• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Pilot ve kontrolörlere dil yeterliliği sınavı

Pilot ve kontrolörlere dil yeterliliği sınavı
Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından uygulamaya konan yeni düzenlemeye göre; pilotlar ve hava trafik kontrolörleri dil yeterliliği sınavına tabi tutulacak.

Pilotların ve hava trafik kontrolörlerinin İngilizce seviyesi yükseliyor…

Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından uygulamaya konan yeni düzenlemeye göre; pilotlar ve hava trafik kontrolörleri dil yeterliliği sınavına tabi tutulacak. İngilizce dil yeterliği, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından belirlenen seviyede olmayanlar pilot ve hava trafik kontrolörü olamayacak.

Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, pilotların ve hava trafik kontrolörlerinin dil yeterliliğine ilişkin esas ve usuller ile kısıtlamaları belirleyen yeni düzenlemeyi hayata geçirdi.

18 Şubat 2011 tarihinde yürürlüğe giren Dil Yeterliliği Talimatı’na göre; İngilizce dil yeterliliği pilotlar ile hava trafik kontrolörleri arasında kullanılan ortak dilin(freyzyoloji) kullanımının yanısıra, doğru ve net bir şekilde iletişimi sağlayabilme, haberleşme stratejilerini kullanabilme, yanlış anlamaları fark ederek çözümleme ve mesajların doğru iletilmesi gibi kriterlere göre değerlendirilecek.

İngilizce Dil yeterliliği konusunda; telaffuz, gramer, kelime bilgisi, akıcılık, anlama, interaksiyon konu başlıklarının her birinde ICAO dil yeterliliği cetveline göre ölçüm yapılacak. Bu altı konu başlığından alınan en düşük not nihai dil seviyesi notu olacak ve seviye 4’ün altında dil yeterliği kabul edilmeyecek.

Seviye 4 dil yeterliliği 3 yıl, Seviye 5 dil yeterliliği 6 yıl, Seviye 6 dil yeterliliği süresiz olarak geçerli olacak. ICAO üyesi başka bir ülkenin sivil havacılık otoritesinden aldıkları lisansı Türk lisansına çevirecek pilotlar da, bu talimat kapsamında İngilizce dil yeterliliği sınavına girecek.

Yeni düzenleme ile uçuş emniyeti açısından büyük önem taşıyan pilotlar ile hava trafik kontrolörleri arasındaki haberleşmelerde özellikle sıra dışı, anormal, beklenmedik yada karmaşık durumlarda standart freyzyoloji dışına çıkarak düz İngilizce ile doğru ve etkin iletişimin sürdürülebilir olması amaçlanıyor.

Dil sınavlarında ses kaydı yöntemi uygulanacak…

İngilizce dil yeterliliği sınavlarında adaylardan; havacılıkla ilgili bir senaryo içerisinde bilgisayar ortamında sunulan ses ve görüntüleri dinleyip izledikten sonra bunlara ilişkin soruları, havacılık İngilizcesi ve genel İngilizce konusunda anlama ve konuşma yeteneğini göstererek, soruların her birisi için tanınan süre içinde cevaplamaları istenecek ve verecekleri cevaplar ses kaydına alınacak.

Sınavlardan sonra ses kayıtlarının değerlendirilmesi; SHGM gözetiminde yetkili değerlendiriciler tarafından yapılacak. Değerlendiriciler, İngilizce eğitimi ve öğretimi konusunda diploma ve yeterli tecrübeye sahip, yetkili kurumlardan havacılık İngilizcesi ve eğitimi almış İngilizce öğretmenleri arasından seçilecek. Sınavların değerlendirilmesine uçuş emniyeti bakışını katması amacıyla; havacılık işletmeleri veya sivil toplum kuruluşları tarafından aday gösterilen ve seviye 6 İngilizce dil yeterliliğine sahip tecrübeli pilotlar veya hava trafik kontrolörleri İngilizce mülakat ile elemeye tabi tutularak değerlendirici olabilecek.

Havacılık İngilizcesi Kursları Açılacak…

Seviye 3 dil yeterliliğine sahip olan adayların seviye 4’e yükseltilmesi amacıyla eğitim vermek üzere dil yeterliliği kursları açılacak. ICAO esasları doğrultusunda hazırlanmış eğitim programları ile talimatta yer alan diğer gereklilikleri sağlayarak başvuruda bulunan kurumlar, SHGM’den eğitim yetkisi alacak. Dil yeterliliği okullarındaki eğitimcilerin ICAO dil yeterliliği konusunda uluslararası geçerliliği olan havacılık İngilizcesi eğitimci eğitimini tamamlamışü olmaları gerekiyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim