• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Otobüslere yangın söndürme sistemi

Otobüslere yangın söndürme sistemi
Avrupa'da yapılan bir araştırmaya göre, otobüs yangınlarının yüzde 76'sının motor bölümünde başladığı bildirilirken, Türkiye'de artan otobüs yangınlarının önlenmesine yönelik araçlara yangın önleyici sistemler takılmasının gündemde olduğu belirtildi.

Otobüslere yangın söndürme sistemi

Avrupa'da yapılan bir araştırmaya göre, otobüs yangınlarının yüzde 76'sının motor bölümünde başladığı bildirilirken, Türkiye'de artan otobüs yangınlarının önlenmesine yönelik araçlara yangın önleyici sistemler takılmasının gündemde olduğu belirtildi.

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Mehmet Erdoğan, Karayolu Taşıma Kanunu ve ilgili yönetmelik uyarınca Türkiye'de karayoluyla yolcu taşımacılığının D1 belgesine sahip kuruluş ve araçlarla yapıldığını belirtti.

Erdoğan, 15 Ağustos 2011 tarihi itibarıyla Türkiye'de 359 adet şehirlerarası yolcu taşıma firması bulunduğunu ifade ederek, sektörde kullanılan araç sayısının 8 bin dolayında olduğunu bildirdi.

Sektörün son aylarda otobüs yangınlarından dolayı sıkıntılı olduğunu dile getiren Erdoğan, ülkede, otobüs yangınları konusunda bugüne kadar ciddi bir araştırmanın bulunmadığını ancak Avrupa'da yapılan bir çalışmanın, otobüs yangınlarının yüzde 76'sının araçların motor bölümünde başladığını ortaya koyduğunu anlattı.

TOFED'in yaptığı benzeri bir araştırmada ise Türkiye'de yangınların tamamına yakınının otobüslerin motor bölümünden çıktığının tespit edildiğine dikkati çeken Erdoğan, şöyle konuştu:

''Son üç yangından ikisinin gerçekleştiği otobüs, ciddi ve önemli bir firmaya ait. Olaya kayıtsız kalıyorlar. Gerek Almanya'daki, gerekse ülkemizdeki firmaya yazılar yazıp, bu yangınların nedeni konusunda kendilerinden bilgiler istedik. Ancak onlar olayı yuvarlak cümlelerle geçiştirmeye çalıştılar''

Diğer yangının yaşandığı otobüsün bağlı olduğu firmanın yaşanan bu olaylardan sonra ürettiği tüm araçlara otomatik yangın söndürme sistemi takmaya başladığını belirten Erdoğan, ''Biz aynı şeyi diğer yabancı firmadan da bekledik ama onlar bize bu sistemin opsiyonel olduğunu, ancak parayı verenlerin araçlarına bu sistemi taktırabileceklerini bildirdiler'' dedi.

YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMİ CAN KAYBINI ÖNLEYEBİLİR

TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin ise otobüslerde yangınların büyük bölümünün motordan başladığına dikkati çekerek, otomatik yangın söndürme sistemi bulunmayan hiçbir otobüsü Avrupa ülkelerinin kabul etmediğini vurguladı.

Euro 4 motorlarda mazotun 4 kez devridaim edildiğini dile getiren İlgin, şunları kaydetti:

''Bu nedenle motor çok yüksek derecede ısınıyor. Bu otomatik yangın söndürücüleri Almanlar tarafından icat edildi. Keşke biz Türkler de bunu yapabilseydik. Bu cihazlar motorun belirli bölümlerine takılıyor ve çeşitli nedenlerle motor yanacak derecede ısındığında kendiliğinden patlayarak köpük yaymaya başlıyor. 'Bu sistem takılan otobüs yanmaz' diye bir şey yok. Yanar, ama can kaybı olmaz. Bizim asıl istediğimiz de bu, can kaybı olmasın''

Bir firmanın otobüslerinin yangın sırasında kapılarının otomatik olarak kilitlendiğini ifade eden İlgin, her otobüs yangını sonrasında, ''Türkiye'de üretilip iç piyasaya sunulan otobüslerle, ihraç edilenlerin kablo sistemlerinin kalite açısından farklı olduğuna ilişkin'' tartışmaların yaşandığını söyledi.

KONUYU BAKAN NİHAT ERGÜN'E AKTARDILAR

Mehmet Erdoğan, otobüs yangınları başta olmak üzere bazı sorunlarını, birkaç gün önce ziyaret ettikleri Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'e aktardıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Yakıt giderleri başta olmak üzere işletme giderlerinin fazlalığı nedeniyle para kazanmakta zorlanan Türk otobüsçülük sektörünün kamburu durumundaki otobüs yangınları sorununa çözüm bulunması, bundan sonra hiçbir otobüste yangın felaketinin ve buna bağlı can kaybının yaşanmaması için yolcu taşıma araçlarında gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasını sağlamak amacıyla sorunlarımızı Bakan Ergün'e anlattık.

TOFED heyetinin tüm taleplerini dikkatle dinleyen ve notlar alan Ergün, Bakanlığı bünyesindeki Teknik Komite'nin, otobüslerde yangın önleyici 'yangın söndürme sistemi'nin yer almasına ilişkin karar aldığını belirtti. Ayrıca Bakan Ergün, yangın sırasında kapıların otomatik kilitlenmesine ilişkin olarak da araştırma yapılmasını istedi. Ergun, Bakanlık yetkililerinden yangınlar başta olmak üzere kazaya karışan otobüslerin kapılarının otomatik kilitlenmesi karşısında söz konusu araçların kapılarının açılmasını sağlayacak ikinci bir sistemin konulup konulamayacağı konusunda araştırma yapılması talimatını verdi.

Nihat Ergün, iç piyasada satışa sunulan otobüslerle ihraç edilen araçlar arasında kalite farkının bulunup bulunmadığının tespiti için de 'Türkiye'de satışa sunulanlarla, yurt dışına gönderilen araçların kablo sistemi başta olmak üzere boya, plastik aksamı, iç döşeme kumaşları ve teknik donanımında farklılıklar olup olmadığı' konusunun araştırılmasını da istedi.''

Erdoğan, Ergün'ü ziyaretlerinde, TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin, Genel Başkan Vekili Selami Tırış, Genel Başkan Yardımcısı Ali Çıkkan ve Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Karataş ile Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Yaşar Asiler'in de hazır bulunduğunu bildirdi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim