• BIST 8718.11
  • Altın 2243.58
  • Dolar 32.3311
  • Euro 35.1468
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C

Özbekistan, transit kargo taşımacılığı alanlarında İran ile iş birliği yapacak

Özbekistan, transit kargo taşımacılığı alanlarında İran ile iş birliği yapacak
Dünyanın denize ulaşımı en zor ülkelerinden biri olan Özbekistan, ekonomisi için gerekli olan liman çıkışı noktasında yeni bir partnere sahip oluyor.

Dünyanın denize ulaşımı en zor ülkelerinden biri olan Özbekistan, ekonomisi için gerekli olan liman çıkışı noktasında yeni bir partnere sahip. İran ve Özbekistan transit kargo taşımacılığı üzerinde anlaşarak iki ülke arasındaki mal taşımacılığının geliştirilmesi için anlaştıklarını duyurdu.

Özbekistan'ın Orta Asya'da Hazar Denizi'ne çıkışı bulunmuyor. Diğer komşularının aksine açık denizlere çıkışı için bir değil birden fazla ülkeyi geçmek zorunda kalıyor. Kazakistan komşuları Rusya ve Çin üzerinden, Türkmenistan komşusu İran üzerinden, Tacikistan ve Kırgızistan da yine komşuları Çin üzerinden açık denizlere ulaşırken Özbekistan denize kıyısı olan ülkelere ulaşmak için yukarıda adı geçen ülkelerden veya Afganistan'dan da geçmek zorunda kalıyor. "Double landlocked" olarak belirtilen bu duruma sahip dünya üzerinde sadece iki ülke var. Özbekistan ve Lihtenştayn. Bu problemi aşmak için Özbekistan'ın yeni yönetimi çeşitliliği arttırma yoluna gitti.

Özbekistan Ticaret Bakanlığı misafirliğinde gerçekleşen toplantıya İran Ticaret Bakan Yardımcısı Mojtaba Khosrotaj katıldı. Taraflar, ticaret ve ekonomik işbirliğinin mevcut durumunu ve büyüme olasılıklarını görüştü. İki ülkenin temsilcileri nakliye ve transit kargo taşımacılığı alanlarında daha fazla işbirliği hedefiyle çeşitli anlaşmalara imza attı.

Ayrıca taraflar, 2018 yılının ilk yarısında Tahran'da ticaret, ulaşım ve iletişim alanlarında işbirliğine ilişkin hükümetler arası komisyonun toplantılarını düzenlemeye karar verdi. Geçtiğimiz Ekim ayında Özbek-İran ticaret forumu Tahran'da yapılmıştı. Ardından taraflar arasında 25 milyon doları aşan ticaret anlaşmaları imzalandı. Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov ve İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ayrıca 2018-2019 arasındaki işbirliği programını imzaladı.

İran ve Özbekistan'ın yakınlaşması Özbekistan'ın eski ticaret rotası olan Rusya'nın giderek arka plana atılması olarak değerlendiriliyor. Ayrıca Özbekistan, Kırgızistan ve Çin arasındaki ticaret rotası için yapılan Taşkent-Oş-Kaşgar yolu gibi projeler de yine bu "denize iki kez kıyısı olmayan" ülkenin ticari esnekliğini geliştirme amacı güdüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim