• BIST 9051.52
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Sabancı Holding kaç milyon kar açıkladı?

Sabancı Holding kaç milyon kar açıkladı?
Sabancı Holding'in yılın ilk üç ayındaki net karı 641 milyon lira oldu.

Sabancı Holding açıklamasına göre, Sabancı Holding’in satışları, 2016 yılının ilk üç aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23 artarak 8 milyar 260 milyon lira oldu. Holdingin yılın ilk üç ayındaki net karı ise 641 milyon lira olarak gerçekleşti. Şirketin toplam varlıkları, 31 Mart 2016 itibari ile 272 milyar 517 milyon liraya , toplam konsolide öz kaynakları ise 21 milyar 176 milyon liraya ulaştı.

İspanya'nın Barselona kentinde konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısına Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Zafer Kurtul, Sanayi Grup Başkanı Mehmet Hacıkamiloğlu, İnsan Kaynakları Grup Başkanı Neriman Ülsever, Sabancı Holding Finans Grup Başkanı (CFO) Barış Oran, Brisa Genel Müdürü Yiğit Gürçay ve Kordsa Global CEO'su Cenk Alper katıldı.

Sabancı Holding CEO’su Kurtul, konuya ilişkin yaptığı açıklamada 2016 yılının ilk üç ayında sanayi ve enerji iş kollarında oldukça başarılı işlere imza attıklarını belirtti.

Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da Sabancı Holding olarak hedeflerinin hem karlılığı artırmak hem de sağlıklı büyümeyi önümüzdeki dönemde de hızlandırarak sürdürmek olduğunu ifade eden Kurtul, bu şekilde Sabancı Topluluğu olarak Türkiye'nin geleceğine daha fazla katkıda bulunacaklarına inandığını bildirdi.

Toplantıda Holding’in bankacılık faaliyetleriyle ile ilgili de açıklamalarda bulunan Kurtul, Akbank’ın aktiflerinin bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 11 büyüdüğünü ve 259 milyar liranın üzerine çıktığını aktardı.

Kurtul, Akbank'ın nakdi ve gayrinakdi kredileriyle ekonomiye sağladığı desteği 186 milyar liraya yükselttiğini belirterek, üç milyonun üzerinde dijital banka müşterisine sahip olduklarını ve bankanın son beş yıldır üst üste “Türkiye'nin En Değerli Banka Markası" seçildiğini dile getirdi.

"Enerjisa'nın üretim yatırımları tamamlanıyor"

Enerjisa'nın bu yılın ilk üç ayında başarılı bir performans sergilediğini vurgulayan Kurtul, Enerjisa olarak 2016’nın ilk çeyreğinde başarılı bir dönem geçirdiklerini kaydetti.

Kurtul, şunları kaydetti:

"Bu dönemde ortalama elektrik fiyatları yüksek arz fazlası nedeniyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 daha düşük gerçekleşmesine karşın, Enerjisa operasyonel mükemmelliğe odaklanarak Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Net Karını (FAVÖK) yüzde 28 artırarak 576 milyon TL’ye çıkardı. Türkiye’nin özel sektör tarafından hayata geçirilen en büyük linyit santrali olan ve en yenilikçi ve çevre dostu teknolojiyle inşa edilen 450 MW kurulu güce sahip Tufanbeyli Santrali’nin işletmeye geçmesiyle kurulu gücümüz yaklaşık 2900 MW'ye, yenilenebilir ve yerli kaynakların kurulu gücümüz içindeki payı ise yüzde 67’ye ulaştı. Tufanbeyli Santrali yaklaşık 1,5 milyon hanenin elektrik tüketimini karşılayabilecek potansiyelde. Bu da iki Adana’yı aydınlatmak demek. Bu ihtiyacı ülkemizin kendi kaynaklarını kullanarak karşılıyor olmaktan Sabancı olarak mutluluk duyuyoruz."

Kurtul, sanayi grubunun ilk üç ayda çok başarılı işlere imza attığını belirtti.

Özellikle Kordsa Global'in rekor kar seviyesine ulaştığını ve yüzde 27 ciro büyümesine ek olarak FAVÖK'ünü yüzde 72 artırdığını ifade eden Kurtul, özellikle kompozit teknolojilerinde yaptığı AR-GE çalışmaları ve yatırımlarla Kordsa Global markasının gelecek senelerde de adını sıkça duyulacağı öngörüsünde bulundu.

Türkiye’de satılan her üç lastikten birisinin Brisa markalı olduğunu aktaran Kurtul, Brisa'nın sektör liderliğine devam ettiğini bildirdi.

Kurtul, ayrıca inşaatına devam ettikleri Aksaray ilindeki fabrikanın açılmasıyla üretim kapasitesini yüzde 30 artırmayı planladıklarını dile getirerek, 300 milyon dolar yatırım yaptıkları ikinci fabrikanın 2018 yılının başında açılacağını kaydetti.

Temsa otobüs şirketiyle çok başarılı işlere imza atmaya bu dönemde de devam ettiklerini vurgulayan Kurtul, "Temsa markalı otobüslerimizi artık dünyanın 66 ülkesinde görmek mümkün. Özellikle son yıllardaki rekor üretim ve satış rakamlarıyla gururlanıyoruz. 2016 yılı bu konuda bizim için hızlı başladı ve birçok yeni ürünün lansmanını yaptık. Bunlardan birisi de MD9 ElectriCITY markalı yüzde 100 elektrikli bir otobüs. Çok yakın bir zamanda da ASELSAN işbirliğiyle tamamı Türk mühendislerince üretilecek olan elektrikli otobüsümüzü size tanıtacağız" ifadelerini kullandı.

"Çimento şirketlerimiz karlılıklarını korumaya devam ediyor"

Çimento şirketlerinin faaliyetlerine de değinen Kurtul, şirketlerin kombine satışlarının önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9, kombine FAVÖK'ünün yüzde 11, net karlılığının da yüzde 9 arttığını belirtti.

Çimento şirketlerinin Akçansa ve Çimsa ile sektördeki liderliklerini bu dönemde de sürdürdüklerini ifade eden Kurtul, dünyanın ikinci büyük beyaz çimento üreticisi olan Çimsa'nın Mersin Fabrikası Atık Gaz Isısı Elektrik Üretim Tesisi'nde ilk üç ayda 10,5 milyon kilowatt saat elektrik üreterek, karbondioksit emisyonu tasarrufu sağladığını bildirdi.

Kurtul, ayrıca Eskişehir Fabrikası'ndaki Atık Yakma Tesisi ile yine ilk üç aydaki yakıt tüketiminin yüzde 33 azaldığını vurgulayarak, yine bu senenin sonuna doğru açılışını yapmayı planladıkları ve 165 milyon dolar yatırımla hayata geçirecekleri Afyon Çimento’nun yeni fabrikası ile Çimsa'nın sektördeki pozisyonunu daha da sağlamlaştıracağını vurguladı.

Toplantıda perakende şirketlerinin performansından da bahseden Kurtul, Carrefoursa’da 2015 yılında satın almalar ve mağaza açılışlarıyla oldukça hızlı bir büyüme gerçekleştirdiklerini ifade etti.

2016 yılını ise bu büyümenin karlılığa yansıması ve optimizasyonun gerçekleştirilmesi yılı olarak belirlediklerini ve şimdi bu çalışmaların hızla devam ettiğini aktaran Kurtul, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Teknosa ise pazar liderliğini sürdürüyor. Aynı mağazalardaki satış büyümesi yüzde 20’ye kadar ulaştı. Özellikle teknosa.com’daki büyüme ise bizi sevindiren bir diğer nokta oldu. İlk üç aydaki büyüme yüzde 49’lara ulaştı. Birinci çeyreğin sonunda Avivasa ile bireysel emeklilik kategorisindeki BES fon büyüklüğünde geçen yıllara göre yüzde 31 büyümeyle bugün itibariyle 10 milyar TL’yi aştık ve sektördeki liderliğimizi devam ettiriyoruz. Aksigorta’da ise dengeli ürün ve kanal portföy yönetimini sürdürerek karlılığı yüksek ürünlere odaklanmaya ve büyümeye devam ettik. Biz Sabancı Topluluğu olarak 64 binden fazla çalışanımızla büyük bir aileyiz. Ülkemize ve çevremize olan sorumluluğumuzun hep farkında olduk ve Türkiye'nin Sabancı’sı olarak çalışmaya devam edeceğiz. Bu doğrultuda 2016 yılının ilk üç ayında da başarılı performansımıza katkıda bulunan hissedarlarımıza, çalışanlarımıza ve müşterilerimize teşekkür ederiz"

''Kordsa Global kompozitle büyüyecek"

Kordsa Global CEO’su Cenk Alper de Nylon 6.6 ürününde dünyanın bir numarası, polyesterde de dünyanın iki numarası olduklarını belirtti.

2016 yılının ilk çeyreğinin kendileri için çok iyi geçtiğini ifade eden Alper, "2016 yılının ilk çeyreğinde Kordsa Global olarak 488 milyon TL net satışı yakaladık. Yine aynı dönemde net karımız da 56,6 milyon lira oldu. Kordsa Global olarak bugün dünyadaki her üç uçak lastiğinden ikisini, her iki otomobil lastiğinden de birini Kordsa Kord Bezi Teknolojileri ile güçlendiriyoruz. Geçen yıl Asya-Pasifik’teki operasyonlarımıza yaptığımız 100 milyon dolarlık yatırımın geri dönüşünü hızla alıyoruz. Polyester iplik kapasitemiz tamamı ile doldu. Lastik güçlendirme teknolojilerinden gelen dünya liderliğimizi şimdi kompozit sektörüne taşıyoruz. 30 milyon dolar yatırımla, Sabancı Üniversitesi işbirliği ile kurduğumuz Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi inşaatında sona geldik. Türkiye’deki en kapsamlı Üniversite Sanayi İşbirliği Modeli ilk yarı sonunda faaliyete geçecek. Bu merkezde havacılık, otomotiv malzemeleri, medikal ürünler, basınçlı kaplar ve rüzgar türbini sektörlerine yönelik kompozit malzemelerin geliştirilmesini ve üretimini hedefliyoruz. Karbon elyaf kompozitler, metallere göre 10 kat daha hafif ve 3 kat daha dayanıklı bir malzemelerdir" değerlendirmesinde bulundu.

Brisa Genel Müdürü Yiğit Gürçay da Sabancı Topluluğu Sanayi Grubu çatısı altında yer alan Brisa şirketinin 2016’nın ilk çeyreğinde 402 milyon TL’lik net satış elde ettiğini, FAVÖK’ünün 67.8 milyon liraya ulaştığını bildirdi.

Brisa olarak 2016 yılında ise 120-140 milyon dolar ikinci fabrika yatırımı olmak üzere, toplam 170-190 milyon dolar bir yatırım öngördüklerini dile getiren Gürçay, "Tabii ki Brisa’nın en önemli markalarından biri de Lassa. Lassa markasının artık global bir Türk markası olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Brisa’nın toplam ihracatının yüzde 78’i Lassa markalı ürünlerimiz. İtalya, Almanya, Avusturya, İspanya, İngiltere, İran, Kuzey Afrika, Mısır gibi pek çok ülkede Lassa lastiklerini görmeniz mümkün. Halen 70 ülkede faaliyet gösteren Lassa markamız ile geçtiğimiz yıl dünyanın en itibarlı spor kulüplerinden FC Barcelona ile dört sezonu kapsayan bir sponsorluk anlaşması yaptık. Salon sporlarının isim hakkına sahibiz. FC Barcelona’nın gücüyle birlikte Lassa markasını çok daha geniş pazarlara ulaştırma hedefimiz var" ifadelerini kullandı. 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim