• BIST 9079.97
  • Altın 2320.484
  • Dolar 32.3655
  • Euro 34.9623
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Orta Asya Demiryolları Zirvesi yapıldı

Orta Asya Demiryolları Zirvesi yapıldı
Orta Asya Demiryolları Zirvesinin birincisi 21-24 Ekim 2019 tarihlerinde TCDD ev sahipliğinde, İran Demiryolları Kuruluşu, Kazakistan Demiryolları, Özbekistan Demiryolları ve Türkmenistan Demiryolları temsilcilerinin katılımıyla Ankara’da gerçekleştirildi

TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun, Kazakistan Ulusal Demiryolları Başkanı Sauat Mynbaev, İran İslam Cumhuriyeti Yol ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Saeid Rasouli, Türkmenistan Demiryolları Ajansı Başkan Yardımcısı Recepmammet Recepmammedov, Özbekistan Demiryolları Yönetim Kurulu Başkanı Husnitdin Hasılov ve TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürü Kamuran Yazıcı’nın katılımıyla gerçekleştirilen zirve 24.10.2019 tarihinde The Ankara Hotel’de düzenlendi.

TCDD’ye ait uluslararası standartlara uygun yük vagonlarının ikili anlaşmalarla dolaşımının sağlanmasına yönelik düzenlemelerin görüşüldüğü zirvede, Türkiye İran ve Kazakistan’ın belirli bölgelerindeki aktarma noktalarında lojistik merkezlerin ve mevcut demiryolu koridorlarının aktivize edilmesi ve Çin - Kazakistan - Özbekistan - Türkmenistan - İran - Türkiye koridorunda taşıma hacimlerinin arttırılması gibi konular ele alındı.

Taraflar arasında, Orta Asya Demiryolları Zirvesi İyi Niyet Protokolü imzalandı.

Ticaret Hacmini Arttırmayı Hedefliyoruz

Zirvede konuşan TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun, Avrupa ile Asya arasındaki ticaretin her geçen gün arttığını ve bu durumun demiryollarını daha cazip gele getirdiğini belirtti. Bölge ülkeleri arasındaki ticaret hacmini arttırmayı hedeflediklerini anımsatan Uygun, şunları kaydetti;

“Son yıllarda Çin, ulaştırma ağını geliştirmeye yönelik önemli projeleri hayata geçirmekte. Bu projeler ile Çin’den kalkan yük trenlerinin, mevcut Demir İpek Yolunun aktifleşmesi ile Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve İran üzerinden ülkemize kadar gelebilecek. Böylece ilerleyen dönemde Demir İpek Yolu sayesinde Çin ile Avrupa’yı birbirine bağlayacağız. TCDD olarak ülkelerimiz adına büyük bir fırsat olan Asya ile Avrupa arasında mevcut hat ile iş birliğimize her zaman katkı yapmayı ve ilişkilerimizi en üst düzeyde tutmayı arzulamaktayız.”

Tarihi İpek Yolu’nun yeniden canlandırılmasını hedefleyen Zirve, Türkiye, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve İran ekonomisine büyük bir katkı sağlayacak. Zirvede alınan kararların hayata geçmesi ile birlikte bölge ülkelerinin ihracat kalemlerinde ciddi bir gelir sağlanması hedefleniyor. Rayhaber'den edinilen bilgiye göre, imzalanan Orta Asya Demiryolları Zirvesi İyi Niyet Protokolü’nün hayata geçirilmesi ile yapılacak yasal düzenlemeler sayesinde, demiryolu taşımacılığının daha hızlı bir şekilde ilerlemesi bekleniyor.

Zirve, TCDD Genel Müdürünün katılımcı ülkelerin üst düzey yöneticileri ve delegasyonları onuruna verdiği kapanış yemeği ile sona erdi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim