• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

MTSO yatırımlarla geleceğe güvenle bakıyor

MTSO yatırımlarla geleceğe güvenle bakıyor
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, kentin doğru yolda olduğunu ve doğru bir yol haritası hazırlayarak, hiç taviz vermeden bu yoldan emin adımlarla ilerlediğini söyledi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, kentin doğru yolda olduğunu ve doğru bir yol haritası hazırlayarak, hiç taviz vermeden bu yoldan emin adımlarla ilerlediğini söyledi. İş dünyası olarak sanal şeylere göre değil, somut verilere göre hareket ettiklerini vurgulayan Aşut, Mersin'de güzel şeyler olduğunu vurguladı.

Kentin, ekim ayında olduğu gibi önümüzdeki aylarda da yoğun bir gündemi olduğuna dikkat çeken Aşut, ardı ardına gerçekleştirilen; 'Lojistik ve Transport Fuarı' ile 'Mobilya Evlilik ve Çeyizlik Fuarı'nın ardından kentin tanımı açısından oldukça önemli olduğunu düşündükleri; 'Dünya Offshore Şampiyonası'nın finalinin kentte düzenleniyor olmasının kentin Türkiye gündemine taşınabilmesi adına önemli bir fırsat olarak öne çıktığını kaydetti.

"KRİZ DÖNEMİNDE HİÇBİR PROJE VEYA FUARIMIZA ARA VERMEDİK"

Aşut, 2008 yılının ortasında başlayan ve 2009 yılı sonuna kadar devam eden ve hala negatif etkilerinin atlatılmaya çalışıldığı küresel kriz nedeniyle Türkiye'de ve dünyada birçok etkinlik ve fuarların, katılım olmaması nedeniyle iptal edilirken, Mersin'de hiçbir proje veya fuara ara vermediklerini hatırlattı. Kriz süresince doğal olarak fuarlara katılımda belirli düşüşler yaşanabileceğini ancak marka olmuş kentlerin dahi fuarlarını gerçekleştiremezken, Mersin'in bu alandaki istikrarını bir başarısızlık olarak yorumlanmasınınsa insafsızlık olduğunu savunan Aşut, dünyanın her yerinde fuarların amacı ve başarı kriterlerinin belli olduğunu dile getirdi.

"İŞ DÜNYASI OLARAK 'TEK YUMRUK' OLABİLMEK İÇİN HER ŞEYİ YAPTIK"

Şerafettin Aşut, "Bir fuarın başarısı gelen bakan ya da milletvekili sayısıyla ölçülüyorsa veya açılışı ünlü biriyle yapılarak ses getirilmesi tek başarı kriteriyse; Mersin fuarlarının bunları yapanlardan daha başarılı olduğunu iddia ediyorum. Mersin, krize girişimcisiyle, iş dünyasıyla direnmiş ve üretmeye, yeni pazarlar bulmaya ihraç etmeye devam etmiştir. Ekonomik göstergelerimizdeki düşüşler, Türkiye ortalamasının oldukça altında gerçekleşmiştir. Kapı kapı, ülke ülke gezdik. Başka şehirlere gidip Mersin'i anlattık. Durmak gibi bir lüksümüz yoktu. Bu bilinç ve inançla Mersin iş dünyası olarak 'tek yumruk' olabilme adına MTSO olarak her şeyi yaptık" dedi.

"İŞ DÜNYASI OLARAK SANAL ŞEYLERE GÖRE HAREKET ETMEYİZ"

Bugün gelinen noktada ekonomik göstergelerin aynı zamanda da yükselişin başladığının da bir göstergesi olduğunu savunan Aşut, bu durumun yansımalarınıysa Mersin piyasası olarak hissedeceklerini dile getirdi. İş dünyası olarak sanal şeylere göre değil, somut göstergelere göre hareket ettiklerinin altını çizen Aşut, havaya bakarak değil, meteoroloji verilerine göre havayı izlediklerini dile getirdi. Bazı çevrelerin Mersin ekonomisiyle ilgili çeşitli yorumlarda bulunduğuna işaret eden Aşut, kişisel fikirlere, siyasi görüşlere veya kurumlarla günübirlik ilişkilere göre yapılan söz konusu subjektif yorumların takdiriniyse Mersin kamuoyuna bıraktıklarını, kendilerininse bilimsel sonuçlara, ekonomik gösterge ve rakamlara göre konuştuklarını kaydetti.

"BANKALAR ARTIK KREDİ MUSLUKLARINI AÇMAYA BAŞLADI"

İthalatın artmasının biryandan kötü bir şey olmasına rağmen, bu durumun piyasaların canlandığı ve yatırımların da arttığını gösterdiğini savunan Aşut, "Bir şeyi alacak gücü olmayan bir piyasa neden ithalat yapsın? Zaten krizde ithalatın düşmesinin nedeni de bu değil miydi? Öte yandan, liman yük trafiği artıyor. Organize Sanayi Bölgesi'nin enerji tüketimi artıyor yani OSB üretiyor. İhracatını krizde bile koruyabilen Mersin'in ihracatı artıyor. Kurulan şirket sayısı artıyor. Girişimcideki bu iştah bankaları tetikliyor. Bankalar kredi musluklarını açtı. Özellikle MTSO olarak nedeniyse tüm banka yetkilileriyle kredi kriterlerini yumuşatmaları gerektiği baskısını her zaman yaptık ve bunun sonuçlarını da aldık" diye konuştu.

"YATIRIMLAR DOLAYLI OLARAK 4 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK"

Ekim ayına damgasını vuran en önemli gelişmeninse; uluslararası çaptaki üç büyük firmanın, Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'ne (MTOSB) yatırım yapma kararı olduğuna işaret eden Aşut, doğrudan bin 200, dolaylı olarak da 4 bin kişinin istihdam ve yan sektörler oluşturacak olan bu firmaların yatırım girişimlerininse oldukça önemli olduğunu söyledi.

Aşut, firmaların Mersin'i; yükselen pazarlara yakınlığı, lojistik gücü ve nakliye masraflarının düşük olması, gelişen bir sanayisinin olması, OSB'sinin enerji ve altyapı sorunu olmamasını bir avantaj olarak gördükleri için tercih ettiğini dile getirdi. Toplam 283 milyon dolarlık yatırımın kısa sürede artacağının sözünü de yine firma temsilcilerinden aldıklarını ifade eden Aşut, sadece Türkiye'nin değil, dünyanın önemli marka ürünlerini üreten Hayat Kimya, Yıldız Entegre ve Tiryaki Argo-Gıda'nın, Mersin'in hedeflerini kendilerine çok cazip geldiğini belirttiklerini hatırlattı.

"MERSİN'DE GÜZEL ŞEYLER OLUYOR. BUNUN BİR PARÇASI OLALIM"

Aşut, açıklamasını da şöyle sürdürdü; "Mersin, doğru yoldadır. Mersin, doğru bir yol haritası hazırlamış ve taviz vermeden bu yolda ilerliyor. Yaşanan güzelliklerin arkasında Mersin girişimcisi var, Mersin'in çalışkan iş dünyası var, birlikte hareket etmeyi başaran kent dinamikleri var. Kendini değil, kentini düşünen insanlar var. Eleştiri olmadan ne bireysel, ne de kent olarak bir yere varabiliriz. Eleştiri, demokrasiyi özümsemektir. Her eleştiriden bir şeyler çıkarmaya çalışmak bir erdemdir. Ancak eleştireler de insaflı olmak ve birlik beraberliği korumaya çalışmak da bizlerin bir sorumluluğudur. Mersin'in, kişiler ve kurumlararası çatışmalara veya bu görüntüyü verecek açıklamalara tahammülü yok. Mersin'de güzel şeyler oluyor. Gelin hep birlikte bunun bir parçası olalım."

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim