• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Murat Ersoy: Doluluk oranı yüzde 20'lere düştü

Murat Ersoy: Doluluk oranı yüzde 20'lere düştü
Murat Ersoy; Türkiye'nin Irak Konsolosluğu'nun günde 200 vize verebildiğini, buna karşılık Irak'tan Türkiye'ye günde 2 bin kişilik uçuş gerçekleştiğini belirterek, uçaklardaki doluluk oranının yüzde 95'ten yüzde 20'lere gerilediğini söyledi.

Türkiye'nin 'vizesiz Avrupa' için ticaretinin yoğun olduğu ülkelere yeniden vize uygulamak zorunda kalması havacılık sektörünü olumsuz etkiledi. Atlasglobal Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy; Türkiye'nin Irak Konsolosluğu'nun günde 200 vize verebildiğini, buna karşılık Irak'tan Türkiye'ye günde 2 bin kişilik uçuş gerçekleştiğini belirterek, uçaklardaki doluluk oranının yüzde 95'ten yüzde 20'lere gerilediğini söyledi.

Atlasglobal Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, AB ile yapılan vize muafiyet anlaşması sonucunda ortaya çıkan birtakım problemleri anlattı. Özellikle Irak'taki konsolosluğun fiziki yetersizliği sebebiyle vize konusunda sıkıntılar yaşandığını vurgulayan Ersoy; çözüm için, daha önce 3 defa Türkiye'ye gelenlere, İngiltere, Shengen, ABD vizesi olanlara kolaylık sağlama ve Irak'ta vize için aracı kuruluşlara şube açtırma gibi önerilerde bulunduklarını, ancak meselenin çözülmediğini ifade etti.

VİZE, 500 DOLARA SOKAKTA

Irak'a vize uygulamasının duyuru yapıldıktan 5 gün sonra başlatılmasını eleştiren Murat Ersoy, şöyle konuştu: "Şu anda Türkiye vizesi Irak'ta 500 dolara aracılar üzerinden sokakta satılıyor. Suriye ve Libya'da da aynı şey yapılıyor. Türkiye'nin en çok ticaret yaptığı ülke Irak'tı. Haftada 14 bin koltuk olan bir noktaya bin vize verebiliyorsunuz. Şu an Irak vatandaşlarının vize almadan gidebildiği tek ülke Lübnan, kapıda vize aldığı ülke ise Ürdün. Irak ile 20 milyar dolar kayıtlı ticaret yapıyorduk. Bir o kadar da kayıtsız ticaret yapıyorduk. Bunun da önünü kapadık. Şu anda Irak vatandaşları ihtiyaçlarını mecburan Lübnan ve Ürdün üzerinden temin etmek zorunda kalıyor. Türkiye'nin ciddi ihracat kapısını Lübnan'a ve Ürdün'e hediye ettik. Pazarın hepsini elimizden alacaklar. Hazırlıksız vize uygulamasının bize yıllık maliyeti 20-30 milyar doları bulacak."

YUMURTALARI AYNI SEPETE KOYMAYACAĞIZ

Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı da olan Murat Ersoy, bu yıl verilen desteklere rağmen turizm sektöründe 10 milyar dolarlık bir kayıp beklediklerini dile getirdi. Hava yolu işletmelerine Kredi Garanti Fonu kefaletiyle kredi sağlanmasının olumlu olduğunu da ifade eden Ersoy, "Bu destek havacılık sektörünü ayakta tutacak" dedi. 

Yaşanan olumsuzluklar sebebiyle tur operatörlerinin yüzde 60'lık pazarının sıkıntıya girdiğini belirten Murat Ersoy, "Hepsi yeni tatil yerleri oluşturacaklar. Biz de yumurtaları aynı sepete koymayacağız. Alternatif pazarlar oluşturacağız. Bunun için Antalya, Bodrum gibi tatil yerlerini birçok yere tarifeli uçuşlar ile bağlamalıyız" şeklinde konuştu.

TARİFELİ UÇUŞU TURİZM PAZARI OLUŞTURUYOR

"Biz Türkiye olarak alternatif destinasyonlar yaratarak turizm sektörünü bu sıkıntıdan kurtarabiliriz. Bu açıdan tarifeli uçuşlar önem taşıyor. Hükümetler charter uçuş izinlerini iptal edebilir, ancak tarifeli uçuşlar iptal edilemez. Uçuşlar devam ettiği sürece de mutlaka o bölgede bir turizm pazarı oluşuyor. Ancak tarifeli sefer düzenleyen havayolu şirketleri risk alıyordu. Devlet bu konuda hızlı bir adım atarak tarifeli uçuşlara destek verdi. 2 yıl ödemesiz 6 yıllık kredi imkanı sunuyor."

İSTANBUL YOLCU BAŞINA 100 DOLAR KAZANDIRIYOR

İstanbul dünyanın en büyük metropollerinin başında geliyor. Şu sıralar çılgın projelere ev sahipliği yapan şehir hava yolları şirketleri açısından da büyük önem taşıyor. Son olarak yurtdışı uçuş ağını genişleten Atlasglobal, geçtiğimiz yaz 8 ülkeye uçarken bu yaz bu rakamı 30'a yükseltecek. Geçen ay Sharjah uçuşlarına başlayan Atlasglobal, Türkiye'nin doğusunda bulunan ülkeleri Avrupa'ya bağlayacak.

İstanbul'un Frankfurt ve Dubai gibi diğer transit uçuş noktalarına göre 1 saat daha kısa süre uçuş imkanı sunduğu bilgisini paylaşan Atlasglobal Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, “İstanbul üzerinden uçuşlar havayolu şirketlerine ortalama yolcu başına 100 dolar maliyet avantajı sunuyor. Yolcuların fiyat hassasiyeti yüksek olduğu için, bu maliyeti havayolu şirketi üstlenmek zorunda kalıyor, aksi takdirde rekabetten uzaklaşıyor” diye konuştu. Hükümetin havacılık sektörü açısından doğru adımlar attığına dikkat çeken Murat Ersoy, 3. Havalimanının İstanbul'un dünyanın en önemli transit yolcu odağı haline geleceğini ve 3. Havalimanının sağladığı potansiyel ile kargo ve turizm sektörünü de doğrudan etkileyeceğini belirtti. Murat Ersoy, yeni destinasyon yatırımlarıyla beraber 2016'da ortalama yüzde 35 büyüme öngördüklerini kaydetti. Ersoy, “Bir Avrupa bir de Orta Doğu ülkesinde olmak üzere 2 yeni şirket kuracağız. 3. havalimanının açılması ile birlikte, yurtiçi yatırımın önü açılacak” açıklamasında bulundu.

TRANSİT TAŞIMACILIĞA DÖNMEK ÇOK DOĞRU BİR ADIM OLDU

Geçen yaz 8 ülkeye uçtuklarını belirten Murat Ersoy, “Ortalama her ay 2 tane yeni hat açmış oluyoruz. Bu rekor bir açılış hızı. Rusya'daki ilave hatları da programımıza almış olacaktık. Fakat yaşanan krizden dolayı proje beklemde kaldı. Onun yerine yakın çevremizde yeni ülkeleri katmaya karar verdik. Bu yıl turizmde üst üste yaşanan olumsuz gelişmelerden dolayı doğru bir adım atmış olduk. Transit taşımacılığa dönmek çok doğru bir adım oldu” diye konuştu.

AMBARGODAN OLUMLU ETKİLENİR

Avrupa'nın İran'a direkt uçuşları yeniden başlatttığını ancak İranlı'ların sağlık, turizm her koşulda öncelikli tercihi hep Türkiye olduğunun altını çizen Ersoy, “Bence bu Türkiye'ye olan trafiğin artmasını sağlayacak. Ambargolar kalkınca İran'ın yurt dışında bloke olan paraları revize edilmeye başlanacak yavaş yavaş ekonomiye yansıyacak. Böylece Türkiye'ye daha fazla geliş olacaktır. İran'a Shengen vizesi verilirse talepteki yükselme kapasitesindeki artışı kapayacaktır. Ve biz ondan fayda görürüz” ifadelerini kullandı.

İSTANBUL HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim