• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C

Nihat Zeybekci: TCMB'nin adımını şimdiden destekliyorum

Nihat Zeybekci: TCMB'nin adımını şimdiden destekliyorum
TCMB'nin ülke menfaatine dönük en iyi adımı atacağını düşündüğünü dile getiren Bakan Zeybekci, bankanın perşembe günü vereceği faiz kararını şimdiden desteklediğini söyledi.

ABD Merkez Bankası'nın çarşamba günü açıklayacağı faiz kararının ardından piyasalar haftanın en önemli gündem maddesi olarak TCMB'nin perşembe günü açıklayacağı faiz kararını takip edecek.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'den 'faiz' ile ilgili önemli bir açıklama geldi.

Nihat Zeybekci, TRT Haber'in canlı yayınında yaptığı açıklamada, "TCMB'nin özgür, serbest, özerk olarak (perşembe günü) ülke menfaatlerine dönük en iyi adımı atacağını düşünüyorum. Atacakları adımı şimdiden destekliyorum" dedi.

"Faizler cazip olmasaydı bu kadar çok portföy yatırımı Türkiye'ye gelmezdi" diye konuşan Zeybekci, "TCMB'nin 100, 150, 300 baz puan faiz artırması gerektiğini söyleyenler var, bunların iyi niyetli olmadığını düşünüyorum. Beklentileri pazarlayıp bundan spekülatif anlamda kâr kaydediyorlar.. Faiz beklentileriyle kurda oluşan yukarı seyirle de aşağı giderken de para kazanan iyi niyetli olmayan anlayışlar görüyorum" değerlendirmesini yaptı.

TCMB'nin TL'deki sert değer kaybı ve enflasyondaki sert yükselişin devamını önlemek adına 14 Aralık'taki PPK toplantısında geç likidite penceresi (GLP) faizinde artışa gitmesi beklenirken, artış beklentileri 100 baz puanda yoğunlaşıyor. Öte yandan TCMB'nin bu artışın 75 baz puanını ay bitmeden ağırlıklı ortalama fonlama maliyetine yansıtması bekleniyor.

"Büyümede, dünyadaki trend bizi destekliyor"

Nihat Zeybekci, 3. çeyrek büyüme verisinin tam istedikleri gibi geldiğini dile getirdi. Zeybekci "Bu büyüme planlanarak, bilerek yapılan bir büyümedir. Verdiğimiz desteklerin, yatırımlarla ilgili politikaların başarılı bir sonucudur" dedi.

Bakan Zeybekci, "Yıl sonu itibariyle yüzde 6.7-6.8 civarında büyümeyi yakalayacağımızı tahmin ediyoruz. Hatta yüzde 7 civarında bir büyüme bizim için sürpriz olmayacaktır" açıklamasını yaptı.

Zeybekci, "Dünyada büyümeyle ilgili trend, dış ticaretimiz bizi destekler durumda. Gelecek sene yatırımlar ve ihracat büyümemize destek vermeye devam edecek. İhracatla ilgili de yıl sonu beklentilerimiz oldukça iyi" şeklinde konuştu.

"Yıl bitmeden teşvikleri vermeyi hedefliyoruz"

Bakan Zeybekci ayrıca enflasyonla mücadelenin en iyi yolunun üretim ve yatımlar olduğunu da belirterek bunun için de ucuz finansmana ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Zeybekci, proje bazlı yatırım teşvik sistemi ile 13-14 yatırım için çalıştıklarını, yıl bitmeden tek seferde 70 milyar TL yatırım için teşvikleri vermiş olmayı hedeflediklerini de söyledi.

TCMB'nin TL'deki sert değer kaybı ve enflasyondaki sert yükselişin devamını önlemek adına 14 Aralık'taki PPK toplantısında geç likidite penceresi (GLP) faizinde artışa gitmesi beklenirken, artış beklentileri 100 baz puanda yoğunlaşıyor. Öte yandan TCMB'nin bu artışın 75 baz puanını ay bitmeden ağırlıklı ortalama fonlama maliyetine yansıtması bekleniyor.

"Gümrük Birliği'nde ilkbaharda sonuç almayı bekliyoruz"

Gümrük Birliği'nin güncellenmesi süreci ile ilgili de değerlendirmede bulunan Nihat Zeybekci, "Almanya'nın bu konuda net olmayan bir tavrı var. Hükümet kurulduktan sonra herşeyin olumluya dönmesi gerektiğine inanıyorum" ifadesini kullandı.

"Dış ticaretimizin yüzde 43'ünü AB ile yapıyoruz. Bu sene sonu itibariyle 160 milyar dolarlık dış ticaret hacmi yakalayacağız, en büyük ortağımız da Almanya" diyen Zeybekci, "Dolayısıyla Gümrük Birliği'nin güncellenemsi her iki tarafa da artı sağlayacak. Almanya bundan en çok yararlanan ülke olacak. Bunun güncellenmesine karşı çıkmak Almanya'nın menfaatlerine aykırı" açıklamasını yaptı.

Zeybekci, beklentileri yukarı çıkarmak istemediğini ancak ilkbaharda sonuçlar almayı hedeflediklerini belirterek şöyle konuştu: "Almanya'nın tavrını ortaya çıkarmalıyız, diğer ülkelerle ilgili sorunumuz yok. Yunanistan da dahil Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin önünde bir problem görmüyoruz."

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim