• BIST 9889.67
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

Lütfi Elvan: Antalya denizcilikte öncü olacak

Lütfi Elvan: Antalya denizcilikte öncü olacak
IMEAK Deniz Ticaret Odası Antalya şubesi tarafından düzenlenen ve denizcilik sektörünün sorunlarının ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü toplantı denizcilik sektörünün geniş katılımı ile Antalya’da gerçekleştirildi.

IMEAK Deniz Ticaret Odası Antalya Şubesi tarafından düzenlenen ve sektörün tüm paydaşlarını bir araya getiren toplantı Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı Lütfi Elvan katılımıyla gerçekleşti. Toplantıda konuşan Elvan, denizcilik sektörde yapılan ve projelendirilmekte olan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı ve Antalya Milletvekili adayı Lütfi Elvan, üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye’nin denizci bir millet olarak anıldığını fakat 10 yıl öncesine kadar istenilen seviyeye ulaşılamadığını ifade etti.  Sektörün önündeki engellerin birer birer kaldırıldığını, Türk sahipli gemilerin yurt dışındaki limanlarda günlerce tutulduğu günlerin artık geride kaldığını ve Türk bayrağının beyaz listede yerini aldığını ifade eden Elvan, tersane sayılarının arttığını, gemi ve yat inşasında Türkiye’nin önemli yol katettiğini söyledi. Gemi ve yat inşasında yurt dışından alınan siparişlerde tersanelerin teminat sorunu yaşadığını belirten Elvan, bu konuda yapılan çalışmalar ile sorunun ortadan kaldırıldığını hatırlattı.

Koster filosu yenileme projesi

Denizcilik sektöründe yoğun olarak gündeme gelen Koster Filosunun Yenilenmesi Projesi’ne de değinen Lütfi Elvan; “Türk koster filosu özellikle Akdeniz’de son derece etkin. Yaşlı koster filomuzun yenilenmesi gerekiyor. Özellikle 25 yaş üstü koster gemilerimizin mutlaka yenilenmesi gerekiyordu. Yapmış olduğumuz çalışmalarda öncelikli olarak çözülmesi gereken konuların başında koster filomuzun yenilenmesi geliyordu.  Mecliste bu konuyla ilgili kısa sürede bir düzenleme yaptık. Bu düzenleme ile yaşlı olan koster filomuzu gençleştirecek, yenileyecek bir sistem getirdik. Nedir bu sistem? Bu söz konusu kosterlerimizi hurda olarak satın alacağız, biz parasını ödeyeceğiz ve yine Kredi Garanti Fonu’ndan da bir kredi destek mekanizması sağlayacağız. Bu şekilde armatörümüz gemisini yenileme imkanı bulacak.” dedi.

“Denizcilikte alınacak önemli mesafemiz var”

Denizcilik sektöründe önemli bir mesafe katedilmesine rağmen daha alınacak çok yol olduğunu söyleyen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı Lütfi Elvan, “Bizim denizcilik sektöründe katetmemiz gereken önemli bir mesafe var. Hala başlangıç noktasındayız. Çok ilerlemiş değiliz. Evet önemli bir mesafe aldık ama bu ülkemiz için, denizci bir millet için yeterli değil. Önümüzdeki dönemde atacağımız yeni adımlar olacak” şeklinde konuştu.

Antalya’nın yat bağlama kapasitesi artacak

Türkiye’nin Akdeniz kıyısının çok büyük bir bölümünün Antalya sınırları içerisinde olduğuna işaret eden Lütfi Elvan, Antalya’nın yat bağlama kapasitesinin artırılması konusunda çalışmalar yapılacağının müjdesini verdi. Antalya ve Anamur birlikte hesaplandığında toplam Akdeniz kıyı şeridinin 800 kilometrenin üzerine çıktığını ifade eden Elvan; “İşte biraz önce gördünüz aşağı yukarı Akdeniz’in yüzde 40’ının Antalya sınırları içinde olduğunu düşündüğünüzde hele Anamur’uda işin içine kattığınızda 800 km’nin üstünde bir mesafeden söz ediyoruz. Ama yat bağlama kapasitesine bakıldığında 2 bin 750. Dünyada Antalya benzeri kentlere baktığımızda bu rakamın çok daha yukarılarda olduğunu görüyoruz. Ülkemizde aşağı yukarı 17 bin, 17 bin 500 civarında yat bağlama kapasitemiz var. Ama bizim hedefimiz 70 bin yat bağlama kapasitesine ulaşmak. Antalya’mızın yat bağlama kapasitesi önümüzdeki süreçte artırılacak. Yeni yat limanlarımız, yeni çekek yerlerimiz olacak.” dedi.

Antalya limanının genişletilmesi konusunda liman işletmesini üstlenen şirket ile işletme sözleşmesinin sona ermesinin ardından limanın genişletilmesi çalışmalarına ivedilik ile başlanacağını söyleyen Elvan, Antalya’nın ikinci bir kruvaziyer limanına ihtiyacı olduğunu ve bu konuda da çalışmaların devam ettiğini söyledi. 

Antalya denizcilikte öncü olacak

Antalya’nın denizcilik alanında öncü olan illerden olacağını ifade eden Elvan şöyle konuştu;

Antalya denizcilikte önde olan ve öncü olan illerden biri olacak. Bunun da sözünü veriyorum. Antalya’mız bunun için gerekli olan her türlü potansiyele sahip. Alt yapıysa alt yapı, turizm ise turizm, coğrafi konumu ve 60400 kilometrelik kıyı şeridine sahip. Her türlü imkana sahibiz. Yapılması uygun olan çalışmaların hepsini tek tek gerçekleştireceğiz. 

Lütfi Elvan yaptığı konuşmanın ardından sektör temsilcilerinin sorularını cevapladı. Denizcilik sektöründe farklı faaliyet kollarından katılımcıların sorularını tek tek cevaplayan Elvan, yapılacak çalışmaların da yakından takipçisi olacağını ifade etti. Toplantının sonunda Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı Lütfi Elvan’a IMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu ve IMEAK Deniz Ticaret Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir İnanç Kendiroğlu tarafından günün anısına plaket takdim edildi.

foto_elvan.jpg

İSTANBUL HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim