• BIST 8728.76
  • Altın 2241.165
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1608
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C

Mehmet Şimşek: EBRD kaynağının 5'te biri Türkiye'ye kullandırılıyor

Mehmet Şimşek: EBRD kaynağının 5'te biri Türkiye'ye kullandırılıyor
Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Şu anda EBRD yıllık kaynağının yüzde 18'ini Türkiye'de kullanıyor, bu ciddi bir rakam. Neredeyse kaynakların 5'te biri Türkiye'ye kullandırılıyor." dedi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Şu anda Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) yıllık kaynağının yüzde 18'ini Türkiye'de kullanıyor, bu ciddi bir rakam. Neredeyse kaynakların 5'te biri Türkiye'ye kullandırılıyor." dedi.

Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen EBRD nezdinde kurulacak "Donör Fonu"na ilişkin işbirliği anlaşması imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye ile EBRD arasında ilişkilerin bir üst seviyeye çıkartıldığını ve bu anlaşmanın Türkiye tarihinde bir ilk olduğunu söyledi.

EBRD'nin Avrupa'dan Orta Asya'ya ve Akdeniz'e çok geniş alanda faaliyet gösterdiğini belirten Şimşek, Türkiye'nin son üç yıldır kaynak kullanımında birinci sırada yer aldığını ifade etti.

Bunun EBRD'nin Türkiye'ye olan güvenini gösterme adına çok önemli olduğuna dikkati çeken Şimşek, şöyle devam etti:

"Bu aynı zamanda Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ve hükümetlerimizin sağladığı istikrarı, yaptığı yapısal reformları ve ortaya koyduğu performansı da yansıtıyor. Önümüzdeki dönemde bu güçlü ikili ilişkinin devam edeceğine inanıyorum. Şu anda EBRD, yıllık kaynağının yüzde 18'ini Türkiye'de kullanıyor, bu ciddi bir rakam. Neredeyse kaynakların 5'te biri Türkiye'ye kullandırılıyor. Yenilenebilir enerji, hastane, altyapı projeleri başta olmak üzere özel sektörün rekabetini artıracak projeler, kadınların iş gücüne katılımını destekleyen projeler gibi pek çok alanda bu kaynaklar verimli şekilde kullanılıyor.

Geçen birkaç yıl Türkiye iç ve dış şoklarla karşı karşıya geldi. Birçok uluslararası bankanın kafasında soru işareti oluşurken, Başkan Suma Chakrabarti liderliğindeki EBRD, Türkiye'ye olan güvenini devam ettirdi. Zaman zaman bize bütün itirazlara rağmen 'Türkiye'ye olan güvenim tamdır. Türkiye bu zorlukları aşacak' dedi. Türkiye, gerçekten de bu anlamda bize güvenenleri hayal kırıklığına uğratmadı."

Şimşek, hain darbe girişimine rağmen Türkiye ekonomisinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım liderliğinde, hükümetin doğru politikalar geliştirmesiyle çok güçlü toparlanma dönemine girdiğini vurguladı.

Ekonomideki bu sürecin devam edeceğini ve Türkiye ekonomisinin başarı hikayesi yazdığını aktaran Şimşek, "Türkiye tek başına küresel krizden bu yana 8,4 milyon vatandaşına iş imkanı sağladı. Avrupa'daki 28 ülke aynı dönemde 4,6 milyon kişiye iş imkanı sağlayabildi. Çin ve Hindistan hariç Türkiye'nin performansı gerçekten güçlü." ifadelerini kullandı.

"EBRD üçüncü ülkelerde iş alemimize kaynak kullandırılacak"

Başbakan Yardımcısı Şimşek, EBRD'nin burada olmasının ve güçlü kaynak kullanımı yapmasının aslında Türkiye'nin ekonomisine çok güvendiğinin bir göstergesi olduğunu söyledi.

İlk kez gerçekleşen bu anlaşmanın EBRD ile yapılmasının bazı nedenleri olduğunu anlatan Şimşek, "Çünkü EBRD, sadece kar güdüsü ile hareket eden çok taraflı bir banka değil. EBRD'yi gittiği ülkelere teknik destek verdiği ve ekonomilerin gelişmesinde hassasiyet güttüğü için seçtik. EBRD alanını genişletiyor. Bizim iş alemimiz de dünyada son derece aktif. Önümüzdeki dönemde EBRD büyürken, bizim iş aleminin özellikle Afrika ve Orta Asya'ya yönelik açılımında da EBRD üçüncü ülkelerde kaynak kullandırıp destek olacaktır. İşbirliğimizin bu anlamda ülke sınırları dışında bir anlamı var." değerlendirmesinde yaptı.

Şimşek, Türkiye'nin Avrupa ile reel bir yakınsama içinde olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Biz 2000'li yılların başında kişi başına milli gelirde AB'nin 3'te biri iken, geçen sene 3'te 2'sine ulaştık. İstikrarla, reformla ve doğru politikalarla önümüzdeki 15 yılda AB ile arayı tamamen kapatma fırsatı bulacağız. Türkiye genç nüfusuyla, altyapıyı ve beşeri sermayeyi önceleyerek, inovasyon ekosistemini ve kurumsal altyapısını da güçlendirerek yakın dönemde sağladığı büyümeyi önümüzdeki dönemde de devam ettirebilecek. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile kurumsal altyapıyı da güçlendireceğiz. Bütün zorluklara rağmen Türkiye güçlü büyüme ve istihdam oluşturma noktasında performansını gösterecektir."

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim