• BIST 9079.97
  • Altın 2302.765
  • Dolar 32.318
  • Euro 35.0939
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Sabancı'ya 1 Milyar Dolarlık Çinli ortak geliyor

Sabancı'ya 1 Milyar Dolarlık Çinli ortak geliyor
Sabancı Holding'in ortağı olduğu Enerjisa, dağıtım şirketinin yüzde 49 hissesini 1 milyar dolara Çinli Shanghai Electric'e satıyor.

Sabancı Holding ile Alman enerji şirketi E.ON'un eşit ortak olduğu Enerjisa, dağıtım şirketinin yüzde 49 hissesini satıyor.

Enerjisa Elektrik Dağıtım A.Ş, İstanbul Anadolu Yakası, Başkent ve Toroslar kapsamındaki 14 ilin elektriğini tedarik ediyor.

Para Dergisi'nden Erkan Kızılocak'ın haberine göre, firmanın hisse satışı için düzenlediği ihaleyi Çinli Shanghai Electric kazandı. Yüzde 49 oranındaki hisse satışı için prensipte anlaşmaya varıldığı belirtiliyor. Satış bedelinin ise 1 milyar dolar civarında olduğu gelen bilgiler arasında.

Anlaşma haberinin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından onaylandıktan sonra yaz aylarında kamuoyuna açıklanması bekleniyor. Hisse satışının ardından dağıtım şirketi üç büyük enerji devi tarafından yönetilecek. Aynı kaynaklar bunun büyük bir sinerji yaratacağı yorumunu yapıyorlar.

HALKA ARZA HAZIRLIK MI?

Hatırlanacağı üzere elektrik dağıtım bölgeleri 2013 yılında düzenlenen özelleştirme ihaleleriyle özel sektöre devredilmişti. Büyük oranda döviz kredileri kullanan enerji şirketlerinin son dönemdeki kur artışı nedeniyle bir süredir mali sıkıntı yaşadığı konuşuluyor. Enerjisa ise en son geçtiğimiz günlerde İstanbul'da yaptığı toplantıda bu konuda en sağlam bilançoya sahip şirket olduğu mesajını vermişti.

2017 yılı sonunda hisselerini halka açmaya hazırlanan Enerjisa yönetimi, Türkiye tarihinin en büyük halka arzlarından birine imza atacağını açıklamıştı. Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Mehmet Göçmen, sektörün en kurumsal oyuncusu olarak kendilerini gördüklerini ve varlıklarını güçlendirerek devam ettirme azminde olduklarını belirtmişti. Göçmen halka arz tarihine kadar, Enerjisa'yı pırıl pırıl mali sonuçları olan şeffaf bir şirket haline getirmeye çalışacaklarını vurgulamıştı.

14 İLDE 20 MİLYON KİŞİ

Enerjisa elektrik dağıtımında üç bölgedeki 14 ilde yaklaşık 20 milyon kişiye elektrik sağlıyor. 2009 yılında Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş.'yi devralarak sektördeki ilk elektrik dağıtım özelleştirmesini gerçekleştiren Enerjisa, 2013 yılında AYEDAŞ ve Toroslar EDAŞ'ı da devralarak elektrik dağıtım sektöründe yüzde 20'nin üzerinde paya ulaştı. Bu bölgelerden Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. düzenlenen ihalede 1 milyar 225 milyon dolar teklifle devralınmıştı. Dağıtım şebekesinin ve hizmet verilen coğrafi alanın büyüklüğü dikkate alındığında Türkiye'nin en büyük elektrik dağıtım bölgesi. 100 bin km'yi aşan bir dağıtım şebekesiyle yaklaşık 7 milyon kişiye elektrik sağlanıyor. Türkiye'nin elektrik dağıtımında ilk SCA-DA otomasyon altyapısı Başkent Elektrik Dağıtım Bölgesi'nde devreye alındı.

İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş. 2013 yılı içerisinde gerçekleştirilen özelleştirme ihalesinde 1 milyar 227 milyon dolar teklifle kazanıldı. İstanbul Anadolu yakasında yaklaşık 20 bin km uzunluğundaki dağıtım şebekesinde, yaklaşık 4 milyon kişiye elektrik sağlanıyor.

Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş. içinse yine 2013 yılında düzenlenen ihalede 1 milyar 725 milyon dolarla en yüksek teklif verilmişti. 80 bin km uzunluğundaki şebekede, yaklaşık 8 milyon kişiye elektrik enerjisi sağlanıyor.

Özel sektörün en büyüğü

1996 yılında Sabancı şirketlerinin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere bir otoprodüktör şirketi olarak kurulan Enerjisa, şu anda doğalgaz, kömür ve yenilenebilir kaynaklara dayalı toplam 2800 MW'lik kurulu gücüyle enerji sektörünün en büyüğü.

Üretim, ticaret, satış, dağıtım ve doğalgaz alanında faaliyet gösteren firma, yüzde 50 hissesini 2013 Nisan ayında Alman E.ON şirketine devretmişti. E.ON, dünya genelinde 33 milyon civarında müşterisine gaz ve elektrik tedarik ediyor. 59 GW'lık elektrik üretim kapasitesine sahip. Öte yandan, Shanghai Electric Grubu, Çin'in en büyük mekanik ve elektrik ekipman üreticilerinden biri. Çok ortaklı bir yapısı olan şirketin hissedarları arasında Fuxi Holding, Guangdong Zhujiang, Shengneng, Guangdong Mingguang şirketleri var. Şirketin toplam sermayesi 9.1 milyar yuan, başka bir deyişle 1.5 milyar dolar.

SABANCI HOLDİNG'DEN KAP'A AÇIKLAMA

Sabancı Holding Yönetim Kurulu'nun, Enerjisa'nın dağıtım şirketi hisselerinin yüzde 49'unun satılacağına ilişkin alınmış bir kararı bulunmadığı bildirildi. 

Hacı Ömer Sabancı Holding AŞ'nin, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlanan açıklamasında, "Basında, iştiraklerimizden Enerjisa'nın dağıtım şirketi hisselerinin yüzde 49'unu satacağına ilişkin haber çıkmıştır. Ancak yönetim kurulumuzca bu konuda alınmış bir karar bulunmamaktadır." ifadelerine yer verildi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim