• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Meltem 3 projesinin ilk uçağı teslim edildi

Meltem 3 projesinin ilk uçağı teslim edildi
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın gözetleme ve karakol görevleri için Meltem 3 projesi çerçevesinde alacağı 8 uçaktan ilkinin tesliminin yapıldığı öğrenildi.
Meltem 1 projesi çerçevesinde daha önce alınan CASA tipi uçaklarda, skandal nitelikte gelişmeler yaşanmıştı. Meltem 2 projesinde de başarı sağlanamamıştı.
 
İspanya'dan alınan uçaklar düşmüştü
 
Meltem 1 Projesi çerçevesinde İspanya'dan CASA CN 235 tipi uçaklar alınmıştı. Proje, kapsamında alınan uçaklar Türk Silahlı Kuvvetleri'nin farklı birimleri tarafından kullanılmıştı. Proje, Hava Kuvvetleri Komutanlığı içinde tartışma yaratmıştı. Bu uçakların ard arda düşmesi skandal olarak nitelendirilmişti. 2001 yılında biri Malatya'da diğeri de Kayseri'de olmak üzere iki CASA uçağı düşmüştü. Malatya'da düşen uçakta Genelkurmay Özel Harekat Komutanlığı'nın personeli olan 34 bordo bereli komando şehit düşmüştü. CASA CN 235 uçaklarının alımını içeren Meltem-1 projesinin ardından bu uçakların Deniz Karakol Uçağı olarak modifiye edilmesini içeren Meltem-2 projesinden de bir sonuç alınamamıştı.
 
Yeni uçak İtalya'dan
 
Bu gelişmelerin ardından oluşturulan Meltem 3 Projesi çerçevesinde İtalya'dan karakol uçağı alımı yoluna gidildi. Meltem 3 Projesi çerçevesinde, 2005'te İtalyan Alenia Aeronautica S.p.A firması ile 10 adet ATR72-500 uçağı için anlaşma sağlandı. Ancak daha sonra alınacak uçak sayısı 8'e düşürüldü. Savunma alanında uzmanlığı ile tanınan C4defence'de, dün İtalyan Alenia Aermacchi firması Meltem III projesi çerçevesinde deniz Gözetleme görevlerinde kullanılacak ilk ATR-72 -600 uçağını Türk Deniz Kuvvetleri'ne teslim edildiği bilgisi yer aldı. Sekiz adet üretilecek ATR72’lerin ilki bu teslimatla gerçekleşti. Toplam iki uçak deniz gözetleme, geri kalan 6 uçak deniz karakol görevi görecek.
 
Deniz karakol uçaklarının su üstü devriye ve su altı hedeflerini yani denizaltıları vurma özelliklerine sahip olduğu belirtildi. Teslim edilen ilk uçakta ise yeni tip radyo, dost düşman tanıma (IFF) yeni tektik harekât masaları ve ekip için iletişim ekipmanlarının yer aldığı ifade edildi.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim