını istediğini belirtti. Gazete, Dışişleri Bakanı William Hague'in de Amerika Birleşik Devletleri gezisini iptal ettiğini duyurdu. Daily Telegraph, hükümeti eleştiren çevrelerin de, bugüne dek Libya'dan bir İngiliz vatandaşı dahi tahliye edilmezken; Türkiye ile Fransa ve Portekiz'in yanı sıra başka bazı Avrupa Birliği ülkelerinin binlerce vatandaşını tahliye ettiklerini vurguladıklarına dikkat çekti.

Independent: Türklerden en az 30 bini Trablus'u terk etti

Independent'ın Orta Doğu muhabiri Robert Fisk, Trablus'tan gönderdiği ilk haberde, kendisine, Libya'da inşaat ve mühendislik sanayiinde çoğunluğu oluşturan Türklerden en az 30 bininin Trablus'u terk ettiklerinin söylendiğini yazdı.

Guardian: İngiliz vatandaşları mahsur

Guardian'ın ilk sayfasındaki bir diğer haberde, İngiltere'nin Libya'daki vatandaşlarını tahliyeye yönelik planının eleştirildiği, mahsur İngiliz vatandaşlarının zorlandıkları belirtildi. Libya'da mahsur İngiliz vatandaşları, yağmacıların saldırılarından, yiyecek ve su sıkıntısı çektiklerinden söz edildi. Guardian'daki haberde ise Libya'daki 10 bin Türkiye vatandaşından 3 bininin Türkiye donanmasına ait bir fırkateyn eşliğinde ülkelerine döndükleri aktarıldı.

New York Times: 'En başarılı' tahliye çalışmaları Türkiye’nin

Libya’daki yabancı uyruklulara yönelik tahliye operasyonları, Batı medyasında geniş yankı bulunuyor. The New York Times gazetesi, çeşitli ülkelerin çabalarına dikkat çektiği geniş haberinde, "en başarılı" çalışmaları Türkiye’nin yaptığı gibi göründüğünü belirtti. New York Times, Libya’daki on binlerce yabancının ülkeden hava, deniz ve kara yoluyla ayrılabilmek için çırpındığına işaret ederken, "İnsanları ülkeden enerjik bir biçimde tahliye etmede en başarılı ülke Türkiye gibi görülüyor" diye yazdı.

Gazete, Türkiye ile ilgili şunları söyledi:

"Tahliye operasyonlarının göz korkutucu niteliği, bazı ülkelerin yardım için başkalarına başvurmalarına yol açtı. Tüm zamanların en büyük tahliye çabasını düzenlediğini söyleyen Türkiye, Rusya ve ABD dahil, 21 ülkenin, (Libya’daki) vatandaşlarının ayrılmalarına yardımcı olması için kendisine başvurduğunu ifade etti. Ankara’daki yetkililer, Trablus’ta 27 yaşındaki bir Türk işçisinin öldürüldüğünü söylediler ancak detay vermediler."

Gazete, "Türkiye, Çarşamba itibariyle binlerce vatandaşı kurtarmış olsa da 25 bin civarında hala zor durumda. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin feribotları durmadan çalıştıracağını söyledi" derken, Davutoğlu’nun feribotların bazılarının Libyalı sivillere ilaç ve gıda götürmesi yönündeki beklentisine de yer verdi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim