• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Sağlık hizmetlerinde engel tanımıyorlar

Sağlık hizmetlerinde engel tanımıyorlar
Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan 'helikopter' ve 'motosiklet ambulanslar'dan sonra, 4x4 arazi araçları da 112 Acil Servis filosuna eklendi.

Sağlık Hizmetlerinde Engel Tanımıyorlar

Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan 'helikopter' ve 'motosiklet ambulanslar'dan sonra, 4x4 arazi araçları da 112 Acil Servis filosuna eklendi.

Helikopter, arazi aracı, motosiklet ambulans, çoklu nakil aracı ve doğal afetlerde görev yapabilecek UMKE ekibini de barındıran Adana'daki 112 servisi, sağlık hizmetlerinin yerine getirilmesinde hiçbir engel tanımıyor. 
 
Adana Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü ve 112 İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Mehmet Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hasta ve yaralı halde yardım bekleyen vatandaşa en kısa sürede ulaşabilmek için tüm imkanların, Sağlık Bakanlığı tarafından kendilerine sunulduğunu belirtti. 
 
Gül, Sağlık Bakanlığı'nın son yıllarda büyük atılımlar gerçekleştirdiğini ve acil müdahale hizmetini daha geniş alanlara yayıp, daha hızlı hale getirdiğini, bunun en büyük örneğinin ise motosiklet ambulanslar olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: 
 
"Kara ambulanslarının, yoğun trafik, yanlış ihbarlar ve araç sürücülerinin trafikte yol vermemesi gibi sebeplerle olaylara müdahalesinde gecikmeler yaşanabiliyor. Sağlık Bakanlığının çeşitli illerde pilot uygulama kapsamında başlattığı motosiklet ambulanslar ise vakalara çok daha hızlı ulaşmaları sayesinde, adeta 'cankurtaran' vazifesi görüyor." 
 
Hizmet ekipmanları ve filoların gün geçtikçe geliştiğini bildiren Gül, 
 
"Bunlara son olarak 4x4 arazi araçları eklendi. Bu araçlarla artık, karlı ve en olumsuz hava koşullarında dahi hasta veya yaralı vatandaşlara ulaşıp, ilk yardımı sağlayabileceğiz. Sağlık Bakanlığı söz konusu araçlardan neredeyse tüm illere gönderdi. Bu sayede acil sağlık hizmetlerinin yerine getirilebilmesi için tüm koşullar sağlanmış oldu"dedi. 
 
-Her koşulda hasta ve yaralıya ulaşma imkanı- 
 
Gül, arazi şartlarına uygun yeni ambulansların, kara ambulansından neredeyse hiç bir farkının olmadığını, acil müdahale için gerekli tüm ekipmanların araçta yer aldığını ve tam donanımlı olduğunu söyledi. 
 
Palet takılarak karda da zorluk yaşamadan ilerleyen cip ambulansın, özellikle Adana'nın yüksek rakımlı kuzey ilçelerinde rahatlıkla kullanılabileceğini anlatan Gül, arazi aracını kullanan personelin de tıpkı motosiklet ambulansta olduğu gibi özel eğitimden geçtiğini belirtti. 
 
İl Ambulans Servisi olarak yaklaşık 750 personelle aktif olarak çalıştıklarını bildiren Gül, şöyle devam etti: 
 
"İlçeler de dahil olmak üzere 42 istasyon ile hizmet veriyoruz. Bu yıl 6 adet ambulans istasyonun açılması ile toplam 48 noktada vatandaşa en kısa sürede ulaşımı sağlayacağız. Şu an filomuzda 48 adet kara ambulansı, cip ambulans, 4 hastaya aynı anda müdahale ve nakil imkanı veren çoklu nakil ambulansı, 2 adet motosiklet ambulans ve helikopterimiz bulunuyor. Yani hiçbir koşul bizim hasta veya yaralıya ulaşmamızı engelleyemez. Her türlü koşulda hizmet verebilecek donanıma sahibiz. Afetlerde UMKE aracımız, dar sokaklar ve hızlı ilk müdahale için motosiklet ambulansımız ve karlı havalarda bile dağ-tepe dinlemeyip hastaya ulaşacağımız tam donanımlı arazi aracımız var. Bunlar bizim hareket kabiliyetimizi ve acil sağlık hizmeti sunma kalitemizi yükselten 3 önemli unsur. Tabii ki helikopterimiz de büyük bir önem taşıyor." 
 
-Ambulans motosiklet 5 dakikada hastaya ulaşıyor- 
 
112 Komuta Kontrol Merkezi personelinin günlük 10 bine yakın görüşme yaptığını belirten Gül, bunun yüzde 60'ının kendilerine gelen çağrılar olduğunu vurguladı. 
 
Gül, değerlendirmeler sonucu bunlardan 300-500 kadar çağrıya ambulans görevlendirmesi yapıldığını, geriye kalanları ise acil servis hizmetleri dışındaki çağrıların oluşturduğunu ifade ederek, "Yüzde 80 oranında, kalp, diyabet ve kanser gibi kronik hastalıkları olan vatandaşların ani gelişen durumlarına müdahale ediyoruz. Görevlendirmelerimizin yüzde 10'u trafik kazalarından, diğer yüzde 10 ise boğulma, iş kazası, yangınlar ve sağlık tedbirlerinin alınması gereken spor aktivitelerinden oluşuyor" dedi. 
 
Gül, kentte yaklaşık 2 yıl önce hizmete başlayan ambulans motosikletlerin de kısa sürede başarılı çalışmalara imza attığını, yoğun kent trafiğinde acil vakalara 3-5 dakikada ulaşabildiğini, özellikle kalp krizi gibi, dakikalar, hatta saniyelerin büyük önem taşıdığı vakalarda, diğer ambulanslara göre büyük avantaj sağladığını anlattı. 
 
UMKE ekibinin de özellikle doğal afetin yaşandığı bölgelerde büyük başarı sağladığını bildiren Gül, Adana'da konuşlu UMKE ekibinin ise Van'daki depremde görev yaptığını ve hayatlar kurtardığını söyledi. 

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim