• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Milli trenin vagonları TÜVASAŞ'a emanet

Milli trenin vagonları TÜVASAŞ'a emanet
Milli tren kapsamında elektrikli tren setleri (EMU), TÜVASAŞ tarafında üretilecek. 2018 yılında raylarda olması planlanan milli tren vagonları tamamen TÜVASAŞ`ta üretilecek.

Sakarya ekonomisinin temel taşlarından Türkiye Vagon Sanayi A.Ş ( TÜVASAŞ),’Milli tren EMU’ projesine devam ediyor. Milli tren kapsamında TÜVASAŞ tarafından imal edilmesi planlanan Elektrikli Tren Setlerinin (EMU) 2018 yılında raylarda olması planlanıyor. Yüzde 60’ı yerli olması planlana vagonlar, bojiler dahil tamamen TÜVASAŞ tarafından üretilecek.

Tamamen TÜVASAŞ’ta Üretilecek

Türkiye’nin en büyük ilk 100 kurumu arasında yer alan ve Sakarya ekonomisinin dışında ülke ekonomisine de büyük katkıları bulunan TÜVASAŞ, bir ilke daha imza atmaya hazırlanıyor. Milli tren kapsamında Elektrikli tren Setleri (EMU), TÜVASAŞ tarafında üretilecek.2018 yılında raylarda olması planlanan milli tren vagonları tamamen TÜVASAŞ’ta üretilecek.

Görsel Tasarım Tamam

Projenin görsel tasarım çalışmaları tamamlandı. Görsel tasarım çalışmalarının ardından mühendislik proje geliştirme çalışmaları ise devam ediyor.

TÜVASAŞ’a Yeni Tesis Kuruluyor

Söz konusu projenin en büyük özelliği ise alüminyum gövdeye sahip olması. Türkiye’nin ve Sakarya’nın adını dünyaya duyuracak proje kapsamında TÜVASAŞ bünyesinde alüminyum gövde üretim tesisi kurulacak. Bu tesis, demiryolu araçları üretim sanayi için Türkiye’ de bir ilk olacak. TÜVASAŞ, kaynak otomasyonu ve büyük ebatlarda işleme merkezi ile son teknoloji üretim yeteneklerine sahip olmuş olacak.

Avrupa Standartlarında

Projenin TS (Karşılıklı İşletilebilirlik Teknik Şartnamesi) belgesine sahip bir proje olması, Avrupa Standartlarında da kabul görmesini sağlayacak. TSI belgesi ayrıca, tren setlerinde yüksek güvenlik ve konfor standartlarını da beraberinde getiriyor.

Mükemmel Konfor

Üretilecek olan tren dizilerinde, vakumlu tuvalet sistemleri, elektronik yolcu bilgilendirme sistemleri, büfe ve yiyecek içecek otomatı, engelli yolcular için ayrılmış bölmeler, internete ulaşım imkanı, ergonomik koltuklar, otomatik kapı sistemleri gibi yolcu konforunu artıran sistemler bulunacak.

Gözler Sakarya’da Olacak

Türkiye’nin hızlı tren atılımının ardından, yerli tren projelerinin de gerçekleşmesi ile gözler Türkiye’nin ve Sakarya’nın üzerine çevrilecek. Daha önce de başarılı projelere imza atan TÜVASAŞ, deneyimli ve birikimli kadrosu ile bir milli gurura daha imza atmaya hazırlanıyor.

MİLLİ TREN İLE İLGİLİ SATIR BAŞLIKLARI:

Görsel tasarım çalışmaları tamamlandı. Detay mühendislik proje çalışmaları ile ilgili sözleşme imzalandı. Detay mühendislik proje çalışmaları TÜVASAŞ tarafından yönetilecek, TÜVASAŞ tarafından imal edilecek. Elektrikli Tren Setlerinin (EMU) 2018 yılında raylarda olması bekleniyor. Tren setlerinin maksimum hızı 160 km/h olacak. Proje geliştirme sürecinde Üniversiteler, TÜBİTAK, ASELSAN gibi milli unsurların imkanları da kullanılacak ama Projenin lideri TÜVASAŞ olacak. Vagonlar TÜVASAŞ tarafından üretilecek.

Söz konusu projenin en belirgin özelliği alüminyum gövdeye sahip olması. Bunun için TÜVASAŞ bünyesinde alüminyum vagon üretim tesisleri kurulacak. Bu proje kapsamında kurulacak olan yeni tesisler modern kaynak teknolojilerini de içine alacak .

Proje kapsamında her biri 4 araçtan oluşan 11 tren dizi, toplamda ise 444 araç üretilmesi planlanıyor. Yerlilik oranı yüzde 60 olarak öngörülen proje, bojiler dahil tamamen TÜVASAŞ tarafından üretilecek.

TÜVASAŞ’A DAİR SATIR BAŞLARI:

-1951 yılında, “Adapazarı Vagon Atölyesi” adıyla vagon tamir atölyesi olarak faaliyete geçen TÜVASAŞ, 1964 yılından itibaren vagon üretimine başladı.

-Unvanı ve statüsü 1975 yılında “Adapazarı Vagon Sanayi Müessesesi” olarak değişen şirket 28.03.1986 tarih ve 86/10527 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla da TCDD Genel Müdürlüğü’nün bağlı ortaklığı statüsünde “Türkiye Vagon Sanayi Anonim Şirketi (TÜVASAŞ)” unvanını aldı.

– TÜVASAŞ fabrikasında TVS 2000 serisi Lüks Pulman, Kompartımanlı, Konferans, Kuşetli, Yemekli, Yataklı, Salon Vagon, Jeneratör Vagon ve Dizel Tren Set üretimi ve çeşitli modellerde vagon modernizasyonu yapılıyor.

– TÜVASAŞ ilk ihracatını 1971 yılında yapılan çalışmalar neticesinde Pakistan ve Bangladeş’e toplam 77 adet vagon ihraç ederek gerçekleştirdi.

-1962 yılında ilk vagonunu üreten fabrika 1975 yılında uluslar arası standartlarda RIC tipi yolcu vagonu üretti. 1990’lı yıllarda üretilen projeler olgunlaştırıldı ve tasarımı TÜVASAŞ’a ait Ray Otobüsleri, RIC-Z tipi yeni lüks vagon ve TVS 2000 klimalı lüks vagon projeleri tamamlandı.

-1976 yılında Alstom firmasının lisansıyla TCDD için 75 adet elektrikli banliyö dizisi 2001 yılında da SIEMENS ile yapılan işbirliği çerçevesinde Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne 38 adet Hafif Raylı Taşıt filosunun montaj ve işletmeye alma çalışmaları yaptı.

-2003-2009 döneminde katma değeri yüksek, bilgi ve teknoloji yoğun yarı mamul ve ekipmanlar yerlileştirilerek %90 yerlilik oranıyla yolcu vagonu üretilmeye başlandı. 2008 yılında, tüm işletme faaliyetlerini bilgisayar ortamında izlemeyi ve kontrolü sağlayan kurumsal kaynak planlaması (ERP) uygulamasına geçildi.

-2007 yılında Kamu Kurumları Araştırma Projeleri destekleme programı kapsamında, TÜBİTAK tarafından kabul edilen “Yolcu Vagonlarının Statik ve Dinamik Yükler Altında İncelenmesi” konulu proje, yolcu vagonlarının bilgisayar ortamında gerilme analizi, yüksek hızda çarpışma ve yol şartlarında konfor testleri raporlama işlemlerini mümkün kılmıştır. 2009 yılından itibaren statik test stantı ile ürünler üzerinde test yapılmaktadır.

-2008 ve 2009 yıllarında, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Taksim–Yenikapı arasında işleteceği 84 adet (28 set) metro aracı ile TCDD’nin 75 adet (25 set) elektrikli tren seti (banliyö) araçlarının Güney Kore Hyundai/Rotem firması ile ortak üretim çerçevesinde imalatı yapıldı.

-2010 yılında Avrupa demiryollarında kullanılacak çok gerilimli enerji besleme ünitesi (UIC gerilimli konvertör) imal edilerek, yol şartlarında denemeleri yapılmıştır. Sakarya Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi ve TÜVASAŞ işbirliği ile raylı taşıtların klima sistemlerinin test edileceği “Klimatik Test Tüneli” yapımı başlatılmış ve bu uygulama TÜBİTAK’a sunuldu.

-2012 yılında EUROTEM ile ortak olarak 49 adet Marmaray aracının üretimini gerçekleştirdik. TCDD için 2010 yılında üretimine başlanan 84 adet (24 set) Dizel Tren Set (DMU) araçlardan 21 adet set teslimatı yapıldı, 4 adet setin teslimatı da 2013 yılı sonunda gerçekleşti.

-Milli tren kapsamında TÜVASAŞ tarafından imal edilmesi planlanan Elektrikli Tren Setlerinin (EMU) 2018 yılında raylarda olması planlanıyor. Yüzde 60’ı yerli olması planlana vagonlar, bojiler dahil tamamen TÜVASAŞ tarafından üretilecek.

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim