• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Merkez Bankası'ndan faiz kararı

Merkez Bankası'ndan faiz kararı
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz oranını sabit tutma kararı aldı!

Merkez Bankası'ndan faiz kararı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz oranını sabit tutma kararı aldı!

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bugün gerçekleştirdiği Haziran ayı toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 5.75'te, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 5'te sabit tuttu.
 
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, gecelik faiz oranlarını borçlanmada yüzde 5 düzeyinde, borç vermede ise yüzde 11,5'te sabit tuttu.
 
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Başkan Erdem Başçı başkanlığında toplandı.
 
Bankadan toplantıya ilişkin yapılan açıklamada, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 5,75 düzeyinde sabit tutulduğu ifade edildi.
 
Gecelik faiz oranlarının borçlanmada yüzde 5'te, borç vermede 11,5'te, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranının da yüzde 11'de sabit tutulduğu bildirildi.
 
Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranının yüzde 0 düzeyinde, borç verme faiz oranının da yüzde 14,5'te sabit tutulduğu kaydedildi.
 
Açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin, iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyit ettiği belirtildi.
 
Yılın ilk çeyreğinde tüketim talebinde belirgin bir yavaşlama gözlenirken öncü verilerin ikinci çeyrek için ılımlı bir toparlanmaya işaret ettiği bildirildi.
 
Küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya rağmen ihracatın artış eğilimini koruduğu, bu doğrultuda, cari işlemler açığının kademeli olarak azalmaya devam edeceğinin öngörüldüğü kaydedildi.
 
Enerji ve işlenmemiş gıda fiyatlarının Nisan Enflasyon Raporundaki varsayımlara kıyasla daha olumlu seyretmesinin enflasyon görünümünü iyileştirdiği kaydedilirken, bu doğrultuda, enflasyonun bir süre daha hedefin üzerinde seyredecek olmasının fiyatlama davranışlarına dair temkinli bir duruş gerektirdiğine vurgu yapıldı. Dolayısıyla, gerekli görülen günlerde nisan ve mayıs Kurul kararlarında ifade edilen ek parasal sıkılaştırmaya gidilebilecektir.
 
Kurul, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin sürmesi nedeniyle para politikasında esnekliğin korunmasının uygun olacağını belirtirken, alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkilerin dikkatle takip edileceğini, Türk Lirası fonlama miktarının gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacağını kaydetti.

Zorunlu karşılık
 
Ayrıca Kurul'un, finansal istikrarı desteklemek amacıyla, Türk Lirası yükümlülükler için tutulması gereken zorunlu karşılıkların döviz ve altın cinsinden tesis imkanına dair getirilen esnekliğin bir miktar daha artırılmasını uygun bulduğu belirtildi. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu açıklamasında ''Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır'' denildi.
 
MB, TL zorunlu karşılıkların döviz ve altın cinsinden tutulabilmesine ilişkin üst sınırı yükseltti
 
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından yaptığı basın duyurusunda zorunlu karşılıkların döviz ve altın cinsinden tesis imkanına dair getirilen esnekliğin bir miktar daha artırılmasının uygun bulunduğunu bildirdi.
 
TCMB'den yapılan duyuruda şu açıklamalara yer verildi:
 
''TL zorunlu karşılıkların döviz ve altın cinsinden tutulabilmesine ilişkin üst sınırlarda 29 Mayıs 2012 tarihinde Bankamızca alınan kararlar doğrultusunda, Türk Lirası zorunlu karşılıkların Türk Lirası veya döviz cinsinden tesis edilmesindeki maliyet farkının azaltılması ve bankaların yeni imkanı likidite gereksinimleri doğrultusunda serbestçe kullanabilmeleri amacıyla, Türk Lirası yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların döviz olarak tutulabilecek kısmına ilişkin üst sınır yüzde 45'e yükseltilirken Türk Lirası zorunlu karşılık yükümlülüklerinin ilk yüzde 40'lık dilimine denk gelen tutarın önceden olduğu gibi ''1'', yüzde 5'lik ikinci dilimine denk gelen tutarın ''1,4'' katsayısıyla çarpılmak suretiyle bulunan toplam tutar üzerinden ABD Doları ve/veya avro döviz cinslerinden tesis edilmesi imkanı sağlanmıştı. Bankalar bu imkandan büyük ölçüde ve istikrarlı olarak yararlanmakta olup, kullanım oranı sektör genelinde yüzde 97 civarında gerçekleşmiştir. Söz konusu imkanın üst sınırının yüzde 50'ye yükseltilmesi kararlaştırılmıştır. Yüzde 5'lik ilave (üçüncü) dilime denk gelen tutar '1,7' katsayısıyla çarpılmak suretiyle bulunan toplam tutar üzerinden ABD Doları ve/veya avro döviz cinslerinden tesis edilebilecektir.

Mevcut imkan dahilinde Türk Lirası zorunlu karşılıklar için 14,3 milyar dolar tutulmakta olup, sağlanan ek imkanın aynı oranda kullanılması halinde, Bankamız rezervlerinde yaklaşık 2,7 milyar dolar artış olacak, piyasaya ise 2,8 milyar lira likidite sağlanacaktır. Bu uygulama 22 Haziran 2012 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve tesis dönemi 6 Temmuz 2012 tarihinde başlayacaktır.
 
Diğer taraftan, Bankamız altın rezervlerinin güçlendirilmesi ve bankacılık sisteminin maliyet ve likidite kanallarının olumlu etkilenmesi amacıyla hali hazırda yüzde 20 olan ve kullanım oranı sektör genelinde yüzde 92 olan Türk lirası zorunlu karşılıkların altın olarak tesis edilebilmesine ilişkin üst sınır yüzde 25;e yükseltilirken, ilk yüzde 20'lik dilime denk gelen tutar önceden olduğu gibi '1', yüzde 5'lik ikinci dilime denk gelen tutar ise '1,5' katsayısıyla çarpılmak suretiyle bulunan toplam tutar üzerinden altın olarak tesis edilebilecektir.

Mevcut imkan dahilinde Türk Lirası zorunlu karşılıklar için 10,4 milyar lira değerinde 112 ton altın tutulmakta olup, sağlanan ek imkanın aynı oranda kullanılması halinde, Bankamız rezervlerinde yaklaşık 2,2 milyar dolar artış olacak, piyasaya ise 2,8 milyar lira likidite sağlanacaktır. Bu uygulama 6 Temmuz 2012 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve tesis dönemi 20 Temmuz 2012 tarihinde başlayacaktır.''
 
Merkez Bankası, miktar ihalesi açılacak günlerde fonlama tutarının 1 ile 5 milyar TL arasında olmasını kararlaştırdı
 
Merkez Bankası, bir sonraki Para Politikası Kurulu'nun yapılacağı 19 Temmuz'a kadar miktar ihalesi açılacak günlerde fonlama tutarının 1 milyar TL ile 5 milyar TL arasında olmasını kararlaştırdı.
 
Merkez Bankası'ndan açık piyasa işlemlerine ilişkin yapılan duyuruda, TL likidite öngörüleri çerçevesinde Para Politikası Kurulu'nun bugünkü toplantısında alınan karar uyarınca, bir sonraki Kurul toplantısının yapılacağı 19 Temmuz 2012 tarihine kadar miktar ihalesi açılacak günlerde fonlama tutarının 1 milyar TL ile 5 milyar TL arasında olmasının kararlaştırıldığı bildirildi.
 
Duyuruda, ayrıca 22 Haziran–19 Temmuz 2012 döneminde açılacak bir ay vadeli repo ihale miktarına ilişkin üst sınırın her bir ihale için 5 milyar TL olarak belirlendiği, likidite koşullarında öngörüler dışında önemli bir değişiklik gözlendiği durumlarda planlanan limitlerin dışında fonlama yapılabildiği kaydedildi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim