• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Pilotların yüzde 25'i yabancı olabilecek

Pilotların yüzde 25'i yabancı olabilecek
Havayolu şirketleri, toplam pilot sayısının yüzde 25'i kadar yabancı pilot çalıştırabilecek. Bu oranın üzerinde kalanlar çalışma izni alamayacak.
Türkiye'deki havayolu şirketlerinde 4 bin civarında sivil pilot görev yapıyor. Türk Hava Yolları geçtiğimiz aylarda 117 yeni uçak siparişi verdi. Ardından Pegasus da 100 uçak alımı için sözleşme imzaladı. 
 
Havacılık sektöründeki bu hızlı büyümeye paralel olarak pilot ihtiyacı da her geçen gün artıyor. Yapılan hesaplara göre pilot sıkıntısı yaşanmaması için sisteme her yıl 450-500 yeni pilotun katılması gerekiyor. Türkiye'de yeterli sayıda pilot bulunmadığı icin, Türk Hava Yolları dahil birçok havayolu şirketi yıllardır yabancı pilot istihdam ediyor. Nitekim halen Türkiye'deki şirketlerde çalışan 445 tanesi başka ülke vatandaşı. ABD'den İtalya'ya, Fransa'dan Yeni Zelanda'ya, Yunanistan'dan İran'a, Japonya'dan Hindistan'a, Kore'den Mauritius'a kadar 50 ayrı ülkeden pilot geçimini Türkiye'den sağlıyor. 
 
Sivil havacılıkta kaptan pilotluğa geçişin yolu ikinci pilotluktan geçiyor. Ancak havacılık şirketleri daha düşük maaşla çalışmayı kabul ettikleri için bu koltukta genellikle yabancı pilotları tercih ediyor. Yabancı pilotların Türkiye'de çalışmasının önünde yakın zamana kadar hiçbir engel yoktu. Ancak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) yerli pilot istihdamını teşvik amacıyla yılbaşında önemli bir karar aldı. Ve Türkiye'de çalışan yabancı pilotların sayısına kısıtlama getirildi. Havayolu şirketlerindeki yabancı pilot sayısının, şirketteki toplam pilot sayısının yüzde 25'ini aşmayacak şekilde azaltılması kararlaştırıldı.Bunun için de şirketlere ay sonuna kadar süre verildi. Yılsonuna kadar bu oran, yüzde 10'un da altına indirilecek. Belirlenen oranın dışında kalan yabancı pilotların Türkiye'deki çalışma izinleri iptal edilecek.Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün yabancı pilot sayısına getirdiği sınırlama en çok Türk Hava Yolları'nı sıkıntıya soktu. THY ilanla Türk pilot aramaya başladı. Dahası müracaat edenlerin sayısını arttırmak amacıyla, pilotluk için üst yaş sınırı 50'ye kadar yükseltildi.
 
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün yabancı pilotlara getirdiği sınırlamanın ilk aşaması 1 ay sonra uygulanacak. Kararın havayolu şirketlerini nasıl etkileyeceği de tam anlamıyla o zaman görülecek.
 
www.UlasımOnline.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim