• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Lojistik Sektörü 258 milyar liraya ulaştı

Lojistik Sektörü 258 milyar liraya ulaştı
Türkiye Lojistik Sektörü Araştırması 2011 sonuçlarına göre sektörün büyüklüğü 258 milyar liraya ulaştı. Yaklaşık 1800-2000 firmanın faaliyet gösterdiği sektörde, lojistik hizmet sağlayıcı şirketlerinin toplam büyüklüğünün yaklaşık 20 milyar TL olduğu tahm

Türkiye Lojistik Sektörü Araştırması 2011 sonuçlarına göre sektörün büyüklüğü 258 milyar liraya ulaştı.

Quattro Business Consulting tarafından, Borusan Lojistik resmi sponsorluğunda Artı Marka Araştırma’nın bilimsel desteğiyle Türkiye Lojistik Sektörü Araştırması 2011 (TLSA 2011) sonuçlandı. Türkiye Lojistik Sektörü’nün bugüne kadar yapılmış en kapsamlı araştırmasında sektöre ilişkin çarpıcı bulgular ortaya çıktı.

Yaklaşık 1800-2000 firmanın faaliyet gösterdiği sektörde, lojistik hizmet sağlayıcı şirketlerinin toplam büyüklüğünün yaklaşık 20 milyar TL olduğu tahmin edildi. Bu veriden hareketle ve lojistik altyapı açısından Türkiye ile kıyaslanabilen Brezilya, Arjantin, Lübnan, Polonya gibi ülkeleri baz alan uluslararası araştırmalara göre Türkiye’de toplam lojistik sektör büyüklüğünün ise 258 milyar TL olduğu öngörüldü.

Buna rağmen, araştırmaya katılan sektör profesyonellerinin Türk Lojistik Sektörü’nün toplam büyüklüğünü 80-89 Milyar TL olarak tahmin ettikleri, yani pazarın toplam potansiyelinin ancak üçte birinin farkında oldukları tespit edildi. Araştırmada elde edilen diğer bir bulgu, sektördeki altyapı eksikliklerine bağlı verimsizlik büyüklüğü oldu. Dünya Bankası Lojistik Performans Endeksi’ne göre milli gelir içinde yüzde 14’e yakın bir paya sahip olması beklenen toplam lojistik harcamalarının Türkiye için yüzde 22 olduğu görüldü.

"VERİM KAYBI BİZİ ÇOK ŞAŞIRTTI"

Quattro Business Consulting Yönetici Ortağı Hande Ocak Başev, 69 milyar liralık verimlilik kaybına işaret eden bulguyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Özel kuruluşların ve kamu kurumlarının yatırımlarının giderek arttığı lojistik sektöründe verim kaybının bu kadar yüksek olması bizi çok şaşırttı. Bu araştırma ile bir kez daha gördük ki ülkemizde lojistik alanında hem hizmet sağlayıcılar hem de hizmet kullanıcıları için geniş yelpazede fırsatlar ve geliştirilmeye açık önemli alanlar mevcut. Sektörün tüm dinamikleriyle ve altyapısıyla değişen koşullara ve beklentilere cevap verebilir hale gelmesiyle, Türkiye bu alanda bölgesel liderliğin en önemli adayı haline gelecek ve küresel bazda da üst sıralarda yer alacaktır."

Sektörün başlıca sıkıntıları

Araştırmaya göre sektörün en temel sıkıntıları arasında; hukuki altyapı eksiklikleri, mevzuatların getirdiği bürokratik engeller, lojistik konusunda eğitimli işgücü eksikliği ve teknolojik altyapının yetersizliğiyle teknolojinin yeterince etkin kullanılamaması yer aldı. Diğer sıkıntılar ise; ihtiyaçtan fazla araç, depo kapasitesinin eksikliği ve piyasada çok sayıda firma olması olarak belirlendi. Yapılan plansız yatırımların sektördeki atıl kapasiteyi daha da arttırdığı görüldü.

Müşterilerin ilk 3 şikayeti

Müşterilerin lojistik firmaları ile yaşadıkları en önemli ilk 3 sorun; teslimattaki gecikmeler, ürünlerin zarar görmesi ve fiyatların sürekli yükselmesi olarak tespit edildi.

Quattro Business Consulting Hakkında

İstanbul merkezli, uluslararası bir danışmanlık firması olan Quattro Business Consulting, tüm faaliyetlerinde ve paydaş ilişkilerinde dayanışma, sürekli gelişim, sorumluluk bilinci, inisiyatif alma, doğruluk, dürüstlük, ve açık iletişim değerlerini önde tutar. İstanbul, Dubai ve Moskova’daki ofislerinden lojistik, perakende, sağlık ve telekomünikasyon sektörlerindeki firmalara strateji, iş süreçleri, insan kaynakları ve teknoloji konularını kapsayacak özel çözümler geliştiren Quattro’nun müşterilerine özel sunduğu bütün çözümlerde; analiz, tasarım ve uygulama destek aşamaları bulunmaktadır. Quattro; Türkiye’nin yanı sıra, Ortadoğu’daki ve Türk-i Cumhuriyetlerdeki müşterilerinde tümü hayata geçirilen başarılı projelere imza atmıştır.

Quattro’nun hizmet ve sektör odağı, müşterilerinin sorunlarının doğru tespit edilmesi, sektör dinamiklerine uygun ve uygulanabilir çözümler geliştirilmesi ve müşteriye özel çözümün tam, doğru ve zamanında geliştirilmesini sağlamaktadır.

Artı Marka Araştırma Hakkında

Artı Marka Araştırma; “butik” pazarlama, marka ve sektör araştırmaları gerçekleştirmektedir. Şirket, her proje için özelleştirilmiş araştırma modelleri tasarlayarak çalışmalarında en uygun verileri ve analiz yöntemlerini kullanmaktadır.

Artı Marka Araştırma’nın Yönetici Ortağı Dr. Yener Girişken’in geçmişte yönettiği projeler arasında, önemli sektörel ve siyasal araştırmalar ile özellikle uzmanlaştığı marka kişiliği konusundaki çalışmalar yer almaktadır.

Artı Marka Araştırma, kardeş kuruluşu Artı İletişim Yönetimi’yle oluşturduğu sinerji doğrultusunda yürüttüğü araştırmaların sonuçlarına yönelik algı yönetimi, pazarlama ve danışmanlık hizmetleri de sunmaktadır.

Borusan Lojistik Hakkında

Entegre hizmet sağlayıcısı Borusan Lojistik, Türkiye Lojistik Hizmetleri, Liman Hizmetleri, Uluslararası Taşımacılık Hizmetleri ve Yabancı Ülkeler Lojistik Hizmetleri olarak dört stratejik alanda faaliyet göstermektedir. Türkiye'de 270.000 m²'yi aşkın depolama alanı, ülke çapında yaygın bölge müdürlükleri ve şubeleri ile 'Tedarik Zincirine Değer Katmak' vizyonuyla hizmet vermektedir. Borusan Lojistik'in verdiği hizmetler arasında uluslararası taşımacılık, depolama, yurtiçi taşımacılık ve dağıtım, proje taşımacılık, PDI, gümrükleme ve liman hizmetleri bulunmaktadır.

5,7 milyon ton Genel Kargo, 400.000 TEU konteyner, 250.000 adet araç elleçleme kapasitesine, 280.000 m²'lik terminal sahasına ve 1.400 m'lik yanaşma yerine sahip olan Gemlik'teki Borusan Limanı da şirketin önemli iş kollarından biridir.

Yurtdışı markası olan Borusan Logistics ve yurtdışında % 100 kendisine ait şirketlerle bölgesel güç olma hedefi doğrultusunda sağlam adımlarla ilerleyen Borusan Lojistik, dünyanın her yerinde müşterilerine özel çözümler sunmaktadır.

İSTANBUL HABER AJANSI

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim