• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C

Petrol fiyatları elektriği de çarpabilir

Petrol fiyatları elektriği de çarpabilir
Elektrik Üreticileri Derneği: "Petrol fiyatlarındaki artışın doğalgaz fiyatlarına yansıması kaçınılmaz olacaktır. Bu da elektrik fiyatlarının yükselmesi sonucunu getirecektir"

Petrol fiyatları elektriği de çarpabilir

Elektrik Üreticileri Derneği: "Petrol fiyatlarındaki artışın doğalgaz fiyatlarına yansıması kaçınılmaz olacaktır. Bu da elektrik fiyatlarının yükselmesi sonucunu getirecektir"

Petrol fiyatlarında son zamanlarda görülen yükseliş ve bunun etkileri tartışılırken, elektriğin yüzde 51’ini Brent petrol fiyatlarına göre hareket eden doğalgazdan elde eden Türkiye’de, bu artışın elektrik fiyatlarına da yansımasının kaçınılmaz olduğu düşünülüyor.

Elektrik Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Önder Karaduman, doğalgaz fiyatlarının Brent petrole bağımlı hale getirildiğini, kömürün de petrole endekslendiğini belirtti.

Türkiye’nin dünyanın en pahalı metasından (doğalgaz) elektrik ürettiğine dikkati çeken Karaduman, petrol fiyatlarındaki artışın normal olarak doğalgaz fiyatlarına yansıması nedeniyle önümüzdeki dönemlerde doğalgaz fiyatlarında da artış görüleceğini, elektrik üreticilerinin maliyetinin artması nedeniyle de artışın elektrik fiyatlarına yansıyacağını söyledi.

Elektrik üreticilerinin doğalgaz santrallerindeki makinelerinin verimine göre maliyet hesabı yaptığına işaret eden Karaduman, bu maliyete bir miktar kar marjı koyarak, elektriği satmak istedikleri fiyata ilişkin bir teklifte bulunduklarını, doğalgaz fiyatlarının petrol fiyatlarına bağlı olarak yükselmesi halinde üreticinin maliyetinin de yükseleceğini belirtti.

Suriye, İran ve Ortadoğu’daki gelişmelerin petrol fiyatlarını her an yukarı doğru hareket ettirebileceğinin altını çizen Karaduman, "Sonuçta petrol fiyatlarındaki artışın doğalgaz fiyatlarına yansıması kaçınılmaz olacaktır. Bu da elektrik fiyatlarının yükselmesi sonucunu getirecektir. Bunun tersini iddia etmek matematiğe aykırı bir şey olur" diye konuştu.

-"Doğalgaza bağımlılık..."-

Geçtiğimiz kış aylarının ağır ve sert geçmesi nedeniyle doğalgazın daha çok ısıtma ve sanayi üretimi ağırlıklı verilmeye başlandığını, elektrik üretimindeki doğalgaz kullanımının ise sınırlandırıldığını hatırlatan Karaduman, şöyle devam etti:

"Bu dönemde ikincil yakıta geçme talimatı verildi. İkincil yakıt zaten doğalgazdan daha pahalı bir yakıt. Bunlar petrol ve türevleri ürünler... Genelde doğalgaz kullanmayan tesisler, ikincil yakıtta nafta veya fuel oil kullanırlar. Bu yıl elektrik fiyatlarında kısa süreli de olsa anormal rakamlar görüldü. Bu anormal rakamlara yavaş yavaş alışmak zorundayız. Bir ülke doğalgaza bağımlı hale getirilirse, bunun sonuçlarına da katlanılmak zorunda.

Doğalgazdaki üretimin yüzde 30’lara çekilmesi yönünde açıklamalar var. Bu sevindirici bir durum. Fakat benim merak ettiğim şu; Bugün Türkiye’de doğalgazda 16 bin 300 megavatlık kurulu güç var. Geçtiğimiz kış döneminde doğalgazla üretim yapan santrallere gaz yetiştiremezken ve doğalgazdan üretimin tehlikeli olduğunu savunurken, şimdi bakıyorsunuz 30 bin megavatlık elinde üretim lisansıyla dolaşan doğalgaz yatırımcısı var. Biz 16 bin 300 megavatın doğalgazını karşılayamazken, bundan şikayet ederken, bu ülkede hala doğalgaz yatırımı yapılıyorsa ben buna söyleyecek bir şey bulamıyorum. Bunun önüne geçmek lazım. Liberallik, serbestlik demek önüne gelene lisans vermek demek değildir. Ülkenin birtakım politikaları vardır. O politikalara dikkat etmek lazım. En üst seviyede belli ki Sayın Başbakan da petrol fiyatlarının artışından, enerji giderlerimizin yüksek olmasından endişe ediyor. O halde bizim kurum ve kuruluşlarımızın da buna göre tedbir alması lazım."

-"Doğalgazın üzerinde oturan Rusya, yüzde 20’sini üretiyor"

Önder Karaduman, Türkiye’de elektrik üretiminin örneğin yüzde 20’sinin doğalgazdan elde edilmesi halinde petrol fiyatlarının etkisinin daha az olacağına dikkati çekerek, "Rusya doğalgazın üzerinde oturuyor ve elektrik üretiminin yüzde 20’si doğalgazdan. Sanki doğalgazın üzerinde biz oturuyoruz. Biz yüzde 20’lerde kalmış olsaydık, elektriğin yüzde 80’ini hidroelektrik, kömür, jeotermalden üretseydik ’petrol fiyatları ne kadar artarsa artsın endişe etmemize gerek yok, elektrik fiyatlarımız çok etkilenmez’ diyebilirdik. Ama diyemiyoruz. Çünkü yüzde 50’nin üzerinde doğalgaza bağımlıyız" şeklinde konuştu.

-"Dış şoklardan korunmanın sihirli formülü yok"-

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Başkanı Ceyhan Saldanlı da petrol fiyatlarındaki ciddi bir yükselişin doğalgaz fiyatlarını da etkileyebileceğini, elektrik fiyatlarının maliyetlerin artması nedeniyle de yükselmesinin kaçınılmaz olacağını söyledi.

Sektörde belli aralıklarla, üç ayda bir maliyetlerin kontrol edildiğinin altını çizen Saldanlı, "Maliyetlerin yansıtılması kaçınılmaz. Ama geçici birkaç gün yükselme olur, arkasından düşerse fiyatlar üç ayda bir kontrol edildiği için anında yansıtılmaz. Elektrikte maliyetler üç ayda bir gözden geçirildiği için kalıcı şekilde hammadde ve doğalgaz fiyatlarının artması halinde elektrik fiyatları da ister istemez yükselecektir" yorumunu yaptı.

Bu etkilerden kurtulmanın yolunun doğalgazın ağırlığının azaltılmasından geçtiğini belirten Saldanlı, şunları kaydetti:

"Türkiye’nin kendi kaynaklarını, rüzgar, hidroelektrik kaynakları, yerli kömürü devreye alması gerekiyor. Dış şoklardan korunmak için sihirli bir formül yok. Bu, enerji sektörünün yapısal dönüşümünden geçiyor. Çevresel yatırımları ihmal etmeden bunların yapılması gerekiyor. Yerli kömüre, hidroelektriğe dayalı yatırımlar tamamlanırsa Türkiye’nin korkulu rüya görmekten kurtulacağını düşünüyorum" dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim