• BIST 9049.03
  • Altın 2292.207
  • Dolar 32.314
  • Euro 35.1085
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Maliyeden 'Varlık Barışı' için kampanya atağı

Maliyeden 'Varlık Barışı' için kampanya atağı
Maliye Bakanı Ağbal, "Varlık Barışı Kanunu'na açıklık getirmek, yatırımcıların zihninde oluşan birçok soruya cevap vermek amacıyla tebliğ düzenlemesi yaptık. Bunun akabinde başvuruların daha da artacağını düşünüyoruz." dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yaptığı açıklamada, vatandaşların yurt dışında bulunan varlıklarının ülkeye getirilmesini sağlamak amacıyla Varlık Barışı ile ilgili kanun çıkardıklarını ve buna ilişkin tebliğ düzenlemesi yaptıklarını hatırlattı.

Birçok ülkenin de yabancı ülkelerde bulunan varlıkları ülkelerine çekmek için Türkiye'dekine benzer düzenlemeler yaptığını anlatan Ağbal, önce bu konuya ilgi duyacak kesimlerle diyaloğa geçerek işe başladıklarını söyledi.

Bu kapsamda birkaç hafta önce finans sektörüyle, bankacılarla bir araya geldiklerini dile getiren Ağbal, kanunun uygulanması bakımından sektördeki bilgileri, değerlendirmeleri istişare ettiklerini, düzenlemenin vatandaş tarafından daha rahat uygulanması için neler yapılması gerektiğini ele aldıklarını ifade etti.

Kanuna açıklık getirmek amacıyla daha detaylı bir tebliğ hazırladıklarını dile getiren Ağbal, şöyle konuştu:

"Buradaki temel mesaj şu, vatandaşlarımız bu varlıklarını, yani paralarını, dövizlerini, hisse senetlerini, tahvillerini, menkul kıymetlerini, altınlarını gönül rahatlığıyla ülkelerine getirsinler. Bankalar, aracı kurumlar kendilerine kolaylık gösterecek, kendilerine yardımcı olacak. 'Ben müracaat ettiğimde benden belge, bir takım dokümanlar isterler mi diye endişe duymasınlar. Yine yatırımcıların talebi üzerine çok basit bir form geliştirdik. Vatandaşımız o formu kendi dolduracak, bankaya müracaat edecek. Yurt dışındaki hesabını Türkiye'ye transfer edebilir veya gümrükten fiziken geçirip bankaya getirebilir. O formla beraber parasını yatıracak. Parası yatınca, banka ona bir dekont verecek. Başka hiçbir şey yapmasına gerek yok. Vergi dairelerine gelmesine gerek yok, hiçbir vergi ödemesi de gerekmiyor."

'Ülkeler bilgi paylaşımına gitmeden varlığınızı Türkiye'ye getirin'

Ağbal, ülkenin kaynak ihtiyacını bu şekilde karşılamak istediklerini vurgulayarak, 2018'e giden süreçte artık ülkelerin birbirleriyle bilgi paylaşacağına dikkati çekti.

Bu anlamda Türk vatandaşlarını koruduklarını ifade eden Ağbal, "Çünkü vatandaşlarımız bu varlıklarını yurt dışında tutacak olurlarsa, o takdirde bilgi paylaşımına başladığımız andan itibaren her ülke diğer ülkenin bilgilerine sahip olacak. Vatandaşlarımıza diyoruz ki 'Gelin bu bilgiler bizle paylaşılmadan siz kendiniz gönüllü olarak bize bildirimde bulunun, varlıklarınızı Türkiye'ye getirin. Getirdiğiniz zaman da istediğiniz gibi tasarruf edin. İster bankaya yatırın, ister şirket kurun.' Bunlara da karışmıyoruz." diye konuştu.

'Yoğun şekilde kampanya yürüteceğiz'

Tebliğ düzenlemesinden sonra yoğun temaslarının ve çalışmalarının olacağını bildiren Ağbal, Maliye Bakanlığı olarak Varlık Barışı Kanunu'ndan yararlanabilecek vatandaşlara yönelik yurt içinde ve yurt dışında bir takım kampanyalar, görüşmeler yapacaklarını, tebliği, kanunu anlatacaklarını kaydetti.

Bu ay içinde yoğun şekilde Varlık Barışı ile ilgili bir kampanya yürüteceklerini anlatan Ağbal, "Ben inanıyorum ki vatandaşlarımız buna da büyük ilgi gösterecekler." dedi.

'Başvurular 31 Aralık'a kadar devam edecek'

Tebliğ düzenlemesinin yatırımcıların zihninde oluşan birçok soruya cevap vereceğini dile getiren Ağbal, bunun akabinde başvuruların daha da artacağını düşündüğünü söyledi.

Ağbal, "Benim gördüğüm şöyle bir şey var, kampanya yaparsanız, vatandaşa giderseniz, vatandaşı bilgilendirirseniz, vatandaş buna itibar ediyor. Yeniden Yapılandırma Kanunu'nun bana göre başarısının arkasında yatan temel etken buydu. Aynı kampanya anlayışını Varlık Barışı'nda da sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

Süre uzatımına gidilip gidilmeyeceğinin sorulması üzerine, Varlık Barışı başvurularının 31 Aralık 2016'ya kadar devam ettiğine dikkati çeken Ağbal, "Burada Bakanlar Kurulunun bu süreyi 6 ay uzatma imkanı var. Ama şu andaki birinci önceliğimiz yoğun bir şekilde aralık ayını bir kampanya olarak kullanmak. Aralık sonuna geldiğimiz zaman değerlendirmeyi yaparız. O değerlendirmeler çerçevesinde eğer gerekirse de uzatırız. Ama şu an o değerlendirme için erken." dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim