• BIST 8718.11
  • Altın 2245.853
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1705
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

Nobel İlaç'a 25 milyon dolar yatırım

Nobel İlaç'a 25 milyon dolar yatırım
IFC, Nobel İlaç'a biyoteknolojik ilaç üretim tesisi için 25 milyon dolar yatırım yapacak.

Dünya Bankası Grubu kuruluşu International Finance Corporation (IFC), Türk ilaç firması Nobel İlaç'a biyoteknolojik ilaç üretim tesisi için 25 milyon dolar yatırım yapacak. Toplamda 48 milyon dolar olan ve biyoteknolojik ürünler için üretim ve Ar-Ge çalışmalarının geliştirilmesini kapsayan yatırımın bir kısmı da, finansal kiralama ve şirketin kendi fonları aracılığıyla finanse edilecek. 

Yıllık cirosunun yüzde 5'ini Ar-Ge çalışmalarına ayıran Nobel İlaç, 2014 yılında Sağlık Bakanlığı destek programı kapsamında TÜBİTAK tarafından yapılan "Biyobenzer ilaçların yerli olarak geliştirilmesi ve üretilmesi" duyurusunda, projesi onaylanan ilk firma olmuştu. Nobel İlaç'ın biyoteknolojik ilaç üretim projesi, DNA dizaynından başlaması ve ileri seviye biyomühendislik uygulamalarını içermesi nedeniyle devlet destekli ilk biyoteknoloji projesi ünvanını taşıyor.

Biyoteknolojik ilaçların sürdürülebilir bir sağlık sistemi için önemli fırsatlar yarattığını söyleyen Nobel İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ulusoy, "Dünyadaki gelişmelere paralel olarak ülkemizde de biyoteknolojik ilaçların üretimine geçilmesi büyük önem taşıyor. IFC'nin yatırım desteğiyle Nobel, şu anda Türkiye'de ve Nobel'in ihracat yaptığı ülkelerde mevcut olmayan katma değeri yüksek ürünleri içerecek şekilde ürün portföyünü genişletecek. Böylece bu ülkelerdeki milyonlarca insanın uygun fiyatlı ve yüksek kaliteli ilaçlara erişebilmelerini sağlayacaktır." dedi.

Hedef hem yurt içi hem yurt dışı

IFC yatırımı ile önemli hedeflere imza attıklarını söyleyen Nobel İlaç Genel Müdürü Hakan Şahin, "Nobel İlaç, biyoteknolojiyi stratejik bir öncelik olarak görmektedir. 2023 yılına kadar geliştireceğimiz en az bir yerli biyoteknolojik ilacı hem yurtiçinde hem de yurtdışında insan sağlığının hizmetine sunmayı hedefliyoruz. Türkiye'de pazarlanan biyoteknolojik ilaçların tamamına yakını ithal edilmekte ve ülkenin dış ticaret açığındaki ağırlığı artmaktadır. Nobel İlaç, ithalatın yüksek olduğu ilaç sektöründe 50 ülkeye yaptığı ihracat başarısı ile dış ticaret açığı vermeyen Türkiye'deki tek yerli ilaç firmasıdır. Hükümetimizin 2023 vizyonu çerçevesinde ilaç sektörüyle gerçekleştirmek istediği 'Biyoteknolojik İlaçların Yerli Olarak Geliştirilmesi ve Üretimi' projesine destek veriyoruz" ifadelerini kullandı. 

Şahin ayrıca, Türkiye'de onkoloji ve kan ürünleri gibi alanlardaki biyoteknolojik ilaçların tamamında dışa bağımlılığın söz konusu olduğunu, bu alanlardaki yerel üretimin arttırılması ile hastaların biyoteknolojik ürünlere erişiminin artırılmasının, kamu sağlık bütçelerinin daha verimli kullanılması ve ilaç ithalatına bağlı dış ticaret açığının azaltılması için büyük önem taşıdığını belirtti.

'Türkiye'deki stratejimiz ile örtüşüyor'

IFC Başkan Yardımcısı Dimitris Tsitsiragos şunları söyledi:

"IFC'nin Nobel İlaç'a yaptığı yatırım, Türk şirketlerinin ihracat odaklı büyümesini ve uluslararası genişlemesini desteklemek kapsamında, Türkiye'deki stratejimiz ile örtüşüyor. Nobel İlaç'ın üreteceği yüksek katma değerli ilaçları yerel ve uluslararası pazarlara sunulması, Türkiye'de ilaç sektöründeki dış ticaret açığının kapanmasına da destek olacaktır."

Biyoteknolojik ilaç üretim altyapısının henüz az olduğu ülkemizde devlet desteği ve kamu-özel sektör ortaklıkları, biyoteknolojik ilaçların yerli üretimi için çok gerekli. Bu bağlamda Nobel İlaç'ın attığı adım büyük önem taşıyor. Türkiye dışında Kazakistan ve Özbekistan'da da büyük kapasiteli üretim tesislerine sahip olan ve 20'den fazla ülkedeki faaliyetlerini, kendi kurduğu temsilcilik ve şirketleriyle yürüten Nobel İlaç üreteceği biyoteknolojik ilaç hammaddesi ve bitmiş ürünleri yurt içi ve yurt dışında piyasaya sunmayı hedefliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim